Beslenme çantası dolmuyor! Her şey pahalı

Konya'da öğrenciler ders başı yaptı. Ekonomik yetersizlikten dolayı bu sene bazı öğrencilerin hem beslenme çantası tam anlamıyla dolmayacak hem de okul çantasında kırtasiye malzemeleri yeterli olmayacak!

2024-2025 eğitim öğretim yılı, Konya'da ilk ders zilinin çalmasıyla başladı. Merkez ilçeler ve taşrada 491 binden fazla öğrenci ders başı yaptı. Bu sene özellikle anne ve babalar için sevinçten çok hüzün ve endişe hakim oldu. Ekonomik şartlardan dolayı ay sonunu getirmenin mücadelesini veren çoğue beveyn, çocuğunun beslenme çantasını nasıl dolduracağını, okulda harcaması için çocuğuna ne kadar ve nasıl harçlık vereceğini kara kara düşünüyor.

SEZON BAŞI KABUSA DÖNÜŞTÜ!

Konu ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne değerlendirmelerde bulunan Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Bahattin Ertuğrul, sene başı başlangıç planlamalarının yanlış yapıldığına dikkat çekerek, bu durumun hem öğretmenleri hem anne ve babaları hem de öğrencileri mağdur ettiğini ifade etti. “Sezon başlangıcı herkes için kâbusa döndü” diyen Başkan Ertuğrul, “Adamı olan işini yapıyor, olmayan yapamıyor. Şehir merkezine öğretmenler yerleşemiyor. Bundan Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü sorumludur” şeklinde konuştu.

EN AZ 1 ÖĞÜN BAKANLIK TARAFINDAN ÜCRETSİZ VERİLMELİ

Çocukların her yıl olduğu bu yıl da beslenme problemi yaşayacağına vurgu yapan Ertuğrul, beslenme çantasını her gün tam anlamıyla doldurabilmenin ebeveynler için yük olduğuna işaret etti.


Toplumun büyük kesiminin çocuğunun beslenme çantasını istenildiği gibi dolduramadığını dile getiren Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Bahattin Ertuğrul, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Artık beslenme çantasına yumurta, meyve suyu, poğaça, muz, kuruyemiş koymak bu ekonomik şartlarda çok daha zor oldu. Bir çocuğun günlük beslenme masrafı 120 lira. Bunun daha fazlasını hesap ediyorlar ama ben daha düşük bir hesaplama yaparak 120 TL dedim. Beslenme çantaları boş. Bütün gün okulda olan çocuğun en büyük ihtiyacı beslenmedir. Her imkâna sahip bir ülkeyiz ama çocuklarımızın beslenme çantasını dolduramıyoruz. Bundan daha acı bir şey olabilir mi? Milli Eğitim Bakanlığı ise bu konuya kayıtsız. Çocuklarımızın bir kısmı zaten okula aç gidiyor. Günü aç bir şekilde bitirerek, eve dönüyor Milli Eğitim Bakanlığı, en az 1 öğünü öğrencilere ücretsiz vermeli.”

'BENİM ÇANTAMDA BUNLAR NEDEN YOK'

Beslenme çantası boş olan çocukların gözünün arkadaşlarının çantasında olduğunu aktaran Başkan Ertuğrul, beslenme çantasının dolmamasının çocukların psikolojisi üzerinde de olumsuz etki oluşturduğunu belirtti. Çocuğun canının gördüğü her şeyi istediğini söyleyen Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Bahattin Ertuğrul, ayrıca şunları kaydetti: “Biz bile bu yaşta etrafa uymaya çalışıyoruz. Çocuklarda bu düşünce ve beraberinde gelen olumsuz düşüncenin etkisi daha fazla oluyor. Beslenme çantası dolmayan çocuk, arkadaşlarına bakıyor. 'Benim çantamda niye bunlar yok' diye düşünüyor. Bu durumu ya ailesine bahsediyor ya da kendi içinde yaşıyor. Bu psikolojinin acısını anne ve babalar çekiyor.”

ASGARİ ÜCRETLİ BİRİ BU MASRAFLARI KARŞILAYAMAZ

Sadece beslenme masraflarının değil, kırtasiye ve okul kıyafeti alışverişinin de anne ve babaları zorladığını öne süren Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Bahattin Ertuğrul, sözlerini şöyle tamamladı: “Bunların hepsi gerçekten maliyetli bir iş. Eğitim, her birey için anayasal bir haktır. Çocuklarımız bu haktan eşit şekilde yararlanamıyor. Yeni eğitim ve öğretim dönemi öncesi yapılan bu okul masrafları, ebeveynler için gerçekten de eziyet haline geldi. Asgari ücretle evini geçindiren bir vatandaşın bunları tam anlamıyla karşılayabilmesi gerçekten mümkün değil. Bugün televizyonlarda güzel kareler göreceğiz. Bakanımız çocuklarımızın başını okşayacak. Ancak işin aslı bunlar değil. Anne ve babalar çocuklarının çocuğumun beslenme çantasını nasıl dolduracağım meselesinin kaygısını taşıyor.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri