Besi sektöründe kriz büyüyor!

Artan yem maliyetleri nedeniyle üretici damızlık hayvanlarını kesime göndermeye devam ediyor. Çumra Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şahin Çelikçi, sanayicinin çiğ süt bulmakta, marketlerin ise süt ve süt ürünleri satmakta zorlandığını söyledi

Yem maliyetleri nedeniyle süt üreticisinin elindeki damızlık hayvanlar, kesime gidiyor. Damızlık hayvan sayısı azalıyor. Üretimin devam etmesi için ya çiğ süt fiyatları artırılması ya da yem fiyatlarını düşürmeye ve kontrol etmeye yönelik tedbirler alınması gerektiği ifade ediliyor. Ulusal Süt Konseyinin (USK) 15 Mayıs 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını litrede brüt 7,50 lira olarak belirlemişti.

HAZIRLIKLI OLMAK ZORUNDAYIZ”

Çumra Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şahin Çelikçi, yeni sezonda yonca ve mısır silajı gibi kaba yem maliyetlerinin de yükseldiğini ifade ederek, mazot, elektrik, işçilik, nakliye ve ilaç gibi maliyetlere dikkati çekti. Çelikçi, “Sanayiciler çiğ süt bulmakta, marketler ise süt ve süt ürünlerini satmakta sıkıntı yaşıyor. Asıl sorun talep ayağındaki daralma ortadan kalkınca yaşanacak. İşte o zaman artan talebi karşılayacak yeterli ürün bulunamayacak, tüketiciler çok yüksek fiyatlardan süt ve süt ürünleri tüketmek zorunda kalacaktır. Buna yönelik hazırlıklı olmak zorundayız” şeklinde konuştu.

SORUNLARA HALA KULAK TIKANIYOR!

Çelikçi, maliyetlerdeki artış nedeniyle üreticilerin damızlıkları ve düveleri kesime göndermeye başladığını, elde kalan hayvanların ise yeterli oranda beslenmediğini belirtti. Çelikçi, “Önceliğimiz damızlık hayvan kesimlerinin durdurulması, yem başta olmak üzere girdilerdeki fiyat artışlarına yönelik etkili tedbirlerin hayata geçirilmesi, üreticilere sürdürülebilir gelir sağlanması, tüketiciye ise ulaşılabilir fiyattan gıda sağlayacak politikaları hayata geçirmek olmalıdır. Üretimin devam etmesi için ya çiğ süt fiyatları artırılmalı ya da yem fiyatlarını düşürmeye ve kontrol etmeye yönelik tedbirler alınmalıdır. Gıda Komitesinin yem fiyatlarındaki artışların olası etkilerini önlemeye yönelik bir yol haritası belirlemiş olmasını da olumlu buluyoruz. Verilecek bu destekle süt/yem paritesinin ideal parite olan 1,5 seviyelerinde olması sağlanmalıdır. Süt teşvik prim ödemeleri de 4 ay geriden geliyor. Böylesi çok geriden gelen bir desteğin etkisi de sınırlı olacaktır. Destek artırılmalı, ödemeler erkene çekilmelidir. Gıda enflasyonu ile mücadelede üretim artışına daha fazla önem vermek gerekiyor. Her geçen gün yara büyüyor. Tedavisi imkânsız bir hale gelmekten korkuyoruz. Hala sorunlara kulak tıkanıyor” dedi.

ÇELİKÇİ 2 YILDIR UYARI YAPIYOR

Yaklaşık 2 yıldır gazetemize konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Çelikçi, girdi maliyetleri artarken, süt fiyatlarının yerinde saymasının besiciyi ciddi şekilde mağdur ettiğine değiniyordu. Çelikçi, “Süt üretimi yapanlar, çaresiz kaldıkları için süt ineklerini geçmiş yıllarda kesime göndermişlerdi yine o duruma geldiler. Süt üretiminde ve besicilikte geldiğimiz nokta, gerçekten biz üreticileri perişan ediyor. Bir litre süte bir buçuk kilo yem dengesine dönecek önlemlerin bir an önce alınması gerekir. Kaybedecek vaktimiz yok” diye konuşuyordu.

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri