Beyşehir’de Sıraz Balığı masaya yatırıldı

Konya’nın Beyşehir ilçesinde düzenlenen çalıştayda nesli kaybolmaya yüz tutan sıraz balığı masaya yatırıldı. Çalıştayda, Konya ilindeki sıraz balığı konusunda başlatılan ‘tür eylem planı’ projesi hakkında bilgiler verildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Konya 8.Bölge Müdürlüğü tarafından Beyşehir'de bir otelin toplantı salonunda gerçekleştirilen çalıştaya Beyşehir İlçe Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük, Derebucak Kaymakamı Bülent Ay, Hüyük Kaymakamı Bayram Türker, Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, Konya Orman ve Su İşleri 8.Bölge Müdürü Yılmaz Kocaman, Beyşehir Milli Parklar Şefi Mehmet Şener, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurettin Karşıyaka, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fahrettin Küçük, Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Mustafa Uzar, daire amirleri, konunun uzmanları katıldı. Toplantının başlangıcında projeyi üstlenen firma yetkilileri tarafından sahada yürütülen teknik çalışmalar hakkında bilgiler aktarıldı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Konya 8.Bölge Müdürü Yılmaz Kocaman ise, günümüzde nesli kaybolmaya yüz tutan sıraz balığı türünün Konya ili sınırlarındaki bulunan yaşam alanının korunmasına yönelik tür eylem planı hazırlanması ile ilgili Beyşehir'de bir çalıştay düzenlediklerini vurguladı. Bu çalıştayda eylem planı olarak türün yaşam alanı, popülasyonunun sürdürülebilir şekilde devamlılığının sağlanmasına yönelik olarak, türün besin tercihi, ekoloji, biyolojik ihtiyaçlarını, koruma ve avlanma ilkeleri doğrultusunda koruma alanının yönetimini, alandaki yerel insan faaliyetlerini ekonomik, kültürel ve sosyal boyutlarını içeren planı içermekte olduğunu aktaran Kocaman, projeyi üstlenen firma tarafından hazırlanan çalışmaların anlatılması amacıyla bu çalıştayda biraraya geldiklerini hatırlattı.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilgiler Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fahrettin Küçük ise, sunumunda yürütülen çalışmanın teknik bölümlerini anlattı. Eylem planının tanımını yapan, projenin amacı ile ilgili bilgiler veren Doç. Dr. Küçük, projede amaçlarının Konya ili iç suları balık faunasının son taksonomik kayıtlara göre tanımlanması, sıraz balığının popülasyon yoğunluğu ve habitat özellikleri ile tehdit ve tehlike durumlarının belirlenmesi, izleme yöntemlerinin önerilmesi, eylem planının hazırlanması olduğunu söyledi. Küçük, sıraz balığı tür eylem planının, Türkiye genelinde iç su balıkları üzerine hazırlanmış ilk plan olması açısından da önemli olduğunu vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlçeler Haberleri