Bilim insanları fare derisini şeffaf hale getirerek iç organları gösteren madde keşfetti

Bilim insanları, yaygın olarak kullanılan bir gıda boyasının, fare derisini geçici şeffaflaştırıp iç organların görülebilmesini sağladığını keşfetti.

CNN'nin haberine göre, Kaliforniya'daki Stanford Üniversitesinden araştırmacılar, canlı farelerin kafatasları ve karınlarındaki deriye, su ve tartrazin adı verilen sarı gıda boyası karışımını uygulayarak şeffaf hale getirdi.

İngiliz yazar Herbert George Wells'in 1897'de yazdığı "Görünmez Adam" romanından uyarlanarak 1933'te çekilen bilim kurgu filmi ile 2020'de aynı isimle yeniden çekilen filmdeki bilim insanının kendine enjekte ettiği serum ile görünmez hale gelmesini hatırlatan keşifle, farelerin derisine su ile karıştırılarak sürülen tartrazin adlı madde, deriyi geçici olarak şeffaflaştırdı.

Deneyde kullanılan ışığı emen boya molekülleri, dokunun ışığı yansıtma yeteneğini baskılayarak ışığın deriden geçişini artırıyor. Dağılan bir sis bulutuna benzer şekilde, suyla karıştırılan boya, dokudaki protein ve yağların ışık kırılma indisini eşitleyerek deriyi şeffaf hale getiriyor.

Denek farelerin derileri yokmuş gibi damarları ve iç organları gözlemlendi

Araştırmacılar, deneyde, tüyleri kazınan farelerin kafatasına sürülen karışım yardımıyla şeffaflaşan deri üzerinden doğrudan beyin yüzeyindeki kan damarlarını gözlemledi.

Farelerin karın bölgesinde ise iç organları ve yiyecekleri sindirim kanalında hareket ettiren kas kasılmaları görülebildi.

Stanford Üniversitesinde doktora sonrası eğitim gören araştırmanın baş yazarı, Texas Üniversitesinden Dr. Zihao Ou, deneyin bir sihirbazlık numarası gibi görülse de olayın arkasında temel fizik mantığının yattığını belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri