Bir kere içenlerin yüzde 85'i bağımlı oluyor

Vakfıkebir İlçe Sağlık Grup Başkanı Dr. Fatih Baran, hayatında bir kere sigara içenlerin yüzde 85'inin bağımlı olduklarının görüldüğünü söyledi.

Sigara bağımlılığı hakkında açıklamada bulunan Trabzon'un Vakfıkebir İlçe Sağlık Grup Başkanı Dr. Fatih Baran, "İlçemiz Toplum Sağlığı Merkezimiz ve İlçe Sağlık Müdürlüğümüz olarak önemli bir halk sağlığı sorunumuz olan tütün mamullerin kullanımının azaltılması en büyük görevlerimiz arasındadır." dedi.

Tütünün yasal olarak üretilip satılabilen, serbestçe kullanılabilen, hastalık ve ölümlere neden olan, bağımlılık yapma özelliği taşıyan bir madde olduğunu dile getiren Dr. Baran, "Kişinin kullandığı madde üstünde kontrolünü (öz güvenini) yitirip bir madde'ye bağlanma durumudur, onsuz bir yaşam sürememeye başlamasıdır. Adı ne olursa olsun, insanın ruh ve beden sağlığına zarar veren her alışkanlık zararlıdır. Alışkanlıkla başlar, bağımlılıkla devam eder ve tutsaklıkla sona erer. İnsan sağlığını psikolojik, sosyal, fiziksel ve maddi olarak olumsuz etkiler." değerlendirmesinde bulundu.

Çabuk ulaşılabilir olması sebebiyle gençler arasında sigara içmenin oldukça yaygın olduğunu belirten Dr. Baran, sigaraya başlayanların merak, özenti, arkadaş baskısı, arkadaşlar arasına katılma gibi nedenler yer aldığını söyledi. Dr. Fatih Baran, sigaranın zararları hakkında şu bilgileri verdi: "Sigaranın, yaklaşık 4 binin üzerinde zehirli, kimyasal, toksik ve kanserojen madde içerdiği bilinmektedir. Sigaranın zararlı etkileri vücudumuzdaki tüm sistemleri etkilemektedir. Sigara kullanımı, dünyada en önemli önlenebilir hastalıktır. Her yıl 5 milyon insan sigaradan ölmektedir. Sigara ve tütün ürünlerinin kullanımı, başta kanserler, kronik akciğer hastalıkları, kalp krizleri, felçler ve cilt kanserleri olmak üzere birçok öldürücü hastalığa yol açmaktadır. Sigara içmeyenlerde de çevresel tütün dumanına maruziyet akciğer kanseri oluşumunu artırmaktadır. Ayrıca sigara tüketimi; ülkelerin kaynaklarının boş yere harcanmasına, üretim kapasitesinde ve verimlilikte azalmaya, işgücü kaybına yol açmaktadır. Dolayısıyla sigara kullanımı, hem yol açtığı sağlık sorunlarını hem de oldukça büyük ekonomik yükü beraberinde getirmektedir."

SİGARASIZ GENÇLİK HEDEFİ

Sigarasız gençliğin en önemli öncelik olması gerektiğini kaydeden Vakfıkebir İlçe Sağlık Grup Başkanı Dr. Fatih Baran, şunları ifade etti: "Gençlik, değişim ve toplumda yer edinme dönemidir. Genç, doğumdan itibaren bağımlı olduğu anne ve babasından bağımsız hale gelirken arkadaşlarına bağlanır ve onların baskısına açık bir hale gelir. Bu dönemde kimlik gelişimi gerçekleşmektedir. Anne ve babadan bağımsız hale gelen genç, davranışlarını bir arkadaş grubu içerisinde deneyerek geliştirir. Sigara, alkol, tiner vs. gibi herhangi bir zararlı madde kullanımı o arkadaş grubunda kural haline gelmişse, o grubun elemanı olmak için bir şart gibiyse, gruptan dışlanma ya da alay edilme endişesi gence zararlı maddenin etkilerinden daha korkunç gelir. Sigara, alkol, tiner, bali gibi zararlı maddelerin kullanımı bu şekilde kötü arkadaş çevresinin etkisi veya baskısı ile başlamaktadır. Gençlik döneminde kötü sonuçlar kolaylıkla göz ardı edilmekte ve bana bir şey olmaz düşüncesi oluşmaktadır. Hayatında bir kere sigara içenlerin yüzde 85'inin bağımlı oldukları görülmüştür. Gelişmiş ülkelerde 12-17 yaş arasındaki her beş ergenden birinin sigara tiryakisi olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise bu oran daha yüksektir. Sigara içen gençler aynı zamanda alkol ve uyuşturucu bağımlılığına yatkın kişiler haline gelmektedir. Çünkü sigara, kişinin diğer kötü alışkanlıklara karşı direncini de azaltma, devamında da alkol, madde bağımlılığı ve kumar bağımlılığını da beraberinde getirmektedir."

Sigara bağımlılığının, diğer bağımlılık tedavileri ile benzer ilkelerle yürütülmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Baran, "İlimizde Tıp Fakültesi Fatih Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet veren sigara bırakma polikliniklerinden sigarayı bırakmayı düşünen Vatandaşlarımız. tıbbi destek alabilirler. Ayrıca il ve ilçelerde bulunan tütün denetleme ekiplerince, tütün kontrol denetimleri aralıksız devam etmektedir. Yasanın uygulanmaya başlandığı 2009 yılından itibaren yalnızca kapalı mekanlarda değil tümüyle sigarasız-tütünsüz, daha sağlıklı bir yaşama doğru önemli mesafeler alınmıştır. Ayrıca Vakfıkebir Toplum Sağlığı Eğitim Birimimizce her hafta okullarımızda verdiğimiz sigara, başlama nedenleri ve zararları konularındaki eğitimler aracılığıyla gençlerimize, yerel medya aracılığıyla halkımıza yönelik bilinçlendirme çalışmalar yapılmaktadır." şeklinde konuştu.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri