Beyşehir'de yem bitkileri üretimi artıyor

Konya’nın Beyşehir ilçesinde, yem bitkileri besicilerin ekimini yaptığı gözde bir ürün haline geldi.

Konya’da hayvancılığın önemli merkezlerinden birisi olan Beyşehir’de besiciler, yem bitkisi ekilişine yoğun ilgi gösteriyor. Beyşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurettin Karşıyaka, ilçede yem bitkisi ekilen alanların miktarının son dönemde gözle görülür şekilde artış gösterdiğini söyledi. İlçe genelinde özellikle silajlık mısır, korunga, fiğ, Macar fiği, yonca gibi yem bitkilerinin ekiminin yoğunluk kazandığını belirten Karşıyaka, bu tablonun hayvancılık açısından da oldukça sevindirici olduğunu söyledi. Beyşehir’de özellikle süt inekçiliği yapan besicilerin daha bilinçli hayvancılık yapmaya başlamasını görmenin kendilerini de oldukça mutlu ettiğini aktaran Karşıyaka, hayvan beslenmesinde yem bitkisi üretiminin olmazsa olmaz olduğunu vurguladı. Hayvancılıkla uğraşanların yem bitkilerinin hangi türü olursa olsun mutlaka ekmelerinin bu işten iyi kazanç elde etmeleri açısından önemli olduğunu vurgulayan Karşıyaka, yem bitkisi ekmeyenlerin hazır yeme para yetiştiremediğinden, para kazanamadığından yakındığını söyledi.

Beyşehir’de, yonca, korunga, silajlık mısır, fiğ ve Macar fiği ekilen sahaların son dönemde giderek arttığına dikkati çeken Karşıyaka, kurum olarak bazı yerleşim merkezlerinde ilk kez Lenow ekimini de denediklerini söyledi.

Akçabelen, Karabayat, Yenidoğan ve Damlapınar Mahallelerinde Lenox bitkisinin deneme ekimlerinin yapıldığını ve oldukça başarı elde edildiğini vurgulayan Karşıyaka, "Çok iyi neticeler aldık ekimlerden. Bu bitki, hayvan beslemede hem süt verimini artırıyor, hem de hayvanın daha iyi gelişimini sağlıyor. Beyşehir'de kaba yem bitkilerinin ekilişinin artması için kurum olarak da bilinçlendirme ve eğitim çalışmalarına büyük önem veriyoruz. Bu kapsamda, yem bitkisi ekilişini daha da yaygınlaştırmak için demastrasyon çalışmalarını hızlandırırken, yetiştiricilerimize Sudan otu ve Macar fiği tohumu dağıtımı yapacağız. Üretici, aslında yem bitkisi ekerek bir başta iki kuş birden vurmuş oluyor. Ekimine, hem devlet bitkisine göre değişen oranlarda teşvikler sunuyor, hem de hayvan üreticileri hazır yeme para verme derdi ve mali külfetinden kurtulmuş oluyor. Eğer, hayvancılık yapanlar bu işten gerçekten para kazanmak istiyorsa, mutlaka kaba yem bitkisi ekimine de önem vermek zorunda olduğunu bilmelidir. Yani, hayvancılık yapanların kaba yem bitkisi olmazsa olmazıdır diyebiliriz. O yüzden, besiciler yem bitkilerinin hangisini ekerse eksin ama mutlaka bir türünü mutlaka ekmelidir" diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlçeler Haberleri