Beyoğlu'ndaki terör saldırısının sanıkları yarın hakim karşısına çıkıyor

Beyoğlu'nda terör örgütü PKK/YPG tarafından 13 Kasım 2022'de düzenlenen terör saldırısına ilişkin hazırlanan iddianame kapsamında, patlayıcıyı koyan Ahlam Albashır'ın da bulunduğu 36 sanığın yargılanmasına yarın başlanacak.

AA muhabirinin dava dosyasından derlediği bilgilere göre, Suriye'nin Halep şehrinde 1999 yılında doğan terörist Ahlam Albashır, PKK/KCK terör örgütünün Suriye yapılanması olan YPG'nin üst düzey sorumlularınca verilen talimat üzerine, İdlib'e giderek Bilal Elhacmaos ile kaçakçılar aracılığıyla sınırdan geçip 27 Temmuz 2022'de Türkiye'ye giriş yaptı.

Aldıkları örgütsel talimat üzerine Esenler'de tekstil atölyesi işleten Ferhat Habeş ile Fatma Berkel'in ikametlerine giderek yerleşen Albashır ve Elhacmaos, bu evde belli bir süre kaldı. Daha sonra bu kişilerin işlettiği tekstil atölyesine taşınan Albashır ve Elhacmaos bir süre de burada barındı.

Tekstil atölyesinde çalışan Elhacmaos, Ahmet Haj Hasan ile iletişim kurarken, Ahlam Albashır ise Ahmet Haj Hasan'ın gayri resmi eşi Rama Eltaha ile irtibat kurdu. Albashır ve firari sanık Elhacmaos, atölyede kaldıkları sürede Rama Eltaha'nın oğlu Ahmet Elşeybun ile irtibata geçti.

İlk keşifte bombayı patlattığı yerde cep telefonuyla görüntü aldı

Ahlam Albashır, örgütsel talimat üzerine patlamanın meydana geldiği Taksim'de 22 Ekim 2022'de, saat 18.08 sıralarında ilk keşif çalışmasına Ahmet Elşeybun ve onun aracılığıyla ulaştığı korsan taksicilik yapan Yasir Al Korali vasıtasıyla gitti.

Albashır, ilk keşifte tam bombayı patlattığı yerde cep telefonuyla görüntü de aldı.

Patlamadan saatler sonra gözaltına alındı

Polis ekipleri, patlamanın ardından 1200 ayrı güvenlik kamerasını inceledi. 14 Kasım 2022'de, 21 adrese operasyon düzenleyen polis, 46 şüpheliyi gözaltına aldı.

Albashır'ın 3 bin 9 yıla kadar hapis istendi

İddianamede, 36 sanığın "devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma", "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme", "silahlı terör örgütüne üye olma", "tasarlayarak, bombalama suretiyle çocuğa karşı adam öldürme", "tasarlayarak, bombalama suretiyle adam öldürme", "tasarlayarak, bombalama suretiyle adam öldürmeye teşebbüs etme", "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme" ve "göçmen kaçakçılığı" suçlarından cezalandırılması talep edildi.

Müşteki olarak 123 kişinin yer aldığı iddianamede, sanıklardan Ahlam Albashır'ın "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütüne üye olmak" 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar, "tasarlayarak bombalama suretiyle çocuğa karşı kasten öldürme" ağırlaştırılmış müebbet, "tasarlayarak bombalama suretiyle kasten öldürme" suçundan 5 kez ağırlaştırılmış müebbet, 99 kişiye karşı "tasarlayarak bombalama suretiyle kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan 1930 yıldan 2 bin 970 yıla kadar ve "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirilmesi" suçundan da 12 yıldan 24 yıla kadar olmak üzere toplamda 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 1949 yıldan 3 bin 9 yıla kadar hapsi istendi.

İddianame, gönderildiği İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Dava yarın başlıyor

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen davanın ilk duruşması yarın görülecek.

Marmara Cezaevi'nin karşısındaki duruşma salonunda görülecek olan duruşmada, sanıklar hakim karşısına çıkarak, savunma yapacak.

Davanın ilk duruşması, 3 gün sürecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri