Bir yanda ölüm diğer yanda açlık

Birleşmiş Milletlerin (BM) yayımladığı "2024 Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme" raporunda, nüfusun yüzde 80'inin ülke içinde yerinden edildiği Gazze Şeridi'nin "en ciddi gıda krizinin yaşandığı yer" olduğu belirtildi

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Dünya Gıda Programı (WFP), Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD), Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) ortak hazırladığı "2024 Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme" raporundaki bilgileri göre Gazze’de açlık krizi yaşanıyor. Rapora göre, geçen yıl dünyada 713 ila 757 milyon kişinin yetersiz beslendiği, ortalama 733 milyon kişi açlıkla karşı karşıya kaldığı ayrıca dünya genelinde de her 11 kişiden 1'inin açlıkla mücadele ettiği tespit edildi. 2024 Gıda Krizi Küresel Raporuna göre, 2023'te gıda krizi yaşanan 59 ülkede 282 milyon insan "yüksek düzeyde" şiddetli gıda güvensizliğiyle karşı karşıya kaldı. En fazla insanın bu durumla karşı karşıya kaldığı 5 ülke Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Nijerya, Sudan, Afganistan ve Etiyopya iken; nüfusun en büyük payının şiddetli gıda güvensizliğiyle karşı karşıya olduğu ülkeler de Filistin (Gazze Şeridi), Güney Sudan, Yemen, Suriye ve Haiti. Gazze Şeridi nüfusunun tamamı, yüksek düzeyde şiddetli gıda güvensizliğiyle mücadele ediyor. Bu oran Güney Sudan, Yemen ve Suriye'de nüfusun yarısından fazlasıyken, Haiti'de neredeyse nüfusun yarısına tekabül ediyor.

KITLIK RİSKİ ÇOK BÜYÜK

Gazze'de nüfusun yüzde 80'inin ülke içinde yerinden edildiği de vurgulandı.

IPC'nin 18 Mart 2024'te yayımlanan "Gazze Özel Dosyası"nda ise Gazze'de nüfusun 4'te birinden fazlasının "felaket" seviyelerinde şiddetli gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğu belirtildi. Çatışmaların ve insani yardıma erişimin kısıtlanmasının devam etmesi halinde bu durumun, Temmuz 2024'e kadar nüfusun yarısını (1,1 milyon insanı) tehdit edecek şekilde genişleyeceği öngörüldü ve Gazze'de yakın kıtlık riski konusunda uyarıda bulunuldu.

KATLİAM DEVAM EDİYOR

Öte yandan katil İsrail ordusunun Gazze’ye saldırıları sürüyor. Gazze Şeridi'ndeki çeşitli bölgelere İsrail ordusuna bağlı savaş uçakları ve topçuları tarafından bombardımanlar gerçekleştirildi.

Bölgedeki görgü tanıklarının, Beyt Lahiya beldesinde, toplu halde bulunan Filistinli bir grubun üzerine İsrail savaş uçakları bombalar yağdırdı. Saldırılarda 10’larca Filistinli şehit oldu.

10 KİŞİDEN 9’U ZORLA YERLERİNDEN EDİLDİ

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail'in saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde her 10 kişiden 9'nun zorla yerinden edildiğini bildirdi.

UNRWA'nın sosyal medya hesabından İsrail'in saldırıları nedeniyle Gazze'de yerinden olan Filistinlilere ilişkin açıklama yapıldı. Gazze'de güvenli yer olmadığının altı çizilen açıklamada, bölgedeki halkın gidecek yerinin kalmadığına dikkati çekildi. Açıklamada, yaklaşık 2,3 milyon nüfusa sahip Gazze'de her 10 kişiden 9'nun zorla yerinden edildiği vurgulandı. Yerinden edilen Filistinlilerin aşırı kalabalık okullar, yıkılmış binalar, kumların üzerine kurulmuş derme çatma çadırlar hatta çöp yığınlarının olduğu bölgeler dahil bulabildikleri yerlere sığınmaya çalıştığı ifade edildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılar nedeniyle Gazze halkının büyük çoğunluğu defalarca zorla yerinden edildi. Gazze'nin "rutini" haline gelen zorunlu göç nedeniyle başta kadın ve çocuklar olmak üzere sivil halk zor şartlar altında hayata tutunmaya çalışıyor.

Filistin Kızılayı, İsrail'in güvenli olduğunu iddia ettiği ve Gazze Şeridi'nde yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı El-Mevasi bölgesinde tek çadırlık bile yer kalmadığını belirtiyor.

AA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri