Beyaz eşya sektöründen uyarı: Zor günler kapıda

Beyaz eşya sektörünün önde gelen temsilcileri, zor günlerin kapıda olduğunu belirten açıklamalar yaptı.

Türkiye ekonomisi koronavirüs salgınının da etkisiyle olumsuz sinyaller vermeye devam ederken, hemen tüm sektörlerden de endişe verici açıklamalar geliyor.

Son olarak beyaz eşya sektörünün önde gelen temsilcileri, zor günlerin kapıda olduğunu belirten açıklamalar yaptı.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Can Dinçer, "Yılsonu için kesinlikle öngörü oluşturamıyoruz. Çok zikzaklı bir dönem. Zor bir yıl ve dönem izi bekliyor. Çok temkinli olmak lazım" uyarısında bulundu.

Salgında normalleşme adımları atılmaya başlansa da, ekonominin can damarı sayılan sektörler hala öngörüde bulunmakta zorlanıyor.

Verilere göre, beyaz eşyada iç satışlar yılın ilk dört ayında yüzde 4 büyüdü ancak ihracatta yüzde 14'lük bir düşüş yaşandı ve satışlar 8.7 milyon adete geriledi. Toplam satışlar ise yüzde 9 daralma kaydetti,

Pandemiyle derinleşen ekonomik krizle birlikte beyaz eşya sektöründeki belirsizlik sürüyor. Haziran ayında başlayan normalleşme adımlarıyla satışlar bir miktar artsa da yıl sonu için hâlâ öngörü yapılamıyor.

Sektörün durumunu değerlendiren Dinçer, "Yıl sonu için kesinlikle öngörü oluşturamıyoruz. İkinci dalga… Çok zikzaklı bir dönem, zor bir yıl, zor bir dönem bizi bekliyor. Şu anda belki V şeklinde geri geldi, çok hızlı daraldı ve açıldı gibi gözüküyor ama konuşmak için çok erken. Çok temkinli olmak lazım" ifadelerini kullandı.

Beyaz eşya iç satışları altı ana ürün bazında nisanda yüzde 11, mayısta yüzde 8 gerilemişti. Söz konusu dönemde sektör ihracatı da sırasıyla yüzde 49 ve yüzde 37 ile sert daralmıştı. İç pazar ve ihracattaki daralmanın etkisiyle beyaz eşya sanayisinin üretimi de sırasıyla yüzde 52 ve yüzde 43 düşmüştü.

Tüketici güven endeksindeki pozitif eğri ve konut satışlarındaki güçlü yükselişin sektörü destekleyen unsurlar olarak öne çıktığını dile getiren Dinçer, “Piyasada ciddi bir likidite sıkıntısı vardı, likidite sıkıntısını çözmek için önemli tedblirler alındığını düşünüyoruz ve onun faydalarını görüyoruz. Keza faizlerin düşmesi, paraya ulaşımın kolaylığı, bu da çok önemliydi” diye konuştu. Dinçer, girdi maliyetlerindeki artışın ciddi maliyet baskısı oluşturduğunu, artan maliyetlerin çok altında fiyat ayarlamaları yaptıklarına da dikkat çekti.

İhracata ilişkin ise şunları söyledi: “Ana pazarımız Avrupa’nın pandemiden ağır etkilenmesi nedeniyle ihracatımız özellikle mart-mayıs döneminde ciddi ölçüde daraldı. Ancak haziran ile birlikte ciddi bir toparlanma süreci başladı.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri