Bitki Üzerinde Sentetik Örümcek Ağı Üretildi

Bir grup Brezilyalı araştırmacı laboratuvar ortamında sentetik örümcek ağı üretmeyi başardı. Henüz geliştirme aşamasında olan proje, örümceklerin biyolojik özelliklerinin kopyalanarak, ipliksi ağların bitkiler üzerinde yetiştirilmesini...

Bir grup Brezilyalı araştırmacı laboratuvar ortamında sentetik örümcek ağı üretmeyi başardı. Henüz geliştirme aşamasında olan proje, örümceklerin biyolojik özelliklerinin kopyalanarak, ipliksi ağların bitkiler üzerinde yetiştirilmesini esas alıyor.

Embrapa adlı biyoteknoloji şirketinde yapılan araştırma, örümcek ağının ticari kullanımını artırmayı hedefliyor. Projenin mimarı olan Elibio Rech, geliştirilen teknik sayesinde doğal yaşamı tahrip etmeden, aynı özelliğe sahip örümcek ağı elde etmenin mümkün olacağını ifade ediyor.

Üretilen esnek ve dayanıklı maddenin plastik malzemelerle de karşılaştırılabileceğini söyleyen Rech, üretim maliyetini azaltmak için örümcek hücresini soya fasulyesine yerleştirdiklerini söylüyor. Rech ayrıca, seri üretime geçilmesi halinde sentetik örümcek ağının hafif ve dayanıklı yapısı sayesinde, birçok sanayi alanında kullanılabileceğini belirtiyor.

Sentetik ağ, laboratuvarda üretilen örümceklerden alınan DNA ve protein kalıplarının bitkilere aşılanması yoluyla elde ediliyor. Araştırmacılar, aynı tekniğin şimdiye kadar birçok laboratuvarda başarıyla uygulandığını ve özellikle ilaç sektöründe yaygın bir şekilde kullanıldığını söylüyor.

Dünya ilaç sektöründe biyoteknoloji gelirlerinin yıllık 10 milyar dolara ulaştığı ve piyasadaki ilaçların en az yüzde 10’unun bu şekilde üretildiği ifade ediliyor.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri