Bir hekime 662 kişi

14 Mart Tıp Bayramı, doktor ve yardımcı sağlık personeli açığı başta olmak üzere yıllardır çözülemeyen kronik sorunlar eşliğinde kutlanıyor

HEMŞİRE YERİNE TIP TEKNİSYENİ GÖREV YAPARSA…

Sağlık alanında hizmet verenler, 14 Mart’ı kutlamalarla geçiştirmek yerine sorunlarının masaya yatırıldığı ve çözüm yollarının tartışıldığı bir gün olarak geçirmek istediklerini söyledi. Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Prof. Dr. Nazmi Zengin, hemşire açığına dikkat çekerek, “Birçok hastanede kadrolu hemşire istihdam edilemiyor. Bunun yerine acil tıp teknisyenleri hemşire kadar eğitimli olmayan personel istihdam edilmeye çalışılıyor” dedi.

BİR DOKTORA 662 KİŞİ DÜŞÜYOR
Konya İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci de sağlık kurumları ve personeline yönelik yapılan bazı 'haksız' olarak nitelendirdiği eleştirilerin sağlık çalışanlarının en büyük sıkıntılarından olduğunu kaydetti. Türk Sağlık-Sen Konya Şube Başkan Vekili Abdullah Kart ise bir doktora 662 kişinin düştüğünü anımsatarak, doktorların ve sağlık çalışanlarının yaşadıkları sorunlarının çözüme kavuşturulmasını istedi.

Sağlıkta sorun çok

Sağlık alanında hizmet verenler, 14 Mart’ı kutlamalarla geçiştirmek yerine sorunlarının masaya yatırıldığı ve çözüm yollarının tartışıldığı bir gün olarak geçirmek istediklerini söyledi

14 Mart Tıp Bayramı kutlamaları tüm ülkede olduğu gibi Konya’da da bugün kutlanacak. Ancak her yıl olduğu gibi bu yıl Tıp Bayramı’nda da sağlık sistemindeki sorunlar ve çalışanların sıkıntıları gündemde.
SAĞLIK ÇALIŞANLARI VE HALK BİLGİLENDİRİLMELİ
Konuyla ilgili olarak gazetemize değerlendirmede bulunan Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Nazmi Zengin, sağlık alanında eğitim, finans ve personel konusunda sıkıntıların yaşandığına dikkat çekti.
Sağlık alanında en önemli sorunun eğitim olduğuna işaret eden Nazmi Zengin, sorunların eğitimle halledileceğini düşündüğünü belirterek, şöyle devam etti: “Bunu da sadece tıp fakültesi ya da sağlık çalışanlarının eğitimi olarak düşünmemek lazım. Halkın eğitimi de önemli. Tıp fakültelerindeki eğitim yeniden yapılandırılmalı. Tek eğitimden öte uğraşımız insan olduğu için insani ilişkiler ve iletişimle ilgili bilgiler de tıp fakültesi öğrencilerine verilerek yetiştirilmelidir. İşin halk yanına geldiğimiz zaman halkın sağlık alanında onların diliyle, onların anlayabilecekleri bir lisanla eğitilmeleri çok önemli bir konu.”
SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL BÜTÇEDEN FİNANSE EDİLMELİ
Sağlık alanında bir diğer sorunun da finansman olduğunu belirten Zengin, bütün imkanların seferber edilmesi gerektiğini, özel sektörün de bu alanda işin içine dahil edilmesinin olumlu bir yaklaşım olduğunu kaydetti. Genel sağlık sigortasıyla ilgili gelişmelerin önemine dikkat çeken Zengin, “Bu bizim ülkemiz için yeni bir gelişme, bunda ne kadar başarılı olacağız bilemiyorum. İyi olacağını ümit ediyoruz. Sağlık hizmetlerinin genel bütçeden finanse edilmesi aslında ideal olan yaklaşımdır. Hastanın cebinden harcama yaparak sağlık hizmetlerinin finansmanını beklemek sağlık hizmetlerinden yararlanmayı azaltacaktır. Bu konudaki endişemi de belirtmek isterim” dedi.
CİDDİ HEMŞİRE AÇIĞI VAR
Son olarak personel konusunda yaşanan sıkıntılara değinen Nazmi Zengin, ciddi personel açığı olduğunu vurgulayarak, “Özellikle hemşire açığımız çok büyük. Birçok hastanede artık kadrolu hemşire istihdam edilemiyor. Bunun yerine acil tıp teknisyenleri hemşire kadar eğitimli olmayan personel istihdam edilmeye çalışılıyor. Hekim açığı da var ama en acil sorun hemşire” diye konuştu.
HAKSIZ ELEŞTİRİLER EN BÜYÜK SIKINTI
Konya İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, Sağlık Müdürlüğü olarak sağlık çalışanlarının mevcut sorunlarından kendi inisiyatifleri dahilinde olanları, ivedilikle çözüme kavuşturmak için ellerinden gelen tüm gayreti sarf etmekte olduklarını belirtti. Küçükkendirci, ''Sağlık kurumları ve personeline yönelik yapılan bazı 'haksız' olarak nitelendirdiğimiz eleştiriler, sağlık çalışanlarının en büyük sıkıntılarındandır. Bu eleştiriler, kitlelere ulaşmada önemli bir güç olan basın aracılığıyla gerçekleştiği zaman, telafisi zor olan sıkıntıların yaşanmasına neden olmaktadır. Kamuoyunda eksik bilgilenmelerden doğduğunu düşündüğümüz bu tür yaklaşımlar, vatandaşların sağlık personeline olan güvenlerine önemli darbeler indirmektedir. Oluşan güven eksikliği, hastalarda inanmayı azaltmakta ve tedavi sürecine güçlü olumsuz etkiler bırakmaktadır'' dedi.
SAĞLIK ÇALIŞANLARI ŞİDDETE MARUZ KALIYOR
Türk Sağlık-Sen Konya Şube Başkan Vekili Abdullah Kart ise bir doktora 662 kişinin düştüğünü anımsatarak, doktorların ve sağlık çalışanlarının yaşadıkları sorunlarının çözüme kavuşturulmasını istedi. Yoğun bir iş yüküyle hizmet veren doktor ve sağlık çalışanının maruz kaldığı şiddetin önlenmesi gerektiğini de belirten Abdullah Kart, şöyle devam etti: “Hastalara şifa dağıtan sağlık çalışanlarının kurşunlandığı, sağlık ocaklarında bayan doktorlarını acımasızca dövüldüğü utanç verici bir durum var. Sağlık çalışanları artık can güvenliklerini tehlikeye atarak hizmet verir hale geldi.  Ayrıca düşük nöbet ücretleri gibi uygulamalarda düzenleme yapılmalı ve doktorların hastanelerde, aile hekimliği sisteminde karşılaştıkları mağduriyetler giderilmelidir. Bir yılda 3 binden fazla doktorun kamudan istifa etmesinin ardında yatan gerçekler çok iyi bir şekilde irdelenmelidir. Doktorları kamuda tutmanın yolları aranmalıdır.”
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri