‘binlerce Fidan Dikilmeden İmha Edildi’ İddiası

Adıyaman’ın Gölbaşı ile Tut ilçesi sınırlarındaki bölgeye dikilmek için gönderilen binlerce fidanın yakılarak imha edildiği ileri sürüldü. Fidanların dikilmiş gibi gösterilip ücretinin devletten tahsil edildiği iddia edildi. Kooperatif,...

Adıyaman’ın Gölbaşı ile Tut ilçesi sınırlarındaki bölgeye dikilmek için gönderilen binlerce fidanın yakılarak imha edildiği ileri sürüldü. Fidanların dikilmiş gibi gösterilip ücretinin devletten tahsil edildiği iddia edildi. Kooperatif, iddiaları kabul etmedi.

İddiaya göre, merkezi Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit ilçesinde bulunan bir kooperatif, geçen yıl Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Adıyaman Orman İşletme Müdürlüğü’nden ihale yoluyla orman sahalarına fidan dikimi ve teraslama işi aldı. İşlemlerin tamamlanmasıyla Orman İşletme Müdürlüğü’nden Gölbaşı ve Tut ilçesindeki sahalara yaklaşık 500 bin sedir ve çam fidanı gönderildi. Ancak, fidanlardan yaklaşık 200 bini toprağa kavuşmadan bir grup işçi tarafından çeşitli yöntemlerle yok edildi. Yok edilen fidanların parası ise devletten tahsil edildi.

KOOPERATİF YETKİLİSİ İDDİALARI KABUL ETMEDİ

Bölgede bir milyon 300 bin adet fidan dikimi yapıldığını doğrulayan ve isminin açıklanmasını istemeyen kooperatif yetkilisi H.S., “Geçen sene ben Maraş-Adıyaman’da bir milyon 300 bin fidan diktim. Kooperatiflere yüzde 25, genel merkezden gelen misal 300 lira geliyorsa yüzde 25’ini kesiyorlar bu şekilde veriyorlar. Orman bölge müdürlüğü veriyor.” dedi.

Fidanların bir kısmının dikilmeyip imha edildiği yönündeki iddiaları kabul etmeyen H.S. şunları söyledi: “Bizim orman sahalarımız belli. Nerede olmuşsa bakılır. İşimizin arkasında olduğumuz için herkes bizi tercih ediyor. Bizi sevdiklerinden vermiyorlar işi. Biz Maraş’tayız, Adıyaman bölgesinde bütün işleri niye veriyorlar, işimizi iyi yapıyoruz. Geçen yıl yapılan yerlere müfettişler geldiler baktılar teşekkür ettiler. İddialar doğru değil. Kabul etmiyoruz.”

Adıyaman Orman İşletme Müdürlüğü yetkileri, olayla ilgili bilgi sahibi olmadıklarını ifade ettiler.

KAMERAYA YANSIDI

Öte yandan fidanların değişik yöntemlerle imha edildiğini gösteren bir amatör kamera kaydı ortaya çıktı. Görüntülerden hareketle fidanların, yakılarak, kaya kovuklarına saklanarak, tüplerinden çıkarılıp çevreye saçılarak imha edildiği iddia ediliyor.

Bu arada, söz konusu kooperatifin halen ihale ve taşeronluk sistemiyle Kahramanmaraş Ahir Dağı bölgesinde fidan dikimi işi yaptığı öğrenildi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri