Berberoğlu Süt, göz kamaştırıyor

Süt sektöründe Konya’nın yeri tartışılmaz. Çok önemli firmalara sahibiz. Son dönemde yaptığı yatırımda sektöre ivme kazandıran Berberoğlu Süt’ün gelişim sürecini ve gelecekteki hedeflerini firma yöneticilerinden Mehmet Rıza Özsakal ile konuştuk.

Konya, süt sektörünün yıldız şehri. 1 milyon 315 bin 120 tonluk üretimiyle birincilik koltuğuna oturdu ve ülkenin süt ihtiyacını karşılıyor. Süt üretiminin ulaştığı rakamlar süt işleme tesislerinin de artmasına, kendini geliştirmesine olanak sağlıyor.

Şehrimizde çok büyük süt işleme firmaları var. ISO ilk 500’e girmeyi başaran firmalarımızın yanında yaptığı yatırımlarla alanında lider olmuş firmalarımızın da olması bizleri sevindiriyor. 3 kuşaktır süt sektöründe yer alan Berberoğlu Süt de bu firmalardan birisi. Bu haftaki Üretimin Yıldızları köşemizde Berberoğlu Süt’ün kuruluşu, gelişimi ve izlediği yolu şirket yönetim kurulu üyesi Mehmet Rıza Özsakal ile konuştuk.

1965 YILINDA KURULAN BİR FİRMA

Berberoğlu Süt’ün macerası 1965 yılında dede Mehmet Rıza Özsakal tarafından başlatılmış. Daha sonra bayrağı devralan Ali Rıza Özsakal, şirkete önemli bir ivme kazandırarak Fetih Mahallesi’ndeki 550 metrekarelik fabrikayı hayata geçirip, üretim kapasitesini artırdı. Ama şirketin asıl vizyonu ve gelişimi 2004 yılında 3. Kuşağın işbaşına gelmesiyle başladı dersek yanlış olmaz.

Hepsi alanında eğitimlerini en üst düzeyde tamamlamış olan  Mehmet Rıza Özsakal, Mustafa Özsakal ve Cüneyt Özsakal kardeşler, şirketin büyüme sürecini çok iyi yönettiler.

Süt sektöründe bir çok alan var. Ancak onlar belirli bir alanda profesyonelleşmeyi tercih ederek, dondurulmuş gıda sektörü için pizza peyniri, mozzarella peyniri gibi ürünler üretmeye başladı. Bu alanda yaptıkları yatırımlar ve iş bağlantıları ile bugün Türkiye’nin dondurulmuş ürünler için pizza peyniri üretiminin yüzde 80’ini yapar hale geldiler.

KURUMSALLAŞMA ÖNEM VERDİK

Şirketin satış kanalıyla ilgilenen Yönetim Kurul Üyesi Mehmet Rıza Özsakal, kardeşleriyle birlikte önemli işlere imza attıklarını söyledi. İş başına geldikten kısa bir süre sonra şirket anayasasını hazırladıklarını ve kurumsallaşma faaliyetlerine hız verdiklerini söyleyen Özsakal, “Bugün geldiğimiz noktayı; bilime ve geleneksel değerlerimize olan bağlılığımıza borçluyuz. Kimsenin hakkına girmeden, dedemizin vasiyeti üzerine kendimizin yemeyeceği hiçbir ürünü üretmeme düsturuyla bu noktaya geldik” dedi.

2012 yılında dondurulmuş ürün üretiminin yanında piyasa şartlarını takip ederek discount marketlere yönelik iş geliştirme planlaması yapan Berberoğlu Süt, ülke genelinde binlerce mağazası olan marketlere ıslak ürün üretimi yapmaya başladı.

DISCOUNT MARKETLERİN TERCİHİ OLDULAR

Piyasadaki yönelmeyi gördük diyen Berberoğlu Süt Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Rıza Özsakal, “Discount marketler önemli bir ivme kazandı ülkemizde. Biz de bunlara yönelik ürün yapmaya karar verdik ve üretim planlamamızı tamamlayıp bu marketlerle masaya oturduk. Bugün Türkiye’nin önemli discount marketlerine ürün üretiyoruz. Önümüzdeki yıl da diğer discountlarla işbirliklerimiz olacak” dedi.

SÜT, ÇOK HASSAS BİR SEKTÖR

Gıda sektörünün en hassas iki branşının süt ürünleri ve unlu mamul üretimi olduğuna dikketi çeken M. Rıza Özsakal, şirket olarak hijyene, gıda üretim kurallarına harfiyen uyduklarını ve tedarikçilerini de seçerken aynı hassas kurallara dikkat ettiklerini kaydetti. Özsakal, “Süt işleme tesisleri, hassas üretimlerin yapıldığı yerler. Bu nedenle çok dikkatli davranmak, hata faktörünü en aza indirmek ve en son teknolojik makineleri kullanmak gerekiyor. Şirket olarak insan sağlığını tüm değerlerimizin önüne koyuyoruz. Çünkü bu kul hakkı. Bile-isteye yapılan hataların kul hakkına girdiğini düşünüyoruz. Dedemizden, babamızda bize kalan bir miras bu. “ diye konuştu.

ÇUMRA’YA DEV TESİS

Berberoğlu Süt Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Rıza Özsakal ile Çumra Organize Sanayi Bölgesi’ne kurdukları belki de Türkiye’nin en modern süt işleme tesisini gezip, bilgiler aldık. Tesis o kadar temiz ve üretim aşamasında insan faktörü az ki, şaşkınlığımızı gizleyemedik. Kriz dönemlerinin yaşanmasına rağmen 30 milyon liralık yatırım yapılan tesis için Rıza Özsakal, “Biz devletimize güvendik ve tüm riskleri alarak böyle bir yatırım yaptık. Çok şükür pişman olmadık. Bugün olsa yine bu yatırımı yapardık” diyor.

7 bin 500 metre karelik kapalı alana sahip olan tesis hakkında bilgiler veren Mehmet Rıza Özsakal, “Tesisimizde Türkiye’de ilk kez kullanılan birçok makine bulunuyor. Dünyanın en iyi firmalarından makine temini yaptık. Bugün yeni tesisimizde günlük 150 ton süt işliyoruz. Günlük 500 ton süt işleme kapasitesine sahip bir tesise sahibiz. Süt sektörünün ıslak ürün kategorisinde Konya’da bir numarayız. Peynir, tereyağı üretiminde yeni tesisimizle birlikte çok büyük firmaların tedarikçisi konumuna geldik ve gelmeye devam ediyoruz” dedi.

DEV FİRMALARIN MARKALARINI ÜRETİYORLAR

Ulusal ve uluslar arası firmaların markalarını üreten Berberoğlu Süt, verdiği güvenle birçok firmanın tercihi konumuna geldi. Bugün bilinen dev firmaların markaları onların bebeği gibidir ve asla adına zarar gelmesini istemez diyen Özsakal, “Bu firmalar markalarını bize emanet ediyorlar. Onların markalarını biz üretiyoruz. Ulusal ve usular arası dev firmaları markalarına zarar gelmesini istemez, o yüzden marka değerini koruyacak ve yükseltecek firmalarla çalışırlar. Biz de bu güveni hem ticari etik olarak hem de üretim tesisi olarak fazlasıyla veriyoruz ki, markalarını bize ürettiriyorlar. Sorumluluğu büyük işler üstleniyoruz. Ve bunun bilinciyle çalışıyoruz” diye konuştu.

SÜREKLİ DENETİMLERDEN GEÇİYORUZ

Çalıştıkları firmalar kanalıyla tesislerinin her ay bağımsız denetçiler tarafından denetlendiğini, bunun yanında TSE tarafından da sürekli denetimlerin yapıldığını kaydeden Berberoğlu Süt Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Rıza Özsakal, “Yeni tesisimizde otomasyon ve yapay zekayı fazlasıyla kullandık. Üretim aşamasında insan temasını en minimum seviyeye getirdik. Böylece insan kaynaklı hataların da önüne geçmiş olduk. Gıda üretimi alanında eğitim konusunda üst seviye eğitimini tamamlayan kardeşim Mustafa Özsakal, yeni fabrikamızın dizaynını birebir kendisi oluşturdu. Her ayrıntıyı düşündü. Yurtdışında birçok fabrikayı gezdi ve hataya yer olmayan bir tesis ortaya çıktı. Türkiye’de olmayan birçok makineyi fabrikamızda faaliyete geçirdik. Dünya’nın en üst seviye kalite standardı olan BRC Food Gıda Güvenlik Sistemi’ne uygun bir üretim hattı oluşturduk. Bugün rahatlıkla Türkiye’nin en modern tesisine sahip olduğumuzu söyleyebilirim” dedi.

ÜRETİMİN YILDIZLARI DİYOR Kİ;

Karatay Belediyesi Meclis Üyesi, Türkiye Futbol Federasyonu Temsilciliği gibi görevler de üstlenen Berberoğlu Süt Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Rıza Özsakal, çok renkli bir kişiliğe sahip. Aynı zamanda yenilikçi. Ve bu özelliğini şirkete de fazlasıyla yansıtmış. Kurumsallaşma konusunda önemli işlere imza attıklarını gördük. Birlikte Türkiye’nin en modern süt işleme tesisini gezdik. Gerçekten hayran kalmamak elde değil. Konya’nın böyle önemli tesislere sahip olması sanayimizin ufku açısından çok önemli. Kul hakkını ilk sıraya koyan bir anlayışla üretim hayatını sürdüren bir firmanın böyle önemli yerlere gelmesi zaten kaçınılmaz. Dürüstlüğün her zaman kazandırdığını Berberoğlu Süt Tesislerini gezerken bir kez daha görmüş olduk. Gelecek yazılarımızda görüşmek üzere.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri