Benzin ve motorine gelen dev zamlar hazineyi dolduruyor

Akaryakıt fiyatlarına gelen peş peşe zamlar sonrası devletin kasasına giren vergi de yükseldi. Son gelen zamlarla vatandaşın cebinden eksilenler hazineyi doldurdu.

Akaryakıt sektöründe sürücülerin beklediği indirim yerini zam yağmuruna bıraktı. Ardı arkası kesilmeyen zamlar en çok da devletin kasasına yaradı. Yeni seninin ilk gününde bir metreküp benzinden 1.706,52 TL, bir metreküp motorinden de 1.583,16 TL KDV alınıyordu. Akaryakıt fiyatlarına gelen dev zam sonrası KDV tutarı, benzinde 1.798,17 TL, motorinde 1.780,59 TL düzeyine çıkarıldı. Takip eden günlerde gelen zamlar sonrası 8 Ocak itibarıyla bir metreküp benzinden 1.895,53 TL, motorinden 1.923,86 TL KDV alınıyor.

VATANDAŞTAN EKSİLİYOR, HAZİNE DOLUYOR

Akaryakıt sektörü uzmanları benzin ve motorinden alınan ÖTV’nin sabit olduğunu ifade ederek, "Bir metreküp benzinden halen 2.037,60 TL ÖTV alınıyor. Bir metreküp motorinden de 2.055,90 TL ÖTV tahsilatı var. Nihai fiyat belirlenirken ilgili ürünün fiyatının üzerine, TÜPRAŞ’ın payı ve sonra ÖTV ekleniyor. Bu toplam üzerinden yüzde 18 KDV alınıyor. Son olarak buna dağıtıcı ve bayi payı da dahil ediliyor. Her zam sonrasında tutar arttıkça doğal olarak KDV de artıyor. Vatandaş, satın aldığı her litre bezin ve motorin için daha fazla ödüyor” değerlendirmesinde bulundu. 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri