Bıst, Dolar Bazında Yüzde 23 Değer Kaybetti

Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) ve Merkezi Kayıt Kurulu (MKK) tarafından ortaya koyulan ‘Borsa Trendleri Raporu‘na göre Borsa İstanbul (BIST) Tüm Endeksi 2013’ü dolar bazında yüzde 23 değer kaybıyla kapadı.

Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) ve Merkezi Kayıt Kurulu (MKK) tarafından ortaya koyulan ‘Borsa Trendleri Raporu‘na göre Borsa İstanbul (BIST) Tüm Endeksi 2013’ü dolar bazında yüzde 23 değer kaybıyla kapadı.


Hem TL hem de dolar bazında en büyük kaybı yüzde 24 ve yüzde 36 ile BIST Banka Endeksi kaydetti. Kur artışı nedeni ile Ocak ayından bu yana tüm endekslerin piyasa değerleri eridi. Buna karşılık TL bazında tek artışı yüzde 2 ile BIST Hizmetler Endeksi elde etti. 2013’te sektör endekslerinde TL bazında en büyük artış Holding ve Yatırım Endeksi’nde oldu. Onu Hizmetler Endeksi ve Mali Endeks takip etti.

Geçen sene BIST Tüm Endeksi‘nde yüzde 20 payı bulunan yabancı yatırımcıların piyasa değerinde payı 2012 sonunda yüzde 66 iken 2013 sonunda yüzde 63’e indi. Yabancıların elinde olan hisse senetlerinin değeri ise 122 milyar TL’yi buldu. 2013 içinde BIST‘tan toplamda 418 milyon dolar tutarında net yabancı çıkışı görüldü. Yabancı yatırımcılar nezdinde en büyük satış net 1,221 milyon dolar Banka Endeksi’nde gözlendi. Diğer yandan Banka Endeksi’nde vuku bulan para çıkışı karşısında en çok yabancı para girişinin Sınaî, Hizmet ve Holding ve Yatırım Endeksi’ne olduğu belirlendi.



Rapora göre stratejik ortaklıklar ve Listing İstanbul gibi olumlu projeleri hayata geçiren Borsa İstanbul’da 2013’te pay piyasasında toplam 722 milyon dolar hâsılat ile 9 adet birincil halka arz; Gelişen İşletmeler Piyasası’nda 33 milyon dolar hâsılat ile 9 adet halka arz oldu. 18 adet birincil halka arz ile yeni sermaye girişlerine tanık olan borsada senenin en büyük birincil halka arzı 649 milyon TL hâsılat ile Pegasus Hava Taşımacılığı AŞ idi. Türkiye’nin bankacılık sektörü dışındaki en büyük ikincil halka arzı olan Emlak GYO ise yine bu sene yapıldı.


BIST Tüm endeksinde 2013 sonu itibariyle halka açıklık oranı yüzde 39 iken fiili dolaşım oranı yüzde 29 ile 2012 gibiydi. Son 3 senenin halka açıklık ve fiili dolaşım verilerini incelendiğinde ise borsada işlem gören şirketlerin halka açıklık oranlarında artışlar görüldü. Halka açıklık oranında geçen seneye nispeten en fazla artış görülen endeks yüzde 1.64’lük artış ile Ticaret Endeksi olurken, fiili dolaşımda en büyük artışı yüzde 1,61 ile Hizmet Endeksi kaydetti.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri