Bilim Adamları Ormanların İklimlere Etkisini İnceleyecek

5. Uluslar arası Yaz Okulu kapsamında dünyanın farklı ülkelerinden Kahramanmaraş’a gelen bilim adamları, ormanlarda incelemelerde bulundu.     Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) ev sahipliğinde KSÜ Orman Fakültesi,...

5. Uluslar arası Yaz Okulu kapsamında dünyanın farklı ülkelerinden Kahramanmaraş’a gelen bilim adamları, ormanlarda incelemelerde bulundu.

    Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) ev sahipliğinde KSÜ Orman Fakültesi, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü, Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü, TÜBİTAK ve ABD'nin Arizona Üniversitesi katkılarıyla 5. Uluslararası Yaz Okulu eğitim programı düzenlendi. Programa Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Cezayir, Azerbaycan, Kuzey Irak gibi farklı ülke üniversitelerinden katılan bilim adamları, ormanlardan elde edilecek verilerle ormanların iklimlere etkisi, doğal kaynaklar ve insan etkileşimi gibi konularda inceleme yapacak.

    AĞAÇLAR İKLİMLERİ ELE VERİYOR

    Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Sivrikaya ağaçların yıllardır iklimlere ilişkin verileri halkalarında sakladığını belirtti. Ormanların ülkelerin iklimine ışık tuttuğunu kaydeden Sivrikaya, "Meteoroloji istasyonlar sadece son 50 yıllık verileri sunuyor. Ağaçlar yıllardan beri iklime ilişkin verileri yıllık halkalarında saklamaktadır. Ağaçların yıllık halkaları iklim olaylarına göre dar ya da geniş halkalar oluşturmaktadır. Böylece bu yıllık halkalardan yararlanarak bin yıl öncesine ilişkin iklim verilerine ulaşılabilmektedir." dedi.

    Orman Yüksek Mühendisi Muzaffer Ketmen ise dünyada beşincisi yapılan yaz okuluna bu yıl KSÜ’ nün ev sahipliği yapmasının bölge ormancılığı için bir fırsat olduğunu vurguladı.

    Arizona Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramzi Touchan da Türkiye'deki ormancılık çalışmalarını ilgiyle takip ettiğini söyledi. Dünyanın farklı bölgelerinde çalışma yaptığını ifade eden Touchan, "Daha çok Türkiye ormancılığında orman mühendisleri ve orman teşkilatının yapısından etkilendim. Türkiye'de çalışan ormancılar çok kuralcı ve disiplinli. Diğer ülkelerden farklı olarak dikkat çekiyor. Türkiye'de çok iyi ormancılık çalışmaları yapılıyor. Bazı bölgelerdeki orman mühendislerinin yabancı ülkelerdeki mühendislere göre daha korumacı davrandığını gördüm." diye konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri