Bergama Bakırçay Koleji Öğrencilerinden İki Örnek Proje

İzmir'in Bergama ilçesinde faaliyet gösteren Özel Bakırçay Koleji'nin öğrencileri, örnek iki projeyi hayata geçirdi. 16 kişilik olimpiyat komitesi kurulan okulda öğrenciler, deprem anında insanları uyararak can kayıplarını en aza indirecek...

İzmir'in Bergama ilçesinde faaliyet gösteren Özel Bakırçay Koleji'nin öğrencileri, örnek iki projeyi hayata geçirdi. 16 kişilik olimpiyat komitesi kurulan okulda öğrenciler, deprem anında insanları uyararak can kayıplarını en aza indirecek ve küresel ısınmayı azaltacak iki projeyi hayata geçirmeyi başardı.

Bu projeler, ulusal ve yerel basın temslicilerine bir toplatıyla uygulamalı gösterildi. Toplantıya Özel Bakırçay Koleji Müdürü Ramazan Başoğlu, Müdür yardımcıları Sedat Doğan, Serkan Kara ve Celal Döner, Olimpiyat Komitesi Başkanı Bahri Pınar ve öğrenciler katıldı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Müdür Başoğlu, "Bakırçay Koleji Olimpiyat Komitesi olarak, 1 Ekim 2014 tarihi itibariyle çalışmalarımıza başladık. Yapmış olduğumuz bu çalışma Bergama genelinde bir ilk olup bundan sonraki çalışmalar için de güzel bir örnek olacağını düşünüyoruz. Bu çalışmayla önceliklerimizin öğrencilerin çevreye, insana ve doğaya duyarlılığının, farkındalığının artması, okulda öğrenmiş oldukları bilgiyi kullanarak pratik hayattaki problemleri çözme kabiliyetlerini arttırmak ve insana, doğaya faydalı projeler üretip günlük hayatta kullanılır ve uygulanabilir olarak insanlığa sunmalarını amaçlamaktayız. Yaptığımız ve halihazırda üzerinde çalıştığımız bu projelerle okulumuzu ve ilçemizi Türkiye geneli yapılan proje olimpiyatlarında, Türkiyemiz'i de uluslararası proje olimpiyatlarında temsil etmeyi amaçlamaktayız.” diye konuştu.

Komite Başkanı Pınar ise çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Üzerinde çalışmış olduğumuz bu projeler, okulumuz genelinde yapılan 'Bize Problemini Getir' kampanyasıyla öğrencilerimiz ve ailelerinden gelen, sosyal hayatta ve çevrelerinde gördükleri veya bizzat kendilerinin yaşadığı problemler arasından çözüm üretmek amacıyla seçilmiş olanlardır. Bu problemlerin çözümü için çalışanlar da yüzlerce öğrenci arasından seçilmiş, bilimsel çalışmalara yatkın öğrencilerimizdir. Bize gelen problemler arasından ilk olarak seçip üzerinde çalıştığımız iki projemizin detayları şöyledir: İlk olarak çevremizde ve ülkemizde sıkça yaşadığımız ve birçok insanın canını, birçoğunun da malını kaybettiği bir doğal afet olan deprem üzerinde çalıştık. Deprem olmasını önleyemeyeceğimiz için deprem anında insanları uyaran, can kayıplarını en aza indirgeyen deprem alarmı projemizi gerçekleştirdik. İkinci olarak ise son zamanlarda çok sık karşılaştığımız, insanları, bitkileri ve hayvanları olumsuz yönde etkileyen küresel ısınma problemi üzerinde çalıştık. Yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde, küresel ısınmayı arttıran sebepler arasında son zamanlarda yapılan siyah renkli asfalt yollar, siyah renkli araçlar, siyah renkli binalar ve giysilerin etkisi olup olmadığını inceledik. Kurmuş olduğumuz deney düzeneğinde, renklerin dünyamıza gelen güneş ışıklarını ısıya çevirme seviyelerini test ettik. Gördük ki siyah renkli bir arabayla beyaz renkli bir araba arasında güneş ışığını ısıya çevirme farkı, sadece bir araçta yılda 438 kg.; kutuplardaki buzu eritecek kadar fark meydana getirmektedir.”

Konuşmaların ardından öğrenciler, iki projeyi basın mensuplarına uygulamalı olarak gösterdi. Toplantı, başarılı öğrencilerin okul idarecileriyle birlikte fotoğraf çektirmesiyle sona ererken tespit edilen çarpıcı sonuçların, birer mektup şeklinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başta olmak üzere yetkili kurum ve kuruluşlara, araba üreticisi firmalara, moda tasarımcılarına, boya üreticilerine, ünlü kişi ve kurumlara gönderileceği bildirildi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri