Berlin'de Yaz Tatili Sona Erdi

Berlin okullarında büyük yaz tatili sona erdi. Bugün binlerce öğrenci yeniden okul yoluna koyuldu. Berlin Eğitim Senatörü Scheeres tüm öğrencilere yeni eğitim döneminde başarılar diledi ancak özellikle de ilk kez okul yoluna koyulacak öğrencilere...

Berlin okullarında büyük yaz tatili sona erdi. Bugün binlerce öğrenci yeniden okul yoluna koyuldu. Berlin Eğitim Senatörü Scheeres tüm öğrencilere yeni eğitim döneminde başarılar diledi ancak özellikle de ilk kez okul yoluna koyulacak öğrencilere seslendi ve okula güzel bir başlangıç yapmaları temennisinde bulundu.

Eyaletlerdeki yaz tatilleri birer birer sona eriyor. Geçen hafta açılışı Kuzey Ren-Vesfalya’nın yapmasının ardından Hamburg’da öğrenciler okulun yolunu tuttu. Bugün Mecklenburg Vorpommern, Schleswig Holstein ile Brandenburg Eyaletleri’nin yanısıra Berlin’de de ders zamanı başlıyor.

Bu vesileyle açıklama yapan Berlin Eğitim Gençlik ve Bilim Senatörü Sandra Scheeres Berlin’deki öğretmen açığının kapatıldığını ve yeni eğitim ve öğretim döneminde öğretmen açığı yaşanmayacağını bildirdi. Bugün başlayan yeni eğitim ve öğretim döneminde görev yapacak 2 bin yeni öğretmenin yanı sıra tüm eğitmenlere, öğretmenlere ve öğrencilere başarılar dileyen senatör Scheeres özellikle ilkokul birinci sınıfa başlayacak küçük öğrencilere seslenerek okul hayatlarının başarılı geçmesini diledi.

Berlin’de 30 bin 90 öğrenci ilk kez okul yoluna koyulacak. Hayatlarında yeni bir döneme giren ilkokul birinci sınıf öğrencilerine ‘güzel bir başlangıç’ temenni eden Scheeres, “Çocuğun okula başlamasıyla birlikte sadece çocuk için yeni bir dönem başlamıyor aynı zamanda aile için de heyecanlı ve sorumluluk ve görevlerle yüklü bir dönem başlıyor. Okul yetkilileri ile anne-babaların çocuklara öğrenmenin zevkli bir süreç olduğuna inandırmaları gerekiyor. Sadece ciddi olarak değil neşeyle de öğrenmek mümkün." diye konuştu. Bunu yapmanın her zaman kolay olmadığını anlatan senatör,“En azından çaba göstermek çok önemli“ tavsiyesinde bulundu. Berlin’deki ortadereceli okullardaki öğrenci sayısı ise 2014/15 Eğitim ve Öğretim Yılı’nda 5 bin 605 kadar artarak 420 bin 310’na yükseldi. Öğrenci sayısındaki artış Berlin’e yerleşen çocuklu aile sayısındaki artışa bağlanıyor.

Berlin okullarında çalışan öğretmen sayısında da artış kaydedildi. Berlin Eğitim Gençlik ve Bilim Senatörü Scheeres’in verdiği bilgilere göre geçen yıl 26 bin 31 olan öğretmen sayısı yeni eğitim döneminde 27 bin 186’ya yükseldi.

DANIŞMANLIK HİZMETİ SUNULACAK

2014/15 eğitim ve öğretim yılı bazı değişiklikleri de beraberinde getiriyor. Örneğin, öğrenciler için en doğru okulu seçmek amacıyla öğrencinin Gymnasium veya Sekundarschule olarak adlandırılan okullardan hangisine gideceğine velilere sunulacak danışmanlık hizmetinden sonra karar verilecek. İlk kez sunulacak bu hizmet özellikle karne notu ortalama 3 olanlar için önem kazanıyor.

DEVAMSIZLARA SIKI TAKİP

Berlin’deki orta dereceli okullarda öğrenciler 10 gün art arda mazeretsiz bir şekilde devamsızlık yaptıklarında durum belediyenin okul dairesine bildiriliyor ve sınıf öğretmeni velileri görüşmeye çağırıyordu. Bu eğitim döneminde süre beş güne iniyor. Mazeret göstermeden beş gün devamsızlığı olan öğrencilerin velileri sınıf öğretmenleri tarafından görüşmeye çağrılacak.

Ayrıca hastalık mazeret olarak gösterildiğinde okul yönetimleri şüpheye düştükleri durumlarda öğrencilerden doktor raporu talep edebilecekler.

MERKEZİ SINAV SİSTEMİ YAYGINLAŞIYOR

Lise bitirme imtihanlarında merkezi sınav sistemi yaygınlaşıyor. Berlin’deki liselerde (Gymnasium) şimdiye dek öğrenciler; Almanca, Matematik, Biyoloji, Coğrafya ve birinci yabancı dil derslerinde merkezi sınav sistemine tabi tutuluyordu. Bugün başlayan eğitim yılından itibaren bu derslere kimya, fizik ile tarih de eklendi.

OKUL YEMEKLERİ KONTROL EDİLECEK

Berlin okullarında geçen yıl meydana gelen gıda skandallarından sonra senato gerekli önlemleri aldı. Büyük yemek şirketlerinin okullara dağıttığı yemekleri kontrol edecek dört kişilik bir ekip kurulacak. Kentin Pankow İlçesi’nde “Okul Yemeklerini Kontrol Dairesi’ne bağlı olarak çalışacak ekip yemeklerde yeterli vitamin ve besleyici öğeler olup olmadığını test edecek.

ÖĞRENCİ SAYISIYLA BİRLİKTE TAM GÜN OKULA GİDEN SAYISI DA ARTTI

Hamburg’da bugün başlayacak 2014-15 eğitim ve öğretimle birlikte hem öğrenci hem de tam gün okula giden sayısı arttı. 204 devlet okulunun sunduğu tam gün okul projesini bazı okullar ana okulları ya da kreşlerle ortak yürütüyor. Yeni eğitim dönemi vesilesiyle açıklama yapan Hamburg Eğitim Bakanı TiesRabe, bu yıl her dört öğrenciden üçünün tam gün okul için müracaatta bulunduğunu belirterek “Geçtiğimiz yıl ise toplam öğrencilerin yüzde 65’i tam gün okul için müracat etmişti.

Bu yıl bu oran yüzde 75’e çıktı. Bu ilgi ve artış ebeveynlerin tam gün okul projesine büyük bir güven duyduklarını gösteriyor” dedi. Tam gün okula giden öğrenci sayısıyla birlikte toplam öğrenci sayısında da 3 bin civarında artış olduğuna dikkat çeken Rabe, “Bu artışın en fazla Altona ve Eimsbüttel semtlerinde olması ailelerin artık şehir kenarına çekilmediğini, aksine merkezinde kaldığını yaşadığını gösteriyor.

Sebebi ise Hamburg okullarında eğitim ve bakımın çok daha iyi hale gelmesi” şeklinde konuştu. CDU Eğitim Konuları Sözcüsü Karin Prien ise açıklamasında Eğitim Bakanı Rabe’nin açıkladığı rakamların gerçeği yansıtmadığını savundu. Prien, “Şu anda tam gün okul olarak açıklanan okulların tam gün okul ile ilgisi yok. İlkokulların sadece yüzde 37’si gerçekte tam gün okul olarak kabul edilir. Diğerleri ise sözde tam gün okul” dedi.

Eğitim kalitesinde de sorunların olduğuna dikkat çeken Prien, “Bakan eğitim kalitesinin arttırılması için ‘tekrar etmek yerine teşvik etmek’ modelini tam anlamamış. Ayrıca engelli öğrencilerin normal okullarda eğitim görmesi için uzman öğretmenlere ihtiyaç olduğu halde bakanın bir çözüm önerisi sunmuyor” dedi.

Pazartesi günü 138 bin öğrencinin okula başlayacağı Mecklenburg-Vorpommern eyaletinde ise öğretmen açığı hala devam ediyor. Yeni öğretim yılına 540 yeni öğretmenle başlanan eyalette özellikle engelli öğrencilerin eğitimi için gerekli olan uzman öğretmen açığının had safhada olduğu belirtiliyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri