BERAT GECESİ

Bayram Miroğlu

Allah Teâlâ -rahmetiyle- şâbanın on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar” (Tirmizî, “Ṣavm”, 39; İbn Mâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 191)

**

Bereketli aylardan Şaban ayı içerisindeyiz. Ramazan Ayının yaklaştığının habercisi Berat Gecesini inşallah Perşembe gününü Cuma’ya bağlayan gece idrak edeceğiz. Peki, berat gecesinin önemi nedir? Bu geceyi nasıl değerlendirmeliyiz?

**

Şaban’ın on beşinci gecesinde Müslümanların Allah’ın affı ve bağışlaması ile günah yükünden kurtulacağı umularak bu geceye Berat gecesi denmiştir. Bu gecenin önemini ve bereketini Peygamber Efendimiz (s) ise : “Allah Teâlâ -rahmetiyle- şâbanın on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar” (Tirmizî, “Ṣavm”, 39;) müjdesini vermiştir.

**

Recep ve Şaban ayı bizler için Ramazan ayına hazırlanmanın, kendimize çeki düzen verip nefis muhasebesi yapmanın, hata ve kusurlarımızı fark edip nasuhi tövbe etmenin adı oldu. Şimdi ise Şaban ayının ortasına geldik. Zaman gördüğünüz gibi akıp gitmekte, önemli olan bu zamanın içerisinden geçerken biz kendimiz için nasıl bir kazanım elde ettik? Yönümüzü hangi cihete çevirdik? “Dosdoğru yol” olarak nitelendirilen yol damıyız? Yoksa batıl olan yola doğru mu koşuyoruz? Bu soruların cevaplarını aslında kendimiz vereceğiz.

**

Sorgulamak çok önemli bir erdemdir. Yani kendini eleştirebilmek. Nefis muhasebesi yapabilmek. İşte berat gecesi de bizim için bir dönüş olabilir. Berat gecesinin fazileti noktasında ise Peygamber Efendimiz (s), “Şâbanın ortasında gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona âfiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle!’ der” buyurmuştur (İbn Mâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 191).

**

Bu gece vesilesiyle namazımızı cemaatle kılmak, Kur’an-ı Kerim, Salavat-ı Şerife, zikir ve tesbihatta bulunmak ayrıca anne, babamız, akrabalarımız başta olmak üzere dostlarımızın hal ve hatırlarını sormak, ailemize ve çocuklarımıza bu gecenin öneminden bahsetmek, Ramazan ayının faziletine vurgu yapmak çok değerli erdemlerdir.

**

Bu mübarek zaman diliminin ve berat gecesinin faziletinden istifade edebilmeyi Rabbim bizlere nasip eylesin, birlik ve beraberliğimizi daim eylesin.(âmin)

Selam, dua ve muhabbetlerimle…