Binali Yıldırım, Vali Toprak’ın ‘tapeleri’ne Cevap Veremedi

AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, İzmir’de düzenlenen yolsuzluk soruşturması sonrası ortaya atılan konuşma kayıtlarıyla ilgili soruyu cevapsız bıraktı.

AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, İzmir’de düzenlenen yolsuzluk soruşturması sonrası ortaya atılan konuşma kayıtlarıyla ilgili soruyu cevapsız bıraktı.

Yıldırım’a, İzmir’deki yolsuzluk operasyonunda, Adalet Bakanlığı Müsteşarı'nın dosyayı kapatması için savcıyı araması ve o gece İzmir Valisi ile Emniyet Müdürü’nün Mali Şube Müdürü’nü arayıp, 'Savcıya çalışıyoruz diyeceksiniz, ama hiçbir operasyon yapmıyorsunuz' şeklindeki talimatı soruldu. Yıldırım'a ayrıca bu tapelerin ortaya çıkması sonrası Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun Vali Mustafa Toprak’a yönelik istifa çağrısı da soruldu. Yıldırım, bu yöndeki sorulara, “Arkadaşlar biz bugün İzmir trafiği için hayati öneme sahip bir proje şantiyesinde incelemeler yapıyoruz. Bizim İzmir trafiğini kenara bırakıp faydası olmayan tartışmalara girmeye hiç niyetimiz yok. Benim Sayın Başkan'a tavsiyem, İzmir'le ilgili konuşsun. İzmir'e ne yaptı, ne yapacak, onları İzmirlilere anlatsın. Böyle afra-tafra yapıp, 'Biz İzmirliyiz, İzmir çukuru. Denize de döker sandığa da' gibi kendisine yakışmayan laflar etmesin. Valimiz de görevini yapıyor. Devletin valisi. Onunla ilgili de 'Nereden geldiği malum' gibi laflar etmesin. Vali'nin geldiği yer de belli, geçmişi de belli. Devletin kendisine verdiği görevi şerefiyle, onuruyla yapıyor." dedi.

Yıldırım, gazetecilerin ısrarla tapeleri hatırlatması üzerine ise “Tamam bu kadar, teşekkür ederim. Bilmediğim konularla ilgili soru sormayın arkadaşlar." açıklamasını yaptı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Bürosu tarafından Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında bağımsız yargıyı etkileme suçlamasıyla fezleke düzenlenmişti. 14 sayfalık fezlekenin ekinde 32 klasör İzmir soruşturması evrakı bulunuyor. Fezlekede, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın bakanlık görevine geldiğinde ilk işinin İzmir soruşturması nedeniyle dönemin İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Baş’ı arayarak soruşturmaya müdahale ettiği, 'soruşturmayı savcıdan al, sen takip et' dediği ve bu sebeple yargı görevini etkilemeye teşebbüs suçu sayılabilecek fiili işlediğine ilişkin iddialar yer alıyor. Klasörler içinde ses kayıtları da bulunuyor.

Taraf gazetesinde yer alan habere göre fezlekeye giren ses kayıtları şöyle:

Müsteşar Kenan İpek: (Başsavcı Hüseyin Baş’ı arıyor) Savcıları değiştirmezsen sonu kötü olur.

İzmir İl Emniyet Müdürü Ali Birkay: (Mâli Şube Müdürü Bora Köprülü’ye telefon ediyor. Köprülü konuşmayı cep telefonuyla kaydediyor.) O konuyla ilgili bir şey sorarsa savcı, çalışıyoruz diyeceksiniz. Ama herhangi bir operasyon yapmıyorsunuz.

Mâli Şube Müdürü Bora Köprülü: Efendim, savcı bu işi takip ediyor bu iş adli bir iştir.

Ali Birkay: Tamam çalışıyoruz, gereğini yapmıyoruz tamam mı? Çalışıyoruz ama operasyona adam çıkartmıyoruz. Adam göndermiyoruz tamam mı?

İzmir Valisi Mustafa Toprak: (Sesi arkadan geliyor) Kesinlikle.

Ali Birkay: Vali Bey'in talimatı, kesinlikle diyoruz. Bir dakika.

Mustafa Toprak: Şimdi şöyle bu iş artık ülke meselesi haline geldi. İstanbul’da da aynı şeyler oldu. Diyeceksiniz ki efendim talimatınız ulaştı, üzerinde çalışıyoruz diyeceksiniz savcıya.

Bora Köprülü: Mahkemenin vermiş olduğu talimatlar var. Savcı şimdi bizzat kendisi konuyu takip edecek. Bir idari konu var, bir adli konu var.

Mustafa Toprak: Nasıl... Nasıl... Nasıl gelecek anlamadım ben. Savcı, kendisi takip yaparsa yapsın, kapımız açık, gelir çayını içer ve gider kardeşim. Talimatı vereceksin tüm personeline ‘talimat ulaştı, üzerinde çalışıyoruz’ diyecek. Tüm iller var, savcı kalkıp tüm illere mi gidecek? Ankara’nın çok net tavrı bu, anlatabildim mi? Ya şimdi kardeşim Ankara Ankara hee... Bu ifade ettiğim gibi söylüyorlar, anlatabildim mi? CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri