Bir bardak çayın fiyatı 1.75 oldu!

9 Eylül Pazartesi gününden itibaren Konya'da çay ocakları ve kahvehanelerdeki çay fiyatlarına zam gelecek.

Çay ocaklarında ve kahvehanelerde kalitesine göre 1,25 ile 1,50 lira arasında olan bir bardak çayın fiyatı, zamlı fiyatla birlikte 1,75 TL'ye yükseltilecek. Türkiye'deki zam furyası devam ediyor. Neredeyse her gün onlarca ürüne afaki zamlar geliyor. 2018 yılının Ağustos ayından itibaren etkisini gösteren ekonomik kriz, her sektörü de olumsuz etkiliyor. Çoğu sektör temsilcisi, ağır girdi maliyetlerinin altında ezilmekten ve ürettiği veya sattığı üründen eskisi gibi kâr elde edemediğinden dert yakınıyor. Bu anlamda Konya'da en dertli çalışan kesimin başında ise çay ocakları ve kahvehane işletmecileri geliyor. Son 3 ayda çaya ve şekere yüzde 30'dan fazla zam gelmesi, esnafı ciddi şekilde çıkmaza soktu. 2 yıldır çay fiyatlarında bir fiyat artışına gitmediklerini dile getiren Konya'daki çay ocağı ve kahvehane işletmecileri, zam furyasına karşı artık ayakta duramadıklarını belirtirken, çay ve benzeri ürünlerin tarifesinde fiyat artışına gidilmesi konusunda Konya Kahveciler, Çay Ocakları ve Büfeciler Esnaf Odası Başkanlığı'na baskılar yaptı. Oda yönetimi ise toplanarak, ortak bir karar aldı. Bu karara göre Konya'daki çay ocakları ve kahvehanelerdeki çay ve benzeri ürün fiyatlarına 9 Eylül'den itibaren geçerli olmak koşuluyla yüzde 30 zam yapıldı. Oda Başkanı Mehmet Adil ise “Ne olur kimse kusura bakmasın. Vatandaşımıza böyle bir haber vermek istemezdik. 2 yıldır yaşanan ekonomik sıkıntıya rağmen fiyatlarda bir güncellemeye gitmedik, daha doğrusu gitmek istemedik. Esnaf arkadaşlarımız da fedakârlık yaptı ama dayanacak halleri de kalmadı. Mecburiyetten fiyat artışına gidiyoruz. Çay fiyatlarında yüzde 30'luk bir oranla güncelleme yapıyoruz” dedi. 

ESNAF ÇOK BASKI YAPTI! DAYANAMADIK

Çay Ocakları ve Kahvehane işletmecilerinin çok zor durumda olduğunu dile getiren Konya Kahveciler, Çay Ocakları ve Büfeciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Adil, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Birkaç yıldır oda üyelerimiz ciddi şekilde ekonomik sıkıntı içinde. Esnafımızın tabanca ürünleri arasında yer alan çay, kahve ve şekere son zamanlarda aşırı zam geldi. Konya'da ise bu kalem ürünlerinde özellikle 1 buçuk-2 yıldır hiç fiyat artışına gidilmedi. Son aylarda çaya ve şekere 3-4 kez zam geldi. Doğalgaz, elektrik, işyeri masrafları da arttı. Tüm bu girdiler maliyetlerimizi ciddi şekilde artırdı. Esnaf, dayanamaz bir hale geldi. Üyelerimiz de fiyat artışına gidilmesi konusunda odamıza baskı yaptı. Doğru, esnafımız nefes alamaz hale gelmişti. Yönetim olarak toplantık, esnafımız ile çeşitli değerlendirmelerde bulunduk. Çay ocakları ve kahvehane tarifelerinde yüzde 30 oranında bir güncellemeye gittik. 9 Eylül Pazartesi gününden itibaren üyelerimiz yeni tarifeyi gelip odamızdan alabilir.”

ÇAYA VE ŞEKERE YENİDEN ZAM GELECEK!

Gelen yüzde 30'luk zamla birlikte yeni tarife hakkında da bilgiler veren Başkan Adil, “ Çay ocaklarında ve kahvehanelerde kalitesine göre 1,25 ile 1,50 lira arasında olan bir bardak çayın fiyatı, güncelleme fiyatla birlikte 1,75 TL'ye yükseltilecek” diye konuştu. Çaya şekere son 1 buçuk- 2 yıl içinde yüzde 55-60 oranında zam geldiğini ifade eden Adil, bu fiyat artışının yüzde 30'undan fazlasının da son birkaç ay içinde gerçekleştiğini hatırlattı. “Yüzde 60 artışa karşı, biz yine insaflı bir güncellemeye gittik ve yüzde 30 bir artışı gerçekleştirebildik” diyen Adil, daha sonra şunları kaydetti: “Yapmak istemezdik. Çok direndik. Vatandaşımız ucuza kaliteli çay içsin dedik. Esnafımız dayanamadı. Dişimizi çok sıktık ama gerçekten girdi maliyetleri bizi yordu. Önümüzdeki günlerde yetkililer ile konuşuyoruz. Çaya ve şekere yeni bir zam daha bekleniyor. Bizim bugün yaptığımız zam biraz da olacak olan artıştan dolayı. Çaya ve şekere yeni bir zam daha gelecek fakat biz bunu fiyatlara yansıtmayacağız. Bir bardak çayın fiyatının 1,25'ten, 1,75'e yükseltilmesi birazda bundan. Yoksa çaya ve şekere gelecek yeni zamla birlikte bizim de çay fiyatlarına yeni bir artış koymamız uygun düşmedi. Ne olur, vatandaşımız bize kırılmasın. Artış için çok mecbur kaldık. Belki belirlenen yeni fiyat tarifesi de girdi maliyetlerine göre düşük ama en azından çaycı esnafımız rahat bir nefes alacak.  Yılbaşına doğru çaya ve şekere yeniden yüzde 10-15 oranında zam bekleniyor. Artış oranımız daha fazla da olabilirdi ama yapmadık.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (7)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri