Berlin'de Mülteciler İçin Yüzlerce Kiralık Ev Aranıyor

Almanya'nın başkenti Berlin bu yıl 12 bin sığınmacının gelmesini bekliyor ve bu insanların bu şehirde kalabilmesi için yüzlerce eve ihtiyaç var. Bu ihtiyacı gören Berlin Entegrasyon Sorumlusu Monika Lüke, masrafları 20 bin Euro’yu bulan...

Almanya'nın başkenti Berlin bu yıl 12 bin sığınmacının gelmesini bekliyor ve bu insanların bu şehirde kalabilmesi için yüzlerce eve ihtiyaç var. Bu ihtiyacı gören Berlin Entegrasyon Sorumlusu Monika Lüke, masrafları 20 bin Euro’yu bulan bir kampanya başlattı.

Kampanya kapsamında, ev sahiplerini teşvik etmek amacıyla üzerinde ‘Evinizi kiraya verin-Sığınmacılara yardım edin’ yazan 800 adet afiş metrolara ve istasyonlara asıldı.

Evini mültecilere kiralayanlara ücreti Eyalet Sağlık ve Sosyal İşler Dairesi tarafından ödenecek. Tek başına yaşayan bir mülteci için düşünülen bir odalık evler 420 Euro’yu geçmeyecek. Birden fazla insan söz konusu olunca kira en fazla 100 Euro artabilecek.

Eyalet Sağlık ve Sosyal İşler Dairesi evleri krokileri ve fotoğrafları üzerinden inceleyecek ve eve bakılırken mülteciye bir Eyalet Sağlık ve Sosyal İşler Dairesi’nden bir görevli refakat edecek.

Sığınmacılarla ilgili aracılık ve danışmanlık hizmetlerini ise Protestan Gençlik ve Sosyal Yardım Çalışmaları (EJF) adını taşıya bir kuruluş üstlenecek. Şubat ayından bu yana yedi çalışanı bu konuyla ilgili olarak istihdam eden kuruluş 427 mülteci aileye aracılık etmiş.

Sığınmacıların çoğu Suriye, Çeçenistan, Afganistan veya Pakistan’dan geliyor. EJF Yönetim Kurulu Sözcüsü Andreas Eckhoff, çoğu aile olarak Berlin’e geldikleri için 500 kadar evin arandığını söyledi. Herkese sadece reklam yoluyla ev bulunamayacağına dikkat çeken Eckhoff, “Bununla birlikte önemli bir artış bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Lüke’nin afiş kampanyasına başvurmasının arkasında ise bu yılın başından itibaren sığınma başvurusunda bulunanların sayısının güçlü bir şekilde artması yatıyor. Yıl sonuna kadar başkente 2 bin yeni mültecinin daha gelmesi bekleniyor. Bu kişiler ilk etapta toplu halde mülteci yurtlarında kalacak. Berlin’e yerleştikten üç ay sonra ise kiralık evlere geçecekler.

Konuyla ilgili olarak konuşan Lüke, “Özel hayat ve ev hakkı vardır ve sığınmacılar da özellikle korumaya muhtaç insanlar arasında yer almaktadır. Normal kiralık evlerde kalan mültecilerin sayısı ise sadece 8 bin. Çoğu ise yurtlarda mültecilik işlemlerinin bitmesini bekliyor. Bu da çoğunlukla senelerce sürüyor. Yurtlarda kalan mülteci sayısı 12 bine yaklaşmış durumda." dedi.

KİLİSE’DEN YARIM MİLYON EURO’LUK YARDIM

Berlin ve Brandenburg eyaletleri Protestan Kilisesi sığınmacılarla ilgili çalışmaları için kısa vadede yarım milyon Euro ayırdı. Kilise Meclisi’nin kararıyla hayata geçen yardım kilise vergisinden artan miktardan alınarak sığınmacılar için kullanılacak. Söz konusu 500 bin Euro önümüzdeki yıl ayrılacak. Takip eden sene de aynı şekilde 500 bin Euro’nun aynı amaçla ayrılacağı söyleniyor. Ancak bu henüz kesinleşmiş değil.

Piskopos Markus Dröge de Berlin’de bir kilisenin sığınmacı merkezi olarak kullanılacağını duyurmuştu. Bu kilisede sığınmacılarla ilgilenmek isteyen cemaatler için muhatap bulundurulacak. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri