Beyin tümörünün habercisi olabilir

Bazen önemsenmeyen bulantı, baş ağrısı, bulanık görme ve dengesizlik gibi belirtiler beyin tümörüne işaret ediyor olabilir.

Çocukluk çağında ve yaşlılarda sık görülen sorunda, erken teşhis şansı artıyor.

Beyin tümörleri, kafatası içerisinde büyüyerek beynin üzerine baskı yapıyor. Bu baskı beyinde kalıcı hasarlara yol açabiliyor. Memorial Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü'nden Op. Dr. Umut Yaka, beyin tümörlerinin herhangi bir yaşta oluşabildiğini ama en çok 3-12 yaş grubu ve 40-70 yaş grubunda görüldüğünü belirtti.

30 dakikadan fazla konuşmayın

Beyin tümörlerinin oluşma sebepleri arasında; arıtma-lastik-boya sanayinde çalışmak, virüs enfeksiyonları ve kalıtımdan bahsedildiğine de vurgu yapan Dr. Yaka "Şu ana kadar yürütülen bilimsel çalışmalarda cep telefonları ve beyin tümörü arasında net bir bağlantı bulunmamakta. Ancak Dünya Sağlık Örgütü, cep telefonlarını 'muhtemel' kanser sebepleri arasında değerlendirmekte ve günde 30 dakika cep telefonu kullanımının beyin tümörü riskini artırdığını bildirmekte" diye konuştu.

Beyin tümörlerinin belirtileri;

Baş ağrısı
Beyninde tümör olan hastaların ancak yüzde 60'ında baş ağrısı görülüyor. Hastalar genellikle bu ağrının son birkaç aydır ortaya çıktığını ve gittikçe şiddetlendiğini ifade ediyor.

Bulantı-kusma
Bulantının baş ağrısı ile birlikte olması ve gün ya da haftalarca sürmesi çok önemlidir. Ancak baş ağrısı ve kusmanın uzun sürelerdir devam ediyor olması migren hastalığını da düşündürmekte.

Çift görme ve görme bulanıklığı
Baş ağrısı ile birlikte veya baş ağrısı olmaksızın ortaya çıkan çift görme, bulanık görme ve görmenin azalması beyin tümörlerinin ilk belirtisi arasında .

Kol ve bacakta kuvvetsizlik ve dengesizlik
Son zamanlarda ortaya çıkan vücudun sağ ya da sol yarısında uyuşmalar, ellerde güçsüzlük, uyuşukluk ve beceriksizlik görülebilir. Yürürken "sarhoşvari yürüme" ve "dengesizlik" beyincik tümörünün belirtisi olmakta. Konuşma bozukluğu, konuşamama, anlama güçlüğü, konuşurken yanlış kelime ifadeleri ya da sarhoşvari konuşma da beyin tümörlerinin ilk bulgusu.

Epilepsi
Bilinç kaybı olarak ya da olmaksızın istem dışı kasılmalar, panik atak tarzında kendini kötü hissetmeler bir epilepsi çeşidi olabilir. Özellikle 20 yaş sonrası ortaya çıkan bu tarz nöbetler, aksi ispatlanana kadar beyin tümörüne bağlı olduğu düşünülerek araştırılmalı.

Her baş ağrısı beyin tümörü mü?

"Baş ağrısının uzun süredir var olması ilk etapta migren hastalığını düşündürmektedir" diyen Dr. Yaka şunları söyledi: "Ancak beynin kendisi ağrıya hassas bir organ olmadığından, beyinde gelişen bir tümör belirli bir büyüklüğe erişene kadar pek baş ağrısına sebep olmaz. Özellikle büyüme hızı fazla olan tümörlerde baş ağrısı görülürken, yavaş gelişen beyin tümörlerinde beyin geriye çekilerek tümöre yer açmaktadır. Bu durumda çok büyük boyutlarda dahi baş ağrısı hastada görülmeyebilir."

Büyümeden tedavi edilmeli

"Son zamanlarda artan, daha öncekilerden farklı baş ağrısı, işitme, görme ve koku hissinin azalması ya da kaybı, kafatasında ortaya çıkan şişlik ve sıklaşan bayılmalar beyin tümörü belirtisi olabilir" uyarısı yapan Dr. Yaka, küçük boyutlarda erkenden teşhis edilen tümörlerde hasta tedavisinde çok daha iyi sonuç alındığını, büyük boyuta ulaşmış tümörlerin tedavisinin zor ve tehlikeli olduğunu söyledi.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri