Bisiklet kullanımı için en ideal şehir: Konya

Hem sağlıklı kalabilme hem de trafikteki yoğunluğu azaltma adına Konya'da bisiklet kullanımı yaygınlaştırılıyor. Şehirde bisiklet kültürünün oturtulması için ise gerekli her türlü yatırım yapılıyor

550 kilometre bisiklet yoluyla Türkiye'de açık ara önde olan Konya'da bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması için her adım atılıyor. Farkındalık çalışmalarıyla şehirde özellikle pandemi sürecinde bisiklet kullanımında gözle görülür bir artış yaşanıyor. Toplu ulaşım araçlarının bisikletle entegrasyonu, yeni durakların yapılması, otoparklarda yeni bisiklet alanlarının oluşması, bisiklet uygulama sisteminin akıllı şehir sistemine entegre edilmesi, paylaşımlı bisikletlerin sayısının bine çıkması gibi birçok çalışmayla Konya'nın bisikletle daha çok anılması amaçlanıyor.

TOZLANMIŞ BİSİKLETLER BODRUMLARDAN ÇIKARILDI

Konya Motosiklet ve Bisiklet Tamircileri Esnaf Odası Başkanı Ömer Bardakcı, sözlerine Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'a teşekkür ederek başladı. Başkan Altay'ın bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak için gösterdiği mücadeleye şahit olduklarını aktaran Bardakcı, “Konya, eski tramvayların da bisikletliler için raylara inmesiyle tam anlamıyla bir bisiklet şehri oldu. Konyamız, bisiklet yollarıyla Türkiye'ye örnek bir şehir. Bu potansiyeli iyi değerlendirmemiz gerekir. Covid-19 sürecinde bisiklet kullanımının önemi bir kez daha anladık. Bugün için hem sağlık açısında hem de virüsten korunma bakımından en iyi ulaşım aracı bisiklet. Vatandaşımız da bu durumun farkında. Yıllardır bodrumlarda, balkonlarda kalmış ve tozlanmış bisikletler, bugün bakımı yaptırılarak sürülmeye başlandı. Biz, bu durumdan çok memnunuz. Bisiklet, tek başına bir ulaşım aracıdır. Bisiklet sürerek, trafik derdinden kurtulursunuz, yol paranız cebinize kalır, zamandan tasarruf sağlar. Kas dokusunu kuvvetlendirir Metabolizmayı hızlandırır Vücut direncini artırır. Beyin ve Ruh sağlığınızı düzene sokar Kalp damar ve eklemlerinizi güçlendirir. Çevre dostudur, sessizdir, gürültü kirliliği yapmaz. Hava kirliliği yapmaz, temiz hava ve hareketlilik sağlayarak kent merkezlerinde ekonomik canlılık yaratır” şeklinde konuştu.

BİSİKLET KULLANIMI İÇİN EN İDEAL ŞEHİR KONYA

Selçuklu Bisiklet Seyyahları Derneği Genel Başkanı Gökhan Sizüçen de Konya'nın bisiklet sürmek için Türkiye'de en avantajlı şehir olduğunu söyledi. Ülkenin çok farklı şehirlerinde bisiklet sürdüğünü, Konya'nın bu anlamda çok farklı bir konumda yer aldığını aktaran Sizüçen, şunları kaydetti: “Bizim derneğimizi kurmaktaki amacımız bisiklet kültürünü oturtmak ve bu kültürü yaygınlaştırmaktı. Sağlık için bisiklete binmek gerekir. Pandemi sürecinde bisiklet kullanımının önemi anlaşıldı. Bisiklet sürmek, her şeyden önce insanın ciğerlerini açar. Bu süreçte toplu taşıma araçlarını kullanmak riskli. Bu sebeple bisiklet kullanımı daha da yaygınlaştırılabilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Altay, bisiklet kullanımının yaygınlaşması için ciddi bir mücadele içinde. Kendilerine teşekkür ederiz. Bizim yetkililerden ayrıca ricalarımız olacak. Konya'da kavşak geçitlerinde bisikletler için bir ışıklandırma yapılabilir. Birinci Organize Sanayi kavşağı bu anlamda önem arz ediyor. Normal kaldırımlardaki bisiklet yollarına değil de yol üzerinde olan bisiklet yollarına ses duvarları konulmalı. Araç ve bisiklet sürücülerinin karşılıklı olarak birbirine saygılı olması gerekir. Bir de bisiklet yollarının temizliğine önem verilmeli. Yollarda cam parçaları olabiliyor.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri