“Mevlit Kandili” sebebiyle vahyin tebliğcisi ve uygulayıcısı olan ve her hususta insanlık için güzel örnek olan ve âlemlere rahmet olarak gönderilen iki cihan seyidi Hz. Muhammed (s.av.) Efendimizden bir demet gül sunacağız.
Ebu Hüreyre’den rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber (s. a.v.) Efendimiz şöyle buyurur: “Bana itaat eden Allah’a itaat etmiş, bana isyan eden de Allah’a isyan etmiş olur. Emire itaat eden bana itaat etmiş, emire isyan eden de bana isyan etmiş demektir” (1).
Kur’an-ı Kerimde şöyle buyrulur: “(Ey Resulüm!) Deki: Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyunuz ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah son derece bağışlayıcı ve esirgeyicidir” (2)
Bu ayet-i kerimenin devamında şöyle buyrulur: “Deki: Allah’a ve Resulü’ne itaat edin. Eğer yüz çevirirlerse bilsinler ki Allah kâfirleri sevmez.”
Emirden maksat, halifedir. Halifenin uygulamaları ister hoşumuza gitsin, ister gitmesin Kitap ve Sünnet’e göre ümmeti idare ettiği müddetçe ona itaat vaciptir. Aksi halde iki cihan güneşi Hz. Muhammed (s.av.) Efendimize isyandır.
Hz. Ali’den rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber (s. a.v.) Efendimiz şöyle buyurur: “Hasis (cimri) o kimsedir ki, yanında ben anıldığım zaman selat ü selam getirmez” (3).
Hz. Osman (r.anh)’den rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber (s. a.v.) Efendimiz şöyle buyurur: “Ben uyku ile uyanıklık arasında iken iki melek geldi. Biri “Bunun için bir temsil var. Onu anlat “ dedi. Diğeri de “Bir Seyyid bir ev yaptı, ziyafeti için hazırladı. Bir münadi tayin etti. Burada Seyyid Allah, ev cennet, ziyafet İslam nimeti ve münadi de Hz. Muhammed (s.av.) Efendimizdir.” dedi (4).
Hz. Enes (r.anh)’den rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber (s. a.v.) Efendimiz şöyle buyurur: “Bana en sevgili olanınız ve Bana kıyamette en yakın bulunacak olanınız, ahlâkça iyi olanınızdır. Sizlerden en sevmediğim ve kıyamette de Bana en uzak kalacak olan, ahlâkça fena olanınızdır. Bunların da en fenası çok konuşan, sözü tavır ve eda ile söyleyip her şeyin dibini kurcalayanlar ve kibirlilerdir” (5)
Hz. Ebu Hureyre (r.anh)’den rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber (s. a.v.) Efendimiz şöyle buyurur: “Güzel ahlakın ifadesi şudur: “Dünyadan nasip olana razı olur, nasip olmayana da kızmaz” (6).
Hz. Enes (r.anh)’den rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber (s. a.v.) Efendimiz öyle buyurur: “Her ümmetin bir fitnesi var, benim ümmetimin ki, maldır” (7).
Hz. Muaz (r.anh)’den rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber (s. a.v.) Efendimiz şöyle buyurur: “Rabbimden ümmetimi kıtlıkla helak etmemesini istedim. Onu bana verdi. Ve istedim ki harici düşmanla mahvetmesin. Onu da verdi. Ve yine istedim ki onlar birbirinden ayrılmasın ve birbirlerini vurmasın. Onu bana vermedi…” (8)
Bu sebeple Resulü Ekrem (s.av.) Efendimiz “ Veda Hutbesi”nde şöyle buyurur: “ Ashabım! Yarın Rabbinize kavuşacaksınız. Sakın benden sonra eski sapıklıklara dönüp de birbirinizin boynunu vurmayınız! Bu vasiyetimi burada bulunanlar, bulunmayanlara bildirsin! Olabilir ki bildirilen kimse, burada bulunup da işitenden daha iyi anlayarak muhafaza etmiş olur.”
Hz. İbn-i mesud (r.anh)’den rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber (s. a.v.) Efendimiz şöyle buyurur: “Şu kimselere cehennem haram olur: Kibirsiz, yumuşak, cana yakın ve sert olmayan “ (9).
Hz. Ebu Hureyre (r.anh)’den rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber (s. a.v.) Efendimiz şöyle buyurur: “ Evlerinizi kabire çevirmeyin, evde de namaz kılın. Zira şeytan Bakara suresinin okunduğu evden kaçar” (10).
Hz. Ümmü Eymen (r.anh)’den rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber (s. a.v.) Efendimiz şöyle buyurur: “Namazı kasten terk etmeyin. Kim namazı kasten terk ederse, Allah ve Peygamberin zimmetinden çıkar” (11).
Mevlid kandilinizi tebrik eder, dirilişimize vesile olmasını Cenabı- Allah’tan niyaz ederiz.
Kaynaklar:
1. Ramûz El- Ehâdis, C: 2, S: 405 /5
2. Âl-i İmrân:31
3. Ramûz El- Ehâdis, C:1,S:194 /7
4. A.g.e. C:1,S:247 /2
5. A.g.e. C:1,S:112 /1
6. A.g.e. C:1,S: 139 /2
7. a.g.e. C:1,S: 128 /2
8. A.g.e. C:1,S: 147 /1
9. A.g.e. C:1,S:139 /8
10. A.g.e. C:2,S: 467/ 3
11. A.g.e. C:2,S: 467/ 5