Benzin, motorin ve LPG'ye vergi zammı

İstasyonda 1 litre benzin için ödenen vergi 2, motorinde 3 ve otogazda da 1 kuruş arttı. Maliye’nin akaryakıt ürünlerine uyguladığı ÖTV’li fiyatlar üzerinden KDV alma politikası artışta etkili oldu.

Akaryakıtın zamlanması, Maliye’nin işine yaradı. Geçen ay akaryakıt ürünlerinden alınan vergi (ÖTV, KDV) benzinin litresinde 2, motorinin litresinde ise 3 kuruş arttı. EPDK’nın yeni yayınladığı ‘Petrol ve LPG Piyasası Fiyatlandırma Raporu’na göre (Mayıs 2014), ham petroldeki artışa paralel iç pazarda benzin ve motorin fiyatları zamlandı. Zamla birlikte 1 litre benzinden alınan toplam vergi bir önceki aya göre 2,84 TL’den 2,86 TL’ye; motorinin ise 2,13 TL’den 2,16 TL’ye çıktı. Artışın en önemli nedeni, Maliye’nin akaryakıt ürünlerine uyguladığı verginin de vergisini alma politikası. KDV, ÖTV’li fiyat üzerinden alınıyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) verilerine göre, nisan ayı fiyatlarına göre benzinin nihai litre fiyatının yüzde 65,44’lük kısmı vergi sadece 23,44’lük kısmı ürün maliyeti.

AKARYAKIT UCUZLAMADAN YENİDEN ZAMLANDI

Maliye, akaryakıt ürünlerinden Özel Tüketim Vergisi’ni (ÖTV) sabit tutarla (1 litre benzinde 2,1765 TL; motorinde ise1,5945 TL), Katma değer Vergisi’ni ise (KDV) ürün fiyatı üzerinden yüzde 18 oranla alınıyor. Ancak Maliye, ÖTV’yi de fiyata dahil ederek toplam rakam üzerinden KDV aldığından akaryakıta gelen her zam vergi gelirini artırıyor. Son dönemde de benzin ve motorinden alınan toplam vergi geliri mayısta, bir önceki aya göre artış gösterdi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Akaryakıt Fiyat Raporu’na göre gecen ay 1 litre benzin istasyonda ortalama 4,47 TL’ye satılırken bunun 2,86 TL’si vergi olarak Maliye’nin kasasına girdi. Benzer şekilde 3,73 TL’ye satılan motorinin de 2,16 lirası vergi olarak Maliye’ye gitti.

Aynı dönemde bayi kâr marjları da litrede 1 kuruş artarken benzin ve motorinin litresi fiyatı da 10 kuruş civarı yükseldi. Yeni fiyatlarla ham petroldeki rekor düşüşe rağmen Türkiye’de akaryakıt ucuzlamadan tekrar pahalılaşmış oldu.

Ham petrol fiyatları son 3 yıldır 120 dolar rakamlarından 30 dolar seviyelerine indi. EPDK, Türkiye’de akaryakıt fiyat oluşumunda Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere’yi baz alıyor. Yurtdışı piyasalarda akaryakıt ucuzlarken Türkiye’de indirim çok sınırlı kaldı. Ancak, ham petrol rakamları uluslararası piyasalarda üretim ve siyasi konjonktür nedeniyle tekrar 50 dolar rakamlarına çıkınca iç pazarda da hemen akaryakıt zamları başladı. İç pazarda, döviz kurundaki dalgalanmalarda akaryakıt fiyatlarını olumsuz etkiliyor.

LPG VERGİSİNDE AVRUPA BİRİNCİSİYİZ

Kişi başı milli gelirde olmasa da, vergi ödemesinde Avrupa birincisiyiz. EPDK’nın yeni yayınladığı mayıs ayı Petrol ve LPG Piyasası Fiyatlandırma Raporu, bu çarpık yapıyı ortaya koyuyor. Türkiye’de sürücüler LPG istasyonlarında geçen ay 1 litre otogaza 2,42 lira ödedi. Bunun 1,26 lirasını vergi (ÖTV, KDV) olarak Maliye aldı. Buna karşın bir İtalyan istasyonda 1 litre otogazı 1,82 liraya alırken ödediği vergi tutarı 0,82 TL. Fransız ise 2,33 liralık otogaza 0,65 lira vergi ödüyor. Bu harcamayla kişi başı milli geliri 10 bin dolar civarı olan bir Türk vatandaşı, kişi başı milli geliri 30-40 bin dolar rakamlarıyla ifade edilen bir İtalyan veya Fransız’dan daha pahalı ve yüksek vergiyle otogaz alıyor. Bu çarpık yapının da en önemli nedeni, yine otogazda da yüksek vergi ısrarı. Maliye, ürün fiyatı 1,16 lira olan otogazdan 1,5780 lira ÖTV ve yüzde 18 KDV alıyor.

Yeni Hayat

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri