Bir vekil umudu

1 Kasım seçimlerine sadece 5 gün kaldı. Seçim sonuçları üzerinden ince hesaplar yapılıyor. Bazı iller, seçimin kaderini belirleyecek. Bu iller arasında Konya da var. Partilerin Konya'dan alacağı oy oranı ve çıkaracağı vekil sayısı büyük önem arz ediyor

7 Haziran Seçimleri’nde tek başına iktidar olamayan AK Parti ve muhalefet partileri, oylarını artırıp daha fazla milletvekili çıkarabilmek için kıyasıya yarışıyor. 1 Kasım seçimi için partiler ince hesaplar yapıyor. AK Parti 7 Haziran’da çıkardığı 258 milletvekiline en az 18 sandalye daha eklemek istiyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), kritik oy farklarıyla kazandığı vekilleri kaptırmamaya çalışıyor. Seçim barajını Anayasa Mahkemesi’ne yapılacak bireysel başvurularla aşmayı hedefleyen Saadet Partisi ise güçlü olduğu illerde Milletvekili seçilebilecek çoğunluğu alarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne milletvekili sokmayı amaçlıyor. Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklanan verilere göre 7 Haziran Seçimleri’nde Konya’da AK Parti 798 bin 295 oy alarak 11 milletvekili, MHP 200 bin 307 oy ile 2 milletvekili, CHP ise 118 bin 741 oy ile bir milletvekili çıkarmıştı. Saadet Partisi 36 bin 362, HDP ise 50 bin 499 oyda kalmıştı. Partilerin İl Başkanları 1 Kasım’da yaşanabilecek muhtemel tabloyu değerlendirdi. AK Parti milletvekili sayısını 1 artıracağını söylerken, üçüncü vekil şansını 18 bin oyla kaçıran MHP ise 3. vekili çıkaracaklarını, hedeflerinin 5 olduğunu ifade ediyor. CHP ise ilçelerden gelecek destek ile aldığı oy sayısını en az 140 bine çıkararak 1 olan vekil sayısını 2’ye çıkaracağını belirtti. Saadet Partisi ise baraj engelini Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru ile aşmayı hedefliyor. Saadet’te hedef meclise Konya’dan en az bir vekil.

14 SANDALYE PAYLAŞILAMIYOR

1 Kasım sonrası muhtemel tabloyu değerlendiren AK Parti İl Başkanı Musa Arat, "Tarihi seçime birkaç gün kaldı. Parti olarak genelde ve yerelde anketler yapıyoruz. İstatistikler çıkarıyoruz. Birçok il kritik. Bunlar arasında Konya da var. Partiler seçim hazırlıklarını yapıyor. Son kulvara girdik. 11 vekilimiz var. İstatistiklere göre partimiz Konya'da vekil sayısını 1artırıyor. " şeklinde konuştu.

VEKİL SAYIMIZI ARTIRACAĞIZ

Şu an Konya’da 1 milletvekili bulunan CHP’nin İl Başkanı Bekir Yetiştirici ise 2. milletvekilini çıkarmaya çok yakın olduklarını ifade ederek, şöyle konuştu: “Bu seçimde Haziran’dan farklı bir tablo bekliyoruz. Vaatlerimiz vatandaşlarımız tarafından beğeni ile karşılandı. İlçelerde de partimize ilginin ve desteğin arttığını görüyoruz. Konya’da aldığımız oyu 140 binin üzerine çıkardığımız takdirde milletvekili sayımızı 2’ye çıkaracağız. Halkımızın teveccühüne göre muhtemel bir koalisyonda da görevimizi yapmaya hazırız.”

OYLARIMIZ SÜREKLİ ARTIYOR

MHP İl Başkanı Murat Çiçek de yaptığı açıklamada MHP’nin oylarını her geçn gün artırdığını belirterek, “AK Parti’nin elindeki kamu gücünü kullanarak yaptığı algı operasyonlarına rağmen 7 Haziran Seçimler’inde 3.milletvekilini kıl payı kaçırdık. Yaklaşık 18 bin oya ihtiyacımız var. Ak Parti’den alacağımız yaklaşık 9 bin oy, bizim bir vekil daha çıkartmamız demek. Yakın zamanda yapılan bir ankette son seçime göre oylarımızı yüzde 2.5 artırdığımız görülüyor. Bu anket MHP’ye operasyonların yapıldığı bir dönemde yapılmıştı. Milletimiz çözüm sürecinin bitirilmesi noktasında en sağlam duruşu sergileyen MHP’ye destek verecektir. Konya’da 3 değil 5 vekil hedefliyoruz” şeklinde konuştu.   

BİR VEKİL İÇİN 80 BİN OY GEREKLİ

Saadet Partisi il Başkanı Hasan Hüseyin Uyar da Konya’da bir vekilin çıkması için yaklaşık 80 bin oy gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: “Bu seçimde artık barajlar yıkılıyor. Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuru hakkı neticesinde eğer bir milletvekili çıkaracak çoğunluğu aldığımız taktirde baraj sınırlaması olmadan en az bir milletvekilini meclise sokacağız. Milletimiz artık Saadet Partisi’nin tek kurtuluş reçetesi olduğunu görüyor.” 

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri