ABD ’nin San Diego kentinde bulunan California Üniversitesi’nden bilim insanları, toplumda karabasan olarak bilinen ve birçok kişiyi korkutan uyku felcinin meydana gelmesinin arkasındaki nedenleri açıkladı. İnsanların yüzde 40’ının hayatının bir döneminde uyku felci geçirdiğini belirten uzmanlar, araştırmaları sonucunda bu sorunun beyinin bir bölümündeki sinir haritasında karışıklık oluşmasıyla ortaya çıktığı bulgusuna ulaştı.
Daily Mail ’de yer alan habere göre, “karabasan”, uykunun genellikle rüya görülen REM (Hızlı göz hareketi) evresinde uyanıldığında görülüyor. REM, 5 ila 15 dakika arası sürüyor ve her 90 dakikada bir yeniden meydana geliyor. Uyku felcinde, bir kişi uyanık olmasında rağmen, kasları neredeyse felç oluyor. Bilim insanları, kasların kıpırdamamasının evrimsel bir özellik olabileceğini ifade ederken, bu durumun kişilerin rüya esnasında yürümesini engellediğine dikkat çekiliyor.
Uyku felci geçirenler arasında bir grup, odalarında göğüslerine baskı yapan “şeytanî bir figür” gördüklerini söylüyor. Üniversite’den bilim insanları, çeşitli figürlerin görülmesini, beyinin benlikle ilgili bölümündeki sinir haritasında bir bozukluğun yaşanmasına bağlıyor. Live Science’a konuşan araştırmacı Baland Jalal, konuyla ilgili, “Muhtemelen beyinin bir bölümünde, vücudun, genetik olarak bağlantılı bir imajı var – bir şablon da denebilir” ifadelerini kullandı. Uzmanlar, bu imajın, beyinin yukarı-ortasındaki bölümünde (yan loblar) bulunabildiğini söyledi.
Bir kişi uykunun REM evresinde aniden uyandığında, yan loblar, beyinde bulunan ve kaslara hareket etme emri veren nöronları denetliyor. Ne var ki, uzuvlar geçici olarak felç geçiriyor ve bu da halüsinasyon görmeye yol açan bir bozukluğa neden oluyor. Doktor Jalal, bir “hayalet veya şeytanî figür” görmenin, beyinin, kişinin kendi beden imajını sanrılanan bir figüre yansıtmaya çalışması sonucu ortaya çıktığını vurguladı. Dolayısıyla, uzmanlara göre, bir uzvu eksik olan kişilerin, “karabasan” gördüğünde, o figürün de aynı uzvunu eksik görmesi muhtemel.