Bir Kova Buzlu Suyu Ziyan Etmeyerek Gazze’ye Bağış Yaptılar

Almanya’da yaşayan bir grup genç ‘Bir kova buzlu su’ adını taşıyan sosyal medya kampanyasının içeriğini değiştirdi. Osnabrück’te yaşayan Celal Çakar, çektiği video ile su israfına eğlenceli bir dille dikkat çekerek takipçilerini...

Almanya’da yaşayan bir grup genç ‘Bir kova buzlu su’ adını taşıyan sosyal medya kampanyasının içeriğini değiştirdi. Osnabrück’te yaşayan Celal Çakar, çektiği video ile su israfına eğlenceli bir dille dikkat çekerek takipçilerini Time To Help derneği üzerinden Gazze’ye bağış yapmaya teşvik ediyor. Gençler, kovadan su yerine kum boşaltıyor veya nehre atlıyor. ALS hastalığına dikkat çekmek isteyenler bugünlerde ‘Bir kova buzlu su’ (Ice Bucket Challenge) adı altında başlatılan kampanyaya destek olmak için başlarından aşağıya bir kova buzlu su döküyorlar.

Dünya çapında büyük ilgi gören kampanyaya çok sayıda ünlü de katılarak destek oluyor.

Almanya’da yaşayan bir grup genç ise kampanyanın içeriğini değiştirdi. Kampanyaya katılan Celal Çakar’ın paylaştığı video diğerlerinden çok farklı. Osnabrück’te yaşayan ve bir hastanede stajyer olarak çalışan genç evinin bahçesinde çektiği videoda ALS hastalığı için yapılan bağışı önemli bulduğunu dile getirse de herkes gibi başından aşağı buzlu su dolu kovayı boşaltmıyor. Videoda suyun değerli olduğunu ve israf edilmemesi gerektiğini dile getiren Çakar, elindeki boş kovayla izleyenleri Time To Help (Yardım Zamanı) adlı yardım derneği üzerinden Gazze için bağış yapmaya davet ediyor.

Kampanyanın İsrail-Filistin çatışmalarına denk geldiğini söyleyen Çakar, “Kampanya sayesinde ALS hastaları için kısa sürede çok para toplandığını duyunca bu şekilde Filistin’e de yardım edebileceğimizi düşündüm. Bir süre bekledim, belki birileri bir şey yapar diye. Kimseden ses çıkmayınca kampanyayı Gazze’ye yardım halkasına çevirmeye karar verdim." diyor.

Arkadaşlarının paylaştığı videoyu şaşkınlıkla izlediğini söyleyen Çakar, ”Video Türk ve Alman arkadaşlarım arasında çok beğendi topladı. Facebook’ta kendi sayfalarında paylaştılar. Kısa bir süre sonra kampanyanın değiştirilmiş formatına çok sayıda kişi dahil oldu ve halka büyüdü.” dedi. Paylaşılan videoları takip edemez hale gelen Çakar, faydalı sosyal medya kampanyalarına destek verilmesi gerektiğini düşünüyor.

Kampanyaya katılan gençlerden bir diğeri ise Osnabrück’te yaşayan Harun Sert. ALS hastalığı için başlatılan kampanyayı önemli bulan Sert, zamanla ünlülerin kampanyayı kendi reklamlarını yapmak için kullandıkları ve amacın araca dönüştüğü görüşünü paylaşıyor. Kampanya için yapılan su israfından rahatsızlık duyan Sert, kampanyaya Gazze’ye destek olmak için katılmış. Çektiği videoda izleyenleri Gazze’ye yardıma teşvik ediyor. Çevresinden ve sosyal medyada tanımadığı kişilerden güzel tepkiler aldığını dile getiren Sert, “Ünlüler kadar başarılı ve geniş kitlelere ulaşamasak da başlatılan bu iyilik kervanının genişleyeceğine inanıyorum." şeklinde konuşuyor.

Sosyal medya kampanyalarını faydalı ve amacından sapmadığı sürece önemli bulan Sert, “Sesinizi herkese duyurabiliyorsunuz. Amaç insanlara faydalı olmak, yardım halkasını genişletmek ve insanları yardıma teşvik etmek.“ diyerek memnuniyetini ifade ediyor. Bir kova su kampanyasına katılanlar arasında Filistin’i hatırlatmak için başından aşağı bir kova kum dökenler, “Suyu başımdan aşağı dökeceğime bir yudum içerim." diyenler, başından aşağı su boşaltmak yerine nehre atlayanlar da var.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri