Bir sektör daha bitiyor

Bir zamanlar her çeşit ev eşyalarının alınıp satıldığı ve yüzlerce esnafın ekmeğini kazandığı Tellal Pazarı bu gün 1520 esnaf ile ayakta kalma mücadelesi veriyor
TELLAL OLDUK SESİMİZİ DUYAN YOK
Konya’da bir zamanlar ev eşyaları, iş yeri eşyaları, ulaşım araçları gibi eşyaların alınıp satıldığı ve yüzlerce esnafın oluşturduğu Tellal Pazarının sadece adı kaldı. Her geçen gün birkaç esnafın kaybolup gittiği Tellal Pazarı’nda ayakta kalma mücadelesi veren ve sayıları 20’yi geçmeyen esnaflarda umutlarını bitirmek üzere. Esnaflar, vatandaşların lüks eşyaya olan tutkularının ve kredi kartı ile neredeyse iki yıl vade ile eşya almaya yönelmelerinin kendilerini bitirdiğini söyledi.
Eski garaj karşısında oldukça küçük bir alanda hizmet vermek için mücadele ettiklerini ifade eden Yeni Tellal Pazarı Başkanı Seyyar Bedercan, kalan 15–20 esnafında sıkıntı içerisinde olduğunu söyledi. Bedercan, “Lükse olan düşkünlük, taksitlerin uzun olması ve vatandaşların Tellal Pazarı konusunda yeterince bilgilerinin olmaması bizleri zor durumda bırakıyor. Eskiden ev eşyası almak isteyen vatandaşlar mağaza ve lüks eşya yerine pazarımıza gelirdi. Ve burada ihtiyacı olan her türlü eşyayı mağaza fiyatından neredeyse yüzde 60 ile 70 oranında ucuz alırdı. Şimdi ise böyle bir durum kalmadı. Sıfır ayarında olan ve sadece bir kaç ay kullanılmış olan beyaz eşyaların en pahalısı 200 ile 300 TL arasında. Bunun yanı sıra oturma grupları, yatak odası takımları, kanepeler, halılar ve her türlü ev eşyası mağaza fiyatından oldukça düşük. Buna rağmen vatandaşlarımızın marka ve lüks tutkunlukları kredi kartına olan düşkünlükleri bizleri bitirdi” dedi.
EKONOMİYE
KATKI SAĞLAR AMA…
Bedercan, Tellal Pazarı’ndan alış veriş yapmanın hem vatandaşların kendi bütçelerine hem ülke ekonomisine büyük katkılarının olacağını da dile getirirken, “Bugün eşyaya ihtiyacı olan kişi bu tür yerleri tercih etse hem fazla bir para ödemeyecek hem ekonomiye katkı sağlayacak. Kredi kartının ve taksitlerin oluşturduğu sadece faizler ile evinin tüm eşyalarını buradan alabilir. Ama ne hikmetse lükse ve fantezi eşyaya olan düşkünlük yüzünden hem kendileri büyük zarar ediyor hem ülke ekonomisi kaybediyor. Bizler vatandaşların lüks eşya almadan önce bir kez daha düşünmelerini ve bir kez de bizim buralara uğramalarını arzu ediyoruz” diye konuştu.
Bedercan, Tellal Pazarı esnafının belediyeler tarafından da unutulduğunu özellikle vurgularken, “Bir zamanlar bizim işyerlerimizin olduğu bölge bugün boş duruyor. Burayı birçok vatandaş bilmiyor. Bunun yanı sıra bizim olduğumuz bölgenin hemen ön kısmına sözde sebze meyve barakaları olarak yapılan yerlerde manavlığın haricinde sanki Tellal Pazarı gibi spotçuluk yapılıyor. Bu da bizim işlerimizi aksatıyor. Hem bizlere hem o barakada iş yapan küçük esnafa daha geniş bir yer gösterilir ise bizler kendi pazarımızı kendimiz yaparız. Belediyeye hiçbir şekilde yükümüz olmaz. Bize yer göstersin biz her türlü bedelini ödemeye ve iş yerlerini kendimiz yapmaya hazırız. Yeter ki belediyeler bizim sesimize kulak versin” diyerek bu konudaki isteklerini dile getirdi.
SESİMİZİN DUYULMASINI İSTİYORUZ
Tellal Pazarı esnaflarından İsmail Doğanay ve Necati Dikili ise seslerinin duyulması için yetkililerden destek beklediklerini belirterek, yıllardır burada yaşanan sorunlar karşısında bitme noktasına geldiklerini söyledi. Belediyelerin kendilerine yeni bir yer göstermeleri halinde Tellal Pazarı’nın yeniden canlanacağını ifade eden İsmail Doğanay, “Burası birçok kişi tarafından bilinmiyor. Bizim tek istediğimiz eski yerimize yakın olan ve şu an boş olan bölgeye yeni bir yer yapılması. Ancak bu şekilde işlerimiz canlanır ve bu sektörden geçimini sağlayan onlarca esnaf mağdur olmaz” dedi.
Esnaflardan Necati Dikili ise sıfır ve ikinci el eşya alımı satımı ile ekmek parasını kazanmaya çalıştığını ifade ederek, “Sıfır eşya satışı bir yana ikinci el satışları bile düşük vaziyette. Eskiden Tellal Pazarı’nda mal yetiştiremezdik. Malımız elimizde pek kalmazdı. Alıcısı hemen gelir malımız satılırdı. Şimdi ise, eşya çok ama alıcı yok. Maddi durumu iyi olmayan ihtiyaç sahipleri bizden alışveriş yaparlardı. Şimdi ise o da yok. Eskiden Tellal Pazarı’nın bir ismi vardı. Maalesef bugün Tellal Pazarı bilinirliğini kaybediyor. Vatandaş nakit para kullanmak yerine daha pahalı da olsa kredi kartı geçerli olan mağazalara rağbet ediyor. En uygun fiyatlarda satış yapmamıza rağmen, vatandaşların durumu olmadığından dolayı Tellal Pazarı’na gelmiyor” diye konuştu.
ÖĞRENCİLER DE
UĞRAMIYOR ARTIK
Üniversite öğrencilerinin eskiden tüm ev eşyalarını Tellal Pazarı’ndan aldığını da hatırlatan Necati Dikili, “Üniversite öğrencileri ev malzemelerinin neredeyse tamamını bizim buradan alırdı. Uygun fiyatlarla malları alıp okulları bittiği zaman eşyaları tekrar satıp giderlerdi. Şimdi bu durum da azalmış durumda. Öğrencilerin büyük bölümü yurtlarda kalırken evlerde kalan öğrenciler de diğer vatandaş gibi kredi kartı ile ucuz ama uzun taksitli eşya alıyor. Giderken de geride kalan arkadaşlarına bırakıp gidiyor. Bu durumda da bizim işlerimiz istenilen düzeyde olmuyor. Bu zamanda Tellal Pazarı iş yapamaz ise kimse yapamaz” diyerek yaşadıkları sıkıntıyı dile getirdi.
ALİ SAİT ÖGE

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Merhaba Şehir Haberleri