Bilinçsizlik yangına davetiye çıkarıyor!

Konya'da elektrik tesisatlarından kaynaklı yangınlar korkutuyor. Vatandaşın bilinçsizliği, elektrik tesisatlarının kontrolsüzlüğü, yangına davetiye çıkarıyor. Yangınlarda ağır maddi kayıplar kadar, can kayıpları da yaşanıyor

Konya'da son 1 hafta içerisinde, iki farklı noktada yangın çıktı. Her iki olayda toplamda 3 kişi hayatını kaybetti. Elektrik tertibatlarından kaynaklı yangınların, son günlerde artışa geçmesi ise dikkatlerden kaçmadı. Yetkililer, vatandaşlara “Özellikle elektrik tertibatlarına, priz ve şarj cihazı gibi aletlere daha çok dikkat edin” çağrısında bulundu.

GÖRÜNMEYEN EN BÜYÜK TEHLİKE: ELEKTRİK

Yangınların büyük bir kısmının elektrikli cihazlardan kaynaklandığına dikkat çeken Konya Elektrikçiler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Arif Yeşildaş, can kayıplarından dolayı çok üzgün olduklarını aktardı. Yangınlarda can kayıplarının dışında ağır maddi hasarların da oluştuğunu söyleyen Yeşildaş, elektriğin bütün yapılarda çok önemsenecek bir konu olduğunu da belirtti. Yeşildaş, “Aslında elektrik, görünmeyen en büyük tehlikedir. Vatandaşa, binayı yapan müteahhite, elektrik tesisatını döşeyen ustaya, yapı denetim firmalarına ve yerel yönetimlere bu konuda ciddi görev ve sorumluluklar düşüyor. Belediyeler, oturma iskan ruhsatı verirken, Elektrikçiler Esnaf ve Sanatkârlar Odası'ndan tesisatı yapan kişinin belgelerini istemesi gerekir. Yapı denetim bürolarında alakasız kişilerin belgeleri iskan aşamasında kullanıyor. Bu durumun da önüne geçilmesi gerekiyor. Ayrıca müteahhitleri de uyarmak gerekir. Müteahhitler, en ucuz teklifi veren kimse tesisatını ona yaptırıyor. Ucuza kaçayım derken, yaşanabilecek riskleri gözardı etmemek gerekir. Can kayıpları yaşıyoruz, içimiz acıyor” dedi.

GECE BÜTÜN FİŞLERİ ÇEKİN

“Teknolojik gelişmelerle birlikte, teknolojik ürünler hayatımıza daha çok girdi. Bugün risk, her zamankinden daha fazla” diyen Yeşildaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bilinçli insanımız var ama genel olarak vatandaşımız 'Bana bir şey olmaz' anlayışı içinde. Vatandaş, akşam uyurken prizde takılı bir şey bırakmamalı. Yatarken buzdolabı falan hariç bütün fişlerin çekilmesi gerekir. Prizde saatlerce takılı kalan ürün ısınır. Bu durum da yangınlara davetiye çıkarabilir. Ayrıca elektrikli sobaların güvenlikli olanları var, güvenliksiz olanları. Kış ayındayız. Bu konuda da dikkatli olmalıyız. Elektrikli soba devrilebiliyor, yıkılabiliyor. Her yıl kış ayında elektrikli sobaların güvenlik düğmelerinin ayaklarının da kontrol ettirilmesi şart. Bu meseleler, küçük görünebilir ancak dikkate değer konular.”

ÖZELLİKLE ESKİ TESİSATLAR TEHDİT SAÇIYOR!

Eski yapıların gözden geçirilmesi, yeni yapılarda da kuralların eksiksiz işletilmesi gerektiğinin altını çizen Elektrikçiler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Arif Yeşildaş, son olarak şunları kaydetti: “Eski yapılarda 40-50 yıllık tesisatlar var. Üzerinde izolasyonu olmayan kablolar var. Vatandaşın can sağlığı için büyük tehlike. Bu tesisatların, istenmeyen olayların yaşanmaması adına ivedilikle kontrol ettirilmesi gerekir. Yıllar önce kontrole oda olarak biz çıkardık. Şimdi öyle değil. Denetim kısmı, sorumluluk alanı gereği MEDAŞ'ta. MEDAŞ, üzerine düşeni yapıyor. Kendilerini de hassasiyetlerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Daha sonra iş yapı denetime geçiyor. Yapı denetimlerini de yerel yönetimlerin sıkı denetlemesi gerekir.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri