Besici, Süt Yeminde De Fiyatın Düşmesini Bekliyor

Saman, arpa ve slajlık mısır fiyatlarının geçen yıla göre ucuzlaması besicileri rahatlattı.

Saman, arpa ve slajlık mısır fiyatlarının geçen yıla göre ucuzlaması besicileri rahatlattı. Besici, damızlık düvelerin kesime gitmemesi ve sütte kazandığı paranın tamamının yeme gitmemesi için yem fiyatlarının düşmesini bekliyor. Besiciler, geçen yıl samanın kilosunu 1,2 liradan satın alırken, bu sene 30-35 kuruştan satın alıyor. Slajlık mısırın tonu geçen yıl 300 lira iken bu sene 120 liraya düştü. Geçen yıl 45 lira olan 50 kilogramlık arpa çuvalın bu sene 38 liraya düştüğü belirtildi. Yetiştiriciler, geçen yıl 45 lira olan 50 kiloluk 19 protein süt yeminin bu sene de aynı fiyatını koruduğunu belirtiyor.

Antalya Manavgat'ta Haskar Tarım İşletmeciliği sahibi ve besi hayvanı yemi satıcısı Kudret Kara, yaptığı açıklamada, saman ve saman balyası fiyatlarını 1,2 liradan 30 kuruşa düşmesinin süt sığırcılığı yapanları rahatlattığını söyledi. Saman fiyatının yanı sıra bu sene slajlık mısır fiyatının ton bazında 300 liradan 120 liraya düştüğünü aktaran Kara, 50 kilogramlık arpa fiyatının da 45'den 38'e düştüğünü, besicilikte tek fiyatı düşmeyen ürünün süt yemi olduğunu kaydetti. Kara, "Geçen yıla göre saman fiyatlarında yüzde 400 oranında düşüş oldu. Geçen yıl samanın fiyatı 1,2 liraydı. Bu sene 30 kuruşa kadar düştü. Yine aynı şekilde geçen yıl 20 kilogramlık saman balyası 20 liraya zor bulunuyordu. Fiyat düşmesi besicileri rahatlattı. Süt yemi halihazırda 45 lira. Yem fiyatlarında aracılık hizmetleri olduğundan fiyat düşüşleri samanda ve arpada olduğu gibi bir anda olmaz. Yem fiyatlarını arz talep dengesine göre oluşuyor. Talep azalırsa düşür. Şu anda o da çok zor gözüküyor." diye ifade etti.

Manavgat Süt ve Süt Ürünleri Üretici Birliği (MASÜB) Başkanı Bilal Ay, damızlık düvelerin kasaba verilmemesi için kaba yem açığının kapatılmasına yönelik ciddi çalışma yapılması gerektiğini söyledi. Geçen yıl bölgede kaba yem açığının artışına bağlı damızlık düvelerin kesime gittiğine işaret eden Ay, "Avrupalı besici ile Türk besicisi arasındaki en önemli fark, Avrupalı kaba yemi açığını kendi zincir halkası içinde ucuz yollu gidermesi. Onun için Avrupalı besici Türk besicine göre sütten yüzde 35 oranında daha fazla para kazanıyor. Bizde süt girdileri pahalı olduğu için üretici sütten kazandığını genelde saman, saman balyası, yonca, slajlık mısır, arpa ve süt yemine veriyor." diye konuştu.

Manavgat'ın Karaöz köyünde süt sığırclığı yapan Gülcan Gök, son 3 yıldır yem fiyatlarındaki artışın üreticinin belini büktüğünü söyledi. Üreticinin sütten kazandığı parayı genelde yemciye verdiğini belirten Gök, yetiştiricinin besicilikten para kazanabilmesi için süt yeminin 45'ten 35 liraya düşmesini beklediklerini kaydetti. Süt sığırcılığı yapan Hüseyin Keskin, geçen yıl samanın kilosunu 1,2 liradan aldığını, bu sene ise 35 kuruştan aldığını söyledi. Sıcak sütün litresinin 85, soğuk sütün 90 kuruş olduğunu belirten Keskin, bu sene saman, saman balyası, arpa ve slajlık mısır fiyatları düşme olmasıydı beslediği damızlık düveyi ve ineği kesime vermeyi düşündüğünü kaydetti. Keskin, "Süt yeminin çuvalı çok pahalı. Sütten aldığımız parayı direk yemciye veriyoruz. Saman, arpa, slajlık mısırdaki indirimi süt yeminde de görmek istiyoruz. Fiyat düşüşleri besiciye moral oldu. Bu düşüşler olmasaydı, beslediğim damızlık düveleri kasaba kestirmeyi düşünüyordum." dedi.

Süt sığırı besicisi Musa Gürbüz ise saman fiyatlarının besicinin bir yıldır bilini büktüğünü, fiyat düşüşü ile birlikte rahat bir nefes aldıklarını söyledi. Gürbüz, besicinin daha da yüzünün gülmesi için yem fiyatlarının düşmesi gerektiğini ifade etti.


CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri