Beşir Atalay: Çözüm Süreci Zordur, Duygusallıklardan Kaçınmak Lazım

AK Parti Genel Başkanı Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, çözüm süreçlerinin zor olduğunu belirterek,"Çözüm sürecinin diğer bir adı çatışma çözümleridir. Çatışma çözümleri kolay değildir. Hepsinin örnekleri var, dünyada....

AK Parti Genel Başkanı Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, çözüm süreçlerinin zor olduğunu belirterek,"Çözüm sürecinin diğer bir adı çatışma çözümleridir. Çatışma çözümleri kolay değildir. Hepsinin örnekleri var, dünyada. Tabi Türkiye büyük bir sorunu çözmeye çalışıyor. Olmayacak şey değil, bunlar hepsi olabilecek. Sabırla, sağlam bir irade ile devam etmek lazım, duygusallıklardan kaçınmak lazım. Eğer ülkeyi büyük bir beladan kurtarmak ve huzura kavuşturmak istiyorsanız, cesaretli adımlarla o sonuca doğru gitmeniz lazım.” diye konuştu.

Beşir Atalay, AK Parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Atalay toplantıda basın mensuplarının gündeme ilişkin soruların cevapladı.

Bir gazetecinin, “Türkiye’nin talebinin güvenli bölge olduğunu dile getirdiniz. Uluslararası camiadan Türkiye’ye iletilen talepler nelerdir?” sorusuna Atalay, “Dün ABD Başkanı Barack Obama'nın temsilcisi John Allen görüşmeler yaptılar. Benim kendi edindiğim izlenim, giderek bizim talebimiz büyük bir haklılık kazanıyor. Uluslararası camianın işbirliği olmadan güvenli bölge söz konusu olamaz. Bir ülkenin kendi başına yürüteceği bir şey değil. BM iki kararında açık kapı bırakmakta birlikte uluslararası camianın yardımlaşması gerekiyor. Güvenli bölge ancak böyle olabilir. O yöne doğru bir gidiş olduğunu görüyoruz.” cevabını verdi.

"ÇÖZÜM SÜRECİ İLE İLGİLİ HERHANGİ BİR SORUN SÖZ KONUSU DEĞİL"

Başka bir gazetecinin, “Çözüm sürecinde son gelişmeler çerçevesinde bir aksama olacak mı? Abdullah Öcalan açıklamasında tarih verdi ve 15 Ekim'e kadar somut adım beklentisini dile getirdi. Somut adım ne olabilir?” sorusuna Atalay, “Çözüm süreci yol haritası ve atılacak ilk adımlar konusunda çalışmalar yürüyor. İleri mesafeler alındı ve hızlı yürüyor. Burada iki kesim var örgüt ve siyaset kesimi. Siyaset kesiminin rolü önemli. Önce BDP ve ardından HDP’ye önemli rol verildi. Onlar gerçekten burada ciddi işlev görüyorlar. Esas siyaseti şimdi yapıyorlar onun kıymetini görmeleri lazım. Orada çok büyük bir aksama ve değişiklik olacağını zannetmiyorum. Bu açıklamalarda 2 gündür yapıldı çözüm süreci ile ilgili herhangi bir sorun söz konusu değil.” diye konuştu.

“Bingöl’deki saldırının ardından HDP’den yapılan açıklama da, kaos ve provokasyonun bir neticesidir, sorumlular ve üstlenen olmadı açıklaması var, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? İran’dan da Esad’ın devrilmesine izin vermeyeceğiz" diye açıklama geldi bu konular hakkında neler söylersiniz? Sorusuna Atalay şu cevabı verdi: “Bu kargaşa içinde herşey olabilir ama yapanların kim olduğu tespit edildi. PKK örgüt mensupları tarafından bu eylemin yapıldığı biliniyor. Bu kargaşa içinde kimin yaptığı belli. İkinci konu dış politika konusu ama İran’ın Suriye konusundaki tutumu başından bu yana belli. Biz hiçbir zaman onaylamıyoruz ve İran’ın politikasını yanlış buluyoruz.İran Suriye konusunda zalim ve zulümden yana bir politika izliyor yeni değil aynı politikasını sürdürüyor.”

“Resmi Gazete'de yayımlanan çözümün yol haritasında eve dönüş ve PKK’lılara rehabilitasyon konusunda bir hedef var. PKK’lıların emniyet müdürlerini tehdit ettiği bir ortamda bu maddenin gerçekleşmesi mümkün müdür? Siz buna inanıyor musunuz?” şeklindeki soruya ise Atalay, “Çözüm süreçleri zor süreçlerdir. Çözüm süreçlerinin diğer adı çatışma çözümleridir. Bunun ismi uluslararası literatürde çatışma çözümleridir. Çatışma çözümleri kolay değildir. Hepsinin örnekleri var dünyada. Tabi Türkiye büyük bir sorunu çözmeye çalışıyor. Olmayacak şey değil bunlar, hepsi olabilecek. Sabırla, sağlam bir irade ile devam etmek lazım, duygusallıklardan kaçınmak lazım. Eğer ülkeyi büyük bir beladan kurtarmak ve huzura kavuşturmak istiyorsanız, cesaretli adımlarla o sonuca doğru gitmeniz lazım.” dedi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri