Besicinin gözü samancıda

Yağışların beklenenin üzerinde olması hububat tarımına olduğu kadar samana da yansıdı.

Yağışların beklenenin üzerinde olması hububat tarımına olduğu kadar samana da yansıdı. Bol miktarda bulunmasına rağmen saman fiyatları çok gerilemedi. Besiciler ise saman fiyatlarının düşmesini bekliyor

Bu yıl yağışların bol düşmesi nedeniyle hububat ürünlerinde yaşanan bolluk ve bereket, samanda da kendisini gösterdi. Kurak geçen bir dönemin ardından geçtiğimiz yıl ürünlerin iyi olması nedeniyle samanın da bol miktarda bulunduğunu belirten samancılar, özellikle bu yıl saman üretiminin ciddi oranda arttığını dile getirdi. Samancılar, saman fiyatlarının da kışa oranla çok fazla düşmemesine seviniyor.

Karaman Yolu üzerinde bulunan Saman Pazarı’nda saman alım satımı yapanlar saman fiyatlarının düşmemesinin sevindirici olduğunu belirtiyor. Bu yıl hububat ürünlerinde alınan yüksek verimin samana da yansıdığını, yağışların bol düşmesi nedeniyle hububatın sapının da büyüdüğünü belirten samancılar, kışın 22-25 kuruş olan samanın kilosunun şimdilerde 17-21 kuruş arasında değiştiğini belirtiyor.

MAHSUL BOL, SAMAN DA BOL

Saman Pazarı’nda saman alım satımı yapan Muzaffer Bağrıaçık, “Çiftçinin büyük bölümü harmanını kaldırdı. Özellikle ovada hasat neredeyse tamamlandı. Bu yıl mahsul bol olduğu için saman da bol” dedi. Özellikle Altınekin, Dedeler, Kaparınar, İsmil gibi ilçe ve beldelerden saman getirdiklerini bildiren Muzaffer Bağrıaçık, “Çiftçi, ekinini hasat ettikten sonra şimdi de ürünün tarlada kalan sap kısmını sürerek saman üretiyor. Saman fiyatları kışın 22-25 kuruş arasındaydı. Şimdi ise 17-20 kuruşa kadar düştü. Fiyatların daha aşağı düşmesi halinde çiftçi saman yapmaktan vazgeçiyor. Çünkü daha düşük fiyatlara saman yaptığı zaman zarar ediyor” dedi.

BESİCİLER FİYATLARIN DÜŞMESİNİ BEKLİYOR

Çiftçi saman fiyatlarının düşmemesini isterken, besici de saman fiyatlarının düşmesini bekliyor. Saman fiyatının çok düştüğü durumlarda çiftçinin saman yapmadığını, çok yükseldiği durumlarda ise besicinin saman almadığını söyleyen samancı Muzaffer Bağrıaçık, “Besici ile çiftçi arasındaki dengeyi iyi kurmak gerekiyor. Saman şimdilerde talep görüyor. Fakat çok sayıda besici gelip az miktarda saman alıyor. Besiciler, saman fiyatlarının önümüzdeki günlerde düşeceğine inanıyor. Onlar da maliyetleri en aza indirmenin derdinde” diye konuştu.

SAMANCI, 10 NUMARA YAĞ YAKIYOR

Sabahleyin erkenden yola çıkarak köy köy dolaşıp saman satın aldıklarını belirten Saman Pazarı esnafından Enver Samancı ise samancı esnafının mazot fiyatlarının çok yüksek olmasından dolayı çoğunlukla 10 numara yağ yaktığını belirtti. 10 numara yağ kullanmak zorunda kaldıklarını söyleyen Samancı, “Mazot fiyatlarının yüksek olmasının yanında, şimdi bir de K1 belgesi istiyorlar bizden. Bu belgeyi alacak olduğumuzda ise en az 10 bin TL maliyet çıkarıyorlar. Benim kullandığım kamyonu satsak, 5 bin TL etmez. Kaldı ki, zaten bugün 10 bin TL verecek durumum yok. Burada sadece ben değil, birçok arkadaşım aynı durumda. Hiç kimse bu kadar yüksek parayı verip de bu belgeyi alabilecek durumda değil. Madem alınması gereken bir belge bu, o zaman makul bir fiyat biçsinler. Bu belgeyi almadığımız durumda ciddi cezalar geleceğini, kamyonun bağlanabileceğini söylüyorlar. Şurada üç kuruşluk iş yapmaya çalışıyoruz, onu da elimizden almasınlar” ifadelerini kullandı.

HER BÜYÜKBAŞTA BİN 500 TL ZARAR

Beslediği büyükbaş hayvanlar için saman almak üzere Karaman Yolu üzerinde bulunan Saman Pazarı’na giden besici Hakan İnik ise maliyetlerin yüksek olmasına karşın, et fiyatlarının düşük olmasından yakındı. “Başbakan Erdoğan, etin kilosunu 12 TL’ye kadar düşüreceğiz diyor. Ama zincirin halkaları birbirine giriyor” diyen Hakan İnik, “Bir taraftan arpa ve saman fiyatları yükselirken diğer taraftan et fiyatları düşürülmeye çalışılıyor. Et ve büyükbaş hayvan ithal ediliyor. Gelen etin ne eti olduğunu kimse bilmiyor. Bugün kasaplara gidip sorduğumuzda birçok kasabın ithal eti satamadığını görüyoruz. İthal ete verilecek olan para besiciye teşvik olarak verilse hiçbir sorun kalmayacak. Büyükbaş hayvan getirilirken, içinde kaçak et de getirildiğini duyuyoruz. Dana eti diye kanguru etinin millete satıldığı söyleniyor. Şu an et fiyatları 12,5-13 TL arasında satılıyor. Bu da benim zarar ettiğim anlamına geliyor. Ben canlı olarak bu fiyattan alıyorum. Kargas eti alıp işlediğimiz zaman, yani sakatatlarını ayırdığımız zaman maliyetimiz otomatikman yükseliyor. Dolayısı ile 12,5-13 TL’ye aldığımız eti yine aynı fiyattan sattığımız zaman biz her bir büyükbaş hayvanda bin 500 TL zarar ediyoruz. Ülkede ne olursa olsun faturası esnafa ve köylüye kesiliyor. Ben bu şartlarda ne yapacağım, işin içinden çıkamayınca hayvanımı satmak zorunda kalacağım. Sonra diyorlar ki Türkiye’de mal kalmadı. Sonra et krizi patlıyor, et 20 TL’ye çıkıyor. Bilindik şeylerin tekrar tekrar yaşanmasını istemiyoruz. Önlem alınmazsa aynı sorunları tekrar yaşayabiliriz” diye konuştu. maliyetlerin nasıl yükseldiğini de söyleyen besici Hakan İnik, “Ben bugün burada 4,5 ton saman aldım. Elimde şu an 45 büyükbaş hayvan var. Bu saman benim besilerime en fazla 3 hafta gidecek. Aylık sadece bin TL saman parası veriyorum bu hayvanları besleyebilmek için. Artık gerisini siz düşünün” diyerek sözlerini tamamladı.

RASİM ATALAY

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri