Beş Ülkede Türk Zeytinyağı Tanıtılacak

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), 2013-14 sezonunda beş ülkede Türk zeytin ve zeytinyağını tanıtacak.

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), 2013-14 sezonunda beş ülkede Türk zeytin ve zeytinyağını tanıtacak. Birleşik Arap Emirlikleri, Çin ve Fransa’da gıda fuarlarına katılma kararı alan Komite, 2014 yılının ikinci yarısında Brezilya veya Rusya’ya yönelik sektörel ticaret heyeti organizasyonu planlıyor. ZZTK Başkanı Metin Ölken, Türk zeytincilik sektörünün 2023 yılı için 3,8 milyar dolar ihracat hedefi ortaya koyduğunu belirterek, “Bu hedefe ulaşmak için pazarda sürekli olmanız gerekiyor. Türkiye’de rekoltenin az olduğu yıllarda tanıtım çalışmalarına ara vermeyi doğru bulmuyoruz. O nedenle 2014 yılında da tanıtım çalışmalarımızı kesintisiz sürdüreceğiz.” dedi.

ZZTK’nin 2014 yılında katılacağı ilk fuar, 23-27 Şubat arasında Dubai’de düzenlenecek olan Gulfood olacak. Dünyanın en büyük gıda fuarları arasında yer alan Gulfood, Ortadoğu ve Arap ülkelerine açılma açısından büyük önem taşıyor. Birleşik Arap Emirlikleri de ZZTK’nin hedef pazarları arasında yer alıyor.

‘ÇİN PAZARI ÇOK ÖNEMLİ’

Komite, Çin’e büyük önem veriyor. Özellikle zeytinyağı ihracatında her yıl büyüyen bir pazar konumunda olan bu ülkede önceki yıllarda Şanghay’da düzenlenen FHC fuarına katılan ZZTK, bu yıl Guangzhou ya da Pekin'de tanıtım çalışmaları ve bu şehirlerde düzenlenecek bir fuara info stantla katılarak Türk zeytin ve zeytinyağının tanıtımını planlıyor.

İki yılda bir düzenlenen, bu yıl 19-23 Ekim arasında yapılacak olan Sial Paris 2014 Gıda Fuarı, dünyanın en büyük gıda fuarı olarak kabul ediliyor. Bu arenada da yerini alarak Türk zeytin ve zeytinyağını tanıtmak isteyen ZZTK, AB’ye olan sofralık zeytin ihracatının yanında AB’nin Türkiye'ye uygulamakta olduğu kotanın ilk etapta 10 bin, sonra da 50 bin tona çıkarılması için kulis çalışmaları yapmayı hedefliyor.

SEKTÖREL TİCARET HEYETİ, ÜYELERİN İSTEDİĞİ ÜLKEDE YAPILACAK

Bu yılın ikinci yarısında ise Brezilya veya Rusya Federasyonu’na yönelik olarak zeytin ve zeytinyağı sektörlerini kapsayan sektörel ticaret heyeti düzenlenmesini planladıklarını ifade eden ZZTK Başkanı Ölken, “Söz konusu etkinliğin gerçekleştirileceği ülkenin belirlenmesini teminen, konuyla ilgili olarak bütün üyelere görüşleri soruldu. Üyelerin talebine göre organizasyonumuz şekillenecek. Söz konusu ülkelerden birisine yönelik olarak planlanan etkinlik kapsamında iki ülke işbirliği olanakları hakkında toplantılar düzenlenmesi, işadamları arasında ikili iş görüşmeleri yapılması, mümkünse fuar alanında görüşmeler sırasında tanıtımlar yapılması, ilgili kurum ve kuruluşlar, odalar, derneklerle showroomların ziyaret edilmesi planlanıyor.” diye konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri