Bıçaklar bileniyor

Kurban Bayramı'na kısa bir süre kala bıçakçılarda yoğun mesai başladı. Bayram bereketini yaşayan bıçakçılar siparişleri yetiştirebilmek için 5 kişilik ekiplerle çalışıyor. Bıçak bileme fiyatları ise geçen yıl ile aynı

Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Birçok sektörde bayram hareketliliği yaşanıyor. Hareketliliğin olduğu bıçakçılar ise, siparişleri yetiştirmek için gece gündüz mesai harcıyor. İthal bıçak ve toplu kurban kesimlerinden dolayı eski bayramları mumla arayan bıçakçılar, yine de en az yüzde 50 oranında artan işlerin mutluluğunu yaşıyor. Yurt içinden gelen talebi yetiştirmek için yoğun mesai harcayan bıçakçılar, bayram bereketi yaşıyor. Ahmet Efendi tarafından 1855 yılında kurulan 'Modern Bıçakçı', 1898 yılında oğlu Osman Efendi tarafından devralınıyor. Dükkan, daha sonra sırası ile 1932'de Ahmet Kırklıkçı, 1969'da Osman Kırklıkçı ve halen işletmenin başında bulunan 75 yaşındaki Ahmet Kırklıkçı'ya geçiyor. Bıçakçının kökü Osmanlı'ya kadar dayandığı için şehir ve şehir dışından çok sayıda kasap ve vatandaş bileyleme için sipariş veriyor.

ESKİ HAREKETLİLİK YOK

Modern Bıçakçı'da usta olarak çalışan Hasan Sarıyüz, “Kurban bayramı dolayısıyla çalışmalarımız çok yoğunlaştı. Fakat eski kurbanların havası yok. Biraz ithal bıçakların yaptığı etki, birazda kurbanların toplu yerlerde kesilmesi. Eskiden herkes bir bıçak alır evinde keserdi kurbanını. Şimdi onların etkisi var. Ayrıca bu sene de et fiyatları bayağı yükseldi ve kurban fiyatları da haliyle artacak.  5-10 kişilik bir atölye haftada 2 bin tane bıçak çıkarırken, şimdi 5 - 6 bin taneye çıkmıştır. Önümüzdeki hafta hazırlıklar biter ve satışlar başlar. Satışlar ise Arife gününe kadar devam eder. Bizim markalaşmış durumumuz var ve bizde bin bir çeşidimiz var. Kasap çeşidinin 40-50 çeşidi vardır” diye konuştu.

ÇİN MALI BICAKLARA DİKKAT

Bayramı'na yönelik bıçak siparişi aldıklarını ve yetiştirmeye çalıştıklarını anlatan Sarıyüz, "Fiyat olarak bizde toptan ortalama küçük boy kasap bıçağı 15 liradan başlayıp 25 liraya kadar gidiyor. Vatandaşın eline geçecek iyi bir bıçak ise 30 liradan aşağı geçmez. 10 liraya da bıçak bulabilirler ama iyi bir bıçağı 30-40 liradan aşağı alamazlar" dedi. Bıçağın yanında çengel, satır ve masatı ile birlikte Kurban kesecek bir vatandaşın ortalama 100 lirayı ayırması gerektiğini anlatan Sarıyüz, “Bıçağı bıçakçıdan alsınlar ve bildik markaları alsınlar. Çarşı pazardan Çin malı, 3 tane 10 lira, 5 tane 10 lira falan. Yazık, 5 lirada olsa, 10 lirada olsa o 10 lirayı kazanmak için bir emek sarf ediyor insan ve ondan sonra gidip onu çöpe atıyorsun" ifadelerini kullandı.

EV HANIMLARI TELAŞLI

Kurban Bayramı'nın yaklaşması sadece bıçakçıları değil, çarşı-pazarı da hareketlendirdi. Vatandaş, bayramda lazım olacak araç gereçleri almaya başladı. Saklama poşetlerinden, şekerine, baharatından, kolonyasına kadar mutfak eşyaları birbir alınmaya başladı. Kadınlar Pazarı esnafı da yaşanan yoğunluktan memnun olduklarını belirterek, bu hafta sonundan itibaren pazarın çok daha fazla hareketleneceğini söyledi. Bayram alışverişine başladığını kaydeden İlknur Sönmez isimli bir ev hanımı, "Kurutmalık ve turşuluk hazırlıklarımızı tamamladık. Şimdi de bayram heyecanı geldi. Bayrama hazır girmek için araç ve gereçleri almaya başladık. Pazara gelince hiç almayı düşünmediğim şeyleri bile görüp alıyorum. Belki israf ama insan lazım olur diyerek alıyor" açıklamasını yaptı.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri