Beü’de “birinci Dünya Savaşı'nın 100’ncü Yılı Sempozyumu” Düzenlendi

Bitlis Eren üniversitesi (BEÜ) ve Türk Tarih Kurumu'nun ortaklaşa gerçekleştirdikleri ‘Birinci Dünya Savaşının 100’ncü Yılı Sempozyumu’ yapılan açılış programı ile başladı. Açılışta konuşan Bitlis Valisi Orhan Öztürk, büyük...

Bitlis Eren üniversitesi (BEÜ) ve Türk Tarih Kurumu'nun ortaklaşa gerçekleştirdikleri ‘Birinci Dünya Savaşının 100’ncü Yılı Sempozyumu’ yapılan açılış programı ile başladı.

Açılışta konuşan Bitlis Valisi Orhan Öztürk, büyük olmanın, zulme karşı durarak, mazlumun yanında olmak, adaletli olmak, insanlara eşitlikçi bir muamele yapmak, kimliğini ve kişiliği kabul etmek ve herkesi olduğu gibi görmek olduğunu ve bu anlamda dünyada tek gördüğü ülkenin sadece Türkiye olduğunu söyledi.

Açılışta Türk Tarih Kurumu Başkan Vekili Prof. Dr. M. Ali Beyhan ve Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru’da birer konuşma yaptı.

Prof. Dr. M. Ali Beyhan konuşmasında Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemleri ve yapılan Mondros Anlaşması ile elimizdeki değerli toprakların kaybedildiğini vurguladı. Beyhan, “Bu tür toplantıların amacı, yeni bilgilerin verilmesi, tarihteki bazı yanlışların düzeltilmesi, mevcut bilgilerin genişletilmesine katkı sunmaktır. Birinci dünya savaşı Osmanlı Hükümeti için sonu belli olan savaştı. Osmanlı Devleti savaş öncesinde 2,5 milyon dönüm topraklara sahipti. Bu sınır genişliğini korumak için çok farklı cephelerde savaşmak zorunda kaldı. Mondros Ateşkes Anlaşması ile birlikte bu değerli toprakları da kaybetti” dedi.

Sempozyumda konuşan Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru ise, Birinci dünya Savaşı'ndan en fazla etkilenen bölgenin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olduğunu söyledi. Doğru, konuşmasında şunlara değindi: “Birinci Dünya Savaşından en fazla zararı bizim bölgemiz gördü. Bu nedenle bu sempozyum bizim için önemlidir. Geleceğimiz için önem taşıyor. Buradan elde edilecek sonuçlar bölgenin gelişimine de yön verecektir.”

Yapılan konuşmaların ardından 2 gün sürecek sempozyum yapılacak oturumlarla devam edecek.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri