Berat’ımızı Alabilmek

Bayram Miroğlu

“Allah Teâlâ -rahmetiyle- şâbanın on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar” (Tirmizî, “Ṣavm”, 39; İbn Mâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 191)

***

Bereketli aylardan Şaban ayı içerisindeyiz. Ramazan Ayının yaklaştığının habercisi Berat Gecesinin önemi nedir? Bu geceyi nasıl değerlendirmeliyiz ve en önemlisi yaklaşmakta olan Ramazan’a nasıl hazırlanmalıyız? 

***

Şaban’ın on beşinci gecesinde Allah’ın affı ve bağışlaması ile Müslümanların günah yükünden kurtulacağı umularak bu geceye Berat gecesi denmiştir. Bu gecenin önemini ve bereketini Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ise : “Allah Teâlâ -rahmetiyle- şâbanın on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar” (Tirmizî, “Ṣavm”, 39;) müjdesini vermiştir.

***

Recep ve Şaban ayı bizler için Ramazan ayına hazırlanmanın, kendimize çeki düzen verip nefis muhasebesi yapmanın, hata ve kusurlarımızı fark edip nasuhi tövbe etmenin adıdır. Zamanın çarkları hızla ilerlemektedir. İnsan için ise sadece yapıp ettiği iyilik ve güzellikler yanına kâr olarak kalmaktadır. Allah’a hakiki manada kulluk yapabilme gayretinde olan insan, bu günler vesilesi ile de daha da bir kendisine çeki düzen vermelidir. 

***

Bu mübarek gün ve geceler insan için belki de dönüm noktasıdır. Gittiği yolun yanlış olduğunun farkına varmayan birisi kendisinin doğru yolda ilerlediği zannıyla hareket etmekte ve sonunda varacağı hedefin bom boş olacağının farkında değildir. Kişi, hatasının neresinden dönerse kâr olduğu mantığı ile pişman olup, tövbe ipine sarılmalı, yönünü hakiki manada cennete çıkaracak olan tarafa çevirmelidir. 

***

Berat Gecesi ve günü ise buna en güzel vesilelerden birisidir. Kişinin kendisini sorgulamasına vesile olan bu günlerde nefis muhasebesi yapabilmek çok bir erdemli bir davranıştır. Bu gecenin faziletine işaret eden Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Şâbanın ortasında gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona âfiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle!’ der” buyurmuştur (İbn Mâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 191).

***

Bu gece ve günlerde namazımızı cemaatle kılmak, Kur’an-ı Kerim, Salavat-ı Şerife, zikir ve tesbihatta bulunmak ayrıca anne, babamız, akrabalarımız başta olmak üzere dostlarımızın hal ve hatırlarını sormak, ailemize ve çocuklarımıza bu gecenin öneminden bahsetmek, Ramazan ayının faziletine vurgu yapmak çok değerli erdemlerdir. 

***

Bu mübarek zaman diliminin ve berat gecesinin faziletinden istifade edebilmeyi Rabbim bizlere nasip eylesin, üzerinden geçtiğimiz bu zorluk günlerinde birlik ve beraberliğimizi daim eylesin.(âmin)

Selam, dua ve muhabbetlerimle…