Bir yavru dünyaya geliyor

1.AYBEBEKTE;Bir hücreden 10.000 katı kadar büyüyerek 0.3-0.4cme kadar ulaşır.

1.AY

BEBEKTE;
Bir hücreden 10.000 katı kadar büyüyerek 0.3-0.4cm’e kadar ulaşır. Bebeğinizin bu haline zigot denir.Rahime yerleşme, eşin oluşması, göbek kordonunun oluşumu başlamaktadır.Döllenmiş yumurta 3 tabaka halinde düzenlenir ve bu tabakalardan organlar şekillenir.
ANNEDE;
İlk ayda bulantı-kusma, sabah yorgunluğu ve idrara sık çıkma şikayetlerine sık rastlanır.Göğüslerde şişlik ,ağrı-sızı görülebilir.

2.AY
BEBEKTE;
Bebeğinizin bu ayda adı embryodur.Kalp atımı ve kan dolaşımı başlar. Kol ve bacaklar tomurcuklanır, omurga, beyin , omurilik, sinir sistemi oluşmaya başlar. Sindirim sistemi şekillenir, kol ve bacaklar büyümeye devam eder.Göbek kordonu embryoyu eşine bağlar.Uzun kemikler ve iç organlar gelişir.Bebeğin boyu 0.5 cm den 2.4 cme kadar uzar.
ANNEDE;
Göğüsler  büyür, hassastır.Rahimde düzensiz kasılmalar olabilir.Koku ve tata duyarlılıklar olur.Bazı yiyeceklere aşırı istek olabilir.

3.AY
BEBEKTE;
Bebek artık gerçekten insana benzemektedir. Yüzü, kolları, bacakları, ayak parmakları, kemik hücreleri oluşmaktadır. Cinsiyet farklılaşmaya başlar. Diş tomurcukları oluşur.2.4 cm’den  6.1 cm’e kadar büyür. Ağırlığı 14 gr dır.
ANNEDE;
Annenin kan dolaşımındaki kan miktarı artar. Vücudun ağırlık merkezi öne doğru kayar. Bulantı 3. ayın sonunda azalır.

4.AY
BEBEKTE;
Bebeğinizin adı artık fetüsdür. Boyu 12-14 cm uzunluğunda 150-200 gr ağırlığındadır. Bebek daha çok sıçrayıcı hareket eder.Saç oluşumu başlar.Bebek artık içinde yaşadığı suyu yutar.
ANNEDE;
4. aydan itibaren anne kilo almaya başlar.karın yavaş yavaş büyür.Bu dönemden itibaren anne fiziksel ve duygusal olarak rahatlar. Mide yanması, vücutta renkte koyulaşma olur.

5.AYDA
BEBEKTE;
Bebek artık 21 cm ve 500 gr dır. Yüzü belirginleşir.Göz kapakları açılıp, kapanır. Bebeğinizin vücudu verniks kazeoza dediğimiz yağ gibi koruyucu bir tabaka ile kaplanır.
ANNEDE;
Bebeğin hareketlerini siz ve eşiniz birlikte hissetmeye başlarsınız. Rahminiz göbek seviyesine ulaşır. Karın derisi gerilir. Gebelikteki hakim hormonlar bütün düz kasları gevşettiği için kabızlık, varis ve hemoroid görülebilir.

6.AY
BEBEKTE;
Bebeğiniz 25 cm ve 800 gr dır.Bebeğinizin dış hatlarını karnınıza dokunduğunuzda hisedebilirsiniz. Cildi kırmızı ve parlaktır. Yüz çizgileri oluşmuştur.
ANNEDE;
Kilo alır. Bebeğin hareketleri daha güçlüdür. Hormonlar yüzünden gebelik maskesi ve göbekten aşağı uzanan renk koyulaşması görülür. Vücuda demir takviyesi yapılmazsa demir seviyesi düşer.

7.AY
BEBEKTE;Bebek 28 cm ve 1700 gr ağırlığındadır.santral sinir sistemi gelişir.Yoğun bakım şartlarında gbebek yaşama şansına sahiptir. Göz kapakları açılıp, kapanır.
ANNEDE;
Bebeğin artan ağrılığına ve hormonal değişikliklere bağlı olarak bel ve sırt ağrıları, kas gerilmesi, burun kanaması olabilir. Erken rahim kasılmaları olabilir. Kan hacmi artar , tansiyon yükselebilir.

8.AY
BEBEKTE;
Bebek 47 cm ve 2900 gr ağırlığındadır.Bebeğinizin cilt altı yağ dokusu artar.Bütün sistemleri olgunlaşır ve bebek doğarsa yaşama şansı yüksektir.
ANNEDE;
Kalsiyum ve demir ihtiyacı artar. Göğüsden süt gelebilir. Kas krampları ve spazmlar artar.

9.AY
BEBEKTE;
Bebek haftada 120-150 gr alır.Doğumda ortalama 50 cm ve 3400-3500 gr dır. İç organları tam olarak gelişmiştir.Akciğer gelişimini tamamlamıştır.Bu nedenle solunum sorunu beklenmez. Tırnaklar gelişmesini tamamlamıştır.Bebeğin cildi yumuşaktır, pembedir.                
ANNEDE;
Yalancı doğum ağrıları sıktır. Bebeğin doğum kanalına yavaş yavaş inmesine bağlı olarak rahimin üst seviyesi biraz aşağıya iner. Karnın alt kısmında gerginlik ve basınç hissedilir.
 
OP.DR.NARİN TÜRKMEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri