Bisiklet rüzgar sporudur

1 milyonun üzerinde bisikletin bulunduğu Konyada; amatör ruhla ve gönüllülük usulüne göre çalışan Demiradam Bisiklet Ekibi Lideri Dr. Mesut Girgiç, Bisiklet rüzgara karşı yapılan bir spordur dedi.

Konya Aydınlar Ocağı’nın Tarihî Sille Konağı’ndaki Salı Sohbeti’nde, bisikletin tarihi ve bisiklet sporu hakkında bilgi veren Dr. Mesut Girgiç, kendilerine “Demiradam (İronman)” adını koyduklarını ve amatör bir ruhla günde 250 kilometre katedip İç Anadolu’nun hemen hemen her yerini dolaştıklarını ifade etti. Girgiç, “Anadolu’nun her tarafı çok güzel. Bisikletle gezerken hem Anadolu’yu tanımış, hem güzel bir gezi ve spor yapmış oluyorsunuz. Bu da size ayrı bir keyf veriyor” diye konuştu. Pedal-pedal Anadolu’yu resimlediklerini kaydeden Dr. Girgiç, bisikletin ilk olarak 12. yüzyılda Çin’de en ilkel haliyle görüldüğünü ifade ettikten sonra bugünkü görünüme en yakın bisikletin 1818 tarihinde Karl Von Drais tarafından yapıldığını kaydetti. Bisikletleri “Yol Bisikleti, Dağ Bisikleti ve Hibrit (Melez) Bisikleti” olarak üçe ayıran Dr. Girgiç, parçalanıp katlanabilen Hibrit Bisikleti hakkında şu bilgileri verdi: “Hibrit bisiklet hemen hemen bütün yollarda iyidir. Hibrit bisikletinin oturuş pozisyonu da rahattır, son sürati de fena değildir. Hibrit bisikleti hem şehir içinde hem de şehirlerarası yollarda gezi tur için idealdir.” Bisiklet sporunu yapmak isteyenler için çeşitli tavsiyelerde de bulunan Dr. Girgiç, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin yol olarak duyarlı olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Türkiye’de artık biniciye göre at bulunuyor. Bisiklete ne tok ne de aç karnına binmeyeceksiniz. Günde 45 dakika veya 1 saat binebilirsiniz. Vücut ağırlığının yüzde 60’ını sele taşıdığı için önemlidir. Gezgin bisikletçilik Türkiye’de geleneksel hale geliyor. Bizler amatör ruhla ve gönüllülük usulüne göre çalışıyoruz. Yedi kişiden oluşan bir ekibimiz var. Beyşehir’e bisikletle 6 saatte gidip gelebiliyoruz. Hızınızı rüzgârın hızına göre ayarlayabiliyorsunuz. Yani bisiklet aynı zamanda bir rüzgâr sporudur.”
Dünyayı kendi çabalarıyla bisikletle gezen Türk bisikletçisinin Bursa’dan Soner Sarıhan olduğunu sözlerine ekleyen Dr. Girgiç, Türkiye’de uzun tur yapan bisikletçilerden de Gürsel Akay, Süleyman Şatır ve Serkan Taşdelen’in isimlerini saydı. Taşdelen’in ayrıca, “Pedalla Türkiye” adlı fotoğraf sergisi açtığı da kaydedildi. Dr. Girgiç ayrıca, İzmir’de Hızır Acil Servisi gibi çalışan “Bisikletli Sağlık Yardım Ekibi” bulunduğunu ve Kordon Boyuna bisikletlerin haricinde motorlu araçların girmesinin yasak olduğunu söyledi.
KONYA’DA 1 MİLYON BİSİKLET VAR
Konya’da bisiklet sporunun gelişmesine katkı sağlayan Pınarelli Bike Sport’un sahibi Mustafa Karagöbek de, Türkiye’de bisiklete ve bisiklet sporuna ilginin yeterince olmadığını ve bunun da antrenör eksikliğinden kaynaklandığını söyledi. Bisiklet sporuna en çok Kuzey Avrupa ülkelerinin değer verdiğini ve Hollanda’da kişi başına iki bisiklet düştüğünü kaydeden Karagöbek, “Hollanda’da ilkokullarda bisiklet dersi verilmektedir. Bisiklet sporuyla ilgili antrenörler yetiştirilmektedir. Türkiye’de ise en çok Konya’da bisiklet var. Tahmini olarak 1 milyonun üzerinde” dedi.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Spor Haberleri