Belediyede işbaşına gelen başkanlar ile göreve getirdiği diğer yöneticilerin ekserisi sanki birileri tarafından korkutulmuşçasına bir önceki başkan veya idarecinin yaptıklarını yok saymakta veya köreltmek gerektiğini düşünerek işe başlamaktadırlar.
Hatta daha ileri giderek önceki dönemde yapılanları tamamen silmek gibi bir davranış içine girenler bile görülmüştür.
Hâlbuki unuttukları veya unutmak istedikleri bir gerçek var ortada.
Geçmişte yapılan iş veya hizmetin de hitap ettiği bir kesim var ve bu görmezden gelerek köreltmek veya hizmeti kökten değiştirmek ya da tamamen ortadan kaldırmak bu kesimleri rahatsız etmekte, hizmet almaları engellenmiş olacaktır.
Geçmişte yapılan hizmet yanlış, eksik veya hatalı yapılmış ise yapılması gereken ilk iş o hatayı bertaraf edecek yeni bir hizmeti ortaya koymak, sonrada hatalı iş veya hizmeti ortadan kaldırmaktır.
Nalçacı caddesinde geçmişte Selçuklu Belediyesince yapılmış olan 2 yaya üst geçidinin yıkılması ve hala yerine yenisinin yapılamamış olması bunun açık örneğidir.
Hâlbuki yaya üst geçitleri yıkılmazdan önce hemen aynı yere geçici bir üst geçit yapılabilir, öğrenciler ile velilerinin güvenli bir şekilde okullarına ulaşmaları sağlanabilir, ulusal ve yerel medyada arzu edilmeyen nahoş görüntülerin yer alması önlenebilirdi.
Belediye yöneticilerinin yaptıkları bir diğer fahiş hata, şehrin hemen her caddesini, bulvarını reklâmlarını yaptıkları panolarla, billboardlarla, megalightlarla doldurmalarıdır.
Tesis edildiği günden bu güne; ihalesinin hangi şartlarda yapıldığı, şehrin hangi mahallerine kaç adet ilan panosunun yapılacağı, belediyenin bu panolar karşılığı hangi yıllarda ne miktarda para alacağı, belediyeye/belediyelere kaç adet billboardın hangi sürelerde ücretsiz kullandırılacağı gibi hususların açıklanmasından ısrarla kaçınılmıştır.
Şehrin imajına verdikleri önem bir tarafa, yoğun bir araç trafiğinin hâkim olduğu nalçacı caddesinde okullarına gitmeye çalışan çocuklarının hayatına her fırsatta billboardlarda boy boy yer alan kendi reklâmları ile belediyelerinin web sitelerinin internetteki önemini simgeleyen sayısal bir ifade olan PageRankları kadar önem vermeyenler birbirleri ile giriştikleri yarışı kazansalar ne olur ki?
Şehrin hemen her köşesinde yer alan reklâm ve ilanlar ile hemen her yaptıkları temel atma ve açılışlar için yerel gazetelerin web sahifelerine pop up şeklinde ilanlar koyma konusunda belediye başkanlarını özendirenler de bu korku ve endişeden pay almaya adaydırlar.
Belediyecilerin bilinçaltlarında yer alan ve parti genel merkezleri tarafından bir daha aday gösterileme korkusu başta olmak üzere her tür korku ve endişe eninde sonunda gelip onları bulacaktır.
Hâlbuki yapılması gereken belediyecilikten makam, mevki, mansıp, şan, şöhret ve üst seviyede gelir elde etmek değil, tam aksine piyasa denilen bu gayri insani ve gayri ahlaki mekanizmaya karşı mukavemet edebilmektir.
Hizmet mefhumu öne alınarak ve yapılan işin tabiatı olarak belediyecilik hizmetlerinin tamamının para tahvil edilmesinden vazgeçilmek suretiyle bu mukavemet en kısa sürede başlatılmalıdır.
Bu hafta anlayabilenler için sözün bittiği yerde Nâbî’ nin bir beyti var.
Olur feyz-i tevâzû’la dıraht-ı pest bâr âver;
Komışdur meyveden mahrûm servi ser firâz olmak.
“Dalları aşağıya eğilmiş olan ağaç, tevazuun feyzi ile meyve verir;
Serviye gelince, onu dik başlılık meyveden mahrum bırakmıştır.”