Medya ve İletişimde Tecrübe Paylaşım Günleri 2013” etkinliği kapsamında ‘Marka Şehirler’ oturumunda konuşan Genel Müdür Mehmet Atalay, son dönemlerde BİK olarak Anadolu basını için yoğun çalışma gösterdiklerini, Anadolu basının geleceğe en iyi şartlarda hazırlanması gerektiğini ifade etti.
Basın İlan Kurumu’nun (BİK), “Medya ve İletişimde Tecrübe Paylaşım Günleri 2013” etkinliği kapsamında ‘Marka Şehirler’ oturumunun ilki Konya'da düzenlendi. Dedeman Otel'de gerçekleşen programa, Konya Valisi Muammer Erol, AK Parti Konya Milletvekilleri İlhan Yerlikaya, Hüseyin Üzülmez, Ayşe Türkmenoğlu, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi ve Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, ilçe kaymakamları, oda başkanları, çok sayıda akademisyen, çok sayıda basın mensubu ve çok sayıda iletişim fakültesi öğrencisi katıldı.
Programda konuşan, Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi, Selçuklu Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Arslan, marka bir şehirde markalaşmayı konuşmaktan ve Konya'da Basın İlan Kurumu'nın böyle bir organizasyon yapmasından dolayı mutluluk duyduğunu ifade etti. Arslan, “Şehirlerin markalaşmasında yerel basın vazgeçilmez bir öneme ve değere sahip. Şehirlerin firmalarının markalaşmasında da son derece önemli bir değere sahip. Ayrıca şehirlerin kahramanlar ve marka insanlar yetiştirmesinde de önemli bir yere sahip. İşte bu markaları üreten yerel basının, markalaşmasını özellikle son günlerde sayın genel müdürümüzün de göreve geldiği dönemde, genel kurulumuz ve yönetim kurulumuzu tarafından önemsiyoruz. Çalışmalar ile yüzünü İstanbul, Ankara, İzmir'den Anadolu'ya dönmüş bir Basın İlan Kurumu ile karşı karşıyayız. Sadece bu toplantı bile böylesi bir yönelimini önemli bir göstergesidir. Konya'da başlayan bu programın Türkiye'deki yansımalarının olumlu olmasını temenni ediyorum” dedi. Arslan, Konya basının dünü, bugünü ve yarının konuşulacağı, meslek örgütleri, kamu kurumları ve akedemisyenlerin ortaklaşa düzenleyeceği şuraları arzu ettiğini belirtti.
BASIN İLAN KURUMU HİZMET ÖNCÜSÜ
Basın İlan Kurumu'nun son dönemlerde önemli hizmetlere imza attığının altını çizen Konya Valisi Muammer Erol ise, “Basın İlan Kurumu, hizmet çabası ile çalışıyor. Bu gelişmeye katkı sağlayan genel müdürümüze de şükranlarımızı sunuyor. Çok fazla mesafe aldılar. Basın İlan Kurumu'nun çalışmakta olduğu bir hizmet var. Basın mensuplarına gri pasaport verilmesi söz konusu. Hatta şu an basın mensuplarımız gri pasaport almaya başlamışlar. Bu önemli bir adım. Basın emekçilerinin hizmeti hepimiz için önemli. Basın emekçileri olmazsa bilgi edinme hakkından yararlanamayız. Kamu hizmeti bilinciyle bu çalışma yürütülürse çok güzel olacak. Böyle olursa olması gerekenin en iyisi olur. Bu hizmet dışında kimse ekstra bir işle uğraşmamalı. Bu kırmızı bir adım. Basın emekçilerimiz kamu hizmeti bilinciyle güzellik üretmelidir” ifadelerini kullandı.
GAZETECİLER DAHA İYİ ŞARTLARDA ÇALIŞMALI
Konya'nın basını ile güçlenen, geleceğe hızla yürüyen ve her türlü toplantıyı hakeden bir şehir olduğunu ifade eden Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay da, “Güzellikleri göstermek Konya'daki gazetecilerin işi. Gitmediğiniz bir yer size gözükmez. Siz bir yere gidersiniz, orada yaşayanları görür ve büyük işler yaparsınız. Basın mensubu arkadaşların geleceğe daha iyi hazırlanması lazım. Daha iyi makineler ile daha iyi maaşlar ile, daha iyi kağıtlarda ve teknoloji ile çalışması lazım. Gazetelerin daha iyi reklam alması lazım. Reklam verenlerin reklamla büyümesi lazım” diye konuştu. Anadolu basınındaki gelişmelerden de bahseden Atalay, “Mustafa Arslan bey Türkiye genelinde 4 bin 500 kişinin arasından seçildi. Anadolu basının sorunlarını bildiği için, sorunların çözümünde ciddi katkıları var. Kendilerine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
GAZETECİLERE YER TAHSİS EDİLDİ
Toplantının Konya'da düzenlenmesinden dolayı mutluluk duyduğunu ifade eden Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, “Türkiye büyüyorsa, birlikte büyüyoruz. Anadolu şehirlerinin de marka şehir olmasını sağlayarak başaracağız. 21. YY'da ülkeleriin rekabetinin yerini şehirlerin rekabeti aldı. Şehirler artık kendi potansiyelleri ile ön plana çıkıyor. Dünyada ülkelerden daha fazla şehirler konuşulmaya başlandı. Ülkemizde marka şehir olmanın unsurları hocalarımız ifade edecek. Ama hep birlikte çalışırsak marka şehir oluruz. Basının da bunda önemli payı olacaktır” diye konuştu. Şehir Meydanı'ndaki Kültür Sokağı'ndan gazetecilere yer tahsis edileceğinin müjdesini veren Akyürek, “Basın İlan Kurumu Yönetimi'nde Konyalı bir hemşehrimiz de var, Mustafa bey. Şehir meydanında bizim kültür çalışmalarımız oluyor. Mustafa Arslan beyin de bazı talepleri oldu. Şimdilik bir tanesini söylüyorum. Konya'daki basın temsilcilerine kültür sokağındaki evlerden bir tanesini tahsis edeceğiz. BİK, AA, BYEGM, TRT temsilcilikleri burada yer alacak” dedi.
YEREL MEDYA DESTEKLENMELİDİR
Yerel basının yönetenleri halk adına denetlemede önemli bir rol üstlendiğini ifade eden AK Parti Konya Milletvekili İlhan Yerlikaya da, “Yerel basın yönetimi denetler. Ama halk adına denetler. Yalnız vesayet sahibi değildir. Yerel medya desteklenmelidir. Yerel medyanını daha çok doğrulanabilir bir özelliği var. Yerel medyanın doğru haber verme şansı daha fazladır” diye konuştu. Protokol konuşmalarının ardından katılımcılar birlikte fotoğraf çektirdi. Yemek arasının ardından, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Kazancı, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Şeker, Show TV Haber Dairesi Başkanı Erhan Çelik, Vatan Gazetesi Köşe Yazarı Ruşen Çakır, Bugün Gazetesi Ankara Temsilcisi Adem Yavuz Arslan, Rotahaber Genel Yayın Yönetmeni Ünal Tanık, çeşitli konularda katılımcıları bilgilendirerek, tecrübeleri paylaştı. Program soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.
İBRAHİM ÇİÇEKÇİ