Bisiklet deyip geçmeyin

Konya'da birçok bisiklet sürücüsü trafik kurallarına uymayarak ölümlü kazalara neden oluyor. Motosikletin hızına ulaşabilen elektrikli bisikletler de trafikte ölüm saçıyor

Havaların ısınmasıyla birlikte artan bisiklet kullanımı bir takım sorunları da beraberinde getiriyor. Türkiye'nin Çin'i olarak bilinen Konya'da her evde ortalama 2'den fazla bisiklet bulunuyor. Konya'nın coğrafi konumu dolayısıyla bisiklet kullanımına uygun olması trafikteki bisiklet yoğunluğunu artırıyor. Kırmızı ışıkta geçerek kural ihlali yapan bisiklet sürücüleri ölümlü ve yaralanmalı kazalara neden oluyor. Özellikle son yıllarda kullanımı artan elektrikli bisikletlere kazalara davetiye çıkarıyor. Motosikletin hızına ulaşabilen elektrikli bisikletler trafikte ölüm saçıyor.

İKİ TARAFTA SORUMLU

Elektrikli bisikletler için tescil işlemi olmadığı için de net bir sayısal veri bulunmuyor. Konya'da son aylarda trafik kazalarının büyük çoğunluğunu motosikletlerin karıştığı kazalar oluşturuyor. Konya Motosiklet ve Bisiklet Tamircileri Odası Başkanı Ahmet Çal, “Özellikle okulların tatil olmasıyla birlikte, bisiklet kazalarında artış yaşanmaya başladı. Kazaların artmasında otomobil sürücülerinin bisikletli vatandaşı ya da çocuğu trafiğin bir unsuru olarak görmemesi, ayrıca bazı bisiklet sürücülerinin de kurallara uymaması kazalara neden oluyor” dedi.

Konya'da her geçen gün bisiklete olan ilginin arttığını belirten Başkan Çal, “10 yıl öncesine göre bugün yollarda çok daha fazla bisikletli insan görüyoruz. Trafikte en çok sorunu bisiklet yollarına yapılan parklardan meydana geliyor. Trafikte de araçların her an durma ve yön değiştirme ihtimalini göz önünde bulunduralım. Aynı şekilde park halinde duran bir aracın solundan geçerken içinde sürücü olup olmadığına bakmayı alışkanlık haline getirelim” diye konuştu.

KASK VE KIYAFET ÖNEMLİ

Yapılan araştırmalarda bisikletle kazalarda ölümlerin yüzde 95’inin kask kullanmamaktan kaynaklandığını ifade eden Çal, “Bu çok dikkat çeken bir oran. Bisikletle bakkala bile giderken kask takalım. Kaza bir kere olur, her zaman olmaz. Ne zaman olacağını da bilemeyiz. Bisiklete binerken her zaman karşınızdakinin sizi görebileceği kıyafetleri seçmelisiniz. Çok renkli, açık tonlu ve fosforlu giysiler giyin. Fosforlu kol ayak bantları kedi gözlü aksesuarları taşıyın. Ayrıca bisikletin önünde beyaz, arkasında kırmızı ışıldak olmalı ki bu önünüzü görmek için değil 'görünebilmeniz' için gereklidir. Sürücülere her zaman bu konuda uyarılarda bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Bisiklet ile kaza esnasında yapılması gerekenler hakkında da bilgi veren Çal, “Allah korusun ama kaza anında bisikletten kurtulun mümkünse tekmeleyin. Bisikletin aksamı vücudunuza veya giysilerinize takılır ve düşme anında dolanarak kazada zarar görmenize sebep olur. Kaygan zeminde düşmüşseniz kalça sırt veya karnınız üstünde kayarak eldivenli ellerinizle yerde hızınızı azaltın. Kaza anında bilinçli kalmaya çalışın. Refleks hareketler sizi her zaman koruyacaktır ancak görebilirseniz refleks hareket edebilirsiniz” şeklinde konuştu. Çal, Konya'da 280 kilometre uzunluğunda bisiklet yolunun olduğunu da sözlerine ekledi.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri