Berlin’den Türkiye’nin Ab Üyeliğine Referandum Tuzağı

Almanya’da büyük koalisyon kurulursa, Avrupa Birliği politikaları artık halkın onayından geçecek.

Almanya’da büyük koalisyon kurulursa, Avrupa Birliği politikaları artık halkın onayından geçecek. AB’ye yeni üye alınmasının da referanduma sunulacak olması “Türkiye’nin birliğe üyeliği konusunda gizli bir tuzak mı?” sorusunu akıllara getirdi.

Almanya’da Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokratlar (SPD) arasında süren koalisyon pazarlıklarında bir noktada daha uzlaşma sağlandı. İlgili partilerin içişleri ve adalet çalışma grupları tarafından hazırlanan öneriye göre, özellikle Avrupa Birliği’ne yönelik politikalarda halkın onayı da alınacak. Çalışma gruplarının liderliğini yapan Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich (CDU) ve SPD’li Thomas Oppermann konuyla ilgili görüşmelerde fikir birliğine vardılar.

Süddeutsche Zeitung’un haberine göre, AB’ye yeni üye alınması, Euro krizinde Almanya’nın konumu gibi önemli konular büyük koalisyon kurulduğu takdirde Almanya’daki seçmene de sorulacak.

Söz konusu gelişme, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği konusunda Hıristiyan Demokratların topu Alman halkına atmak istediğini gösteriyor. Alman halkının yarıdan fazlası ise Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkıyor.

Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU’nun Türkiye’nin AB üyeliğini bu yolla engellemek istediği tahmin ediliyor.

Tarafların vardığı anlaşmaya göre, kanunlar çıktıktan sonra 6 ay içinde ve bir milyon imza toplandığı takdirde referandum yapılabilecek. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri