Belediye israf etmiyor

Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliği çerçevesinde atık yağları biyodizele dönüştürüyor. Belediye, 2014-2015 yıllarında toplamda 36 ton atık yağı toplayarak geri dönüşümünü sağladı

Geçmiş yıllarda lavabolara dökülen yağlar artık geri dönüşüm maddesi oluyor. Konya Büyükşehir Belediyesi'nce çeşitli ev  ve okullardan toplanan yağlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan 'Lisanslı Firmalar' aracılığı ile bioydizele dönüşümü sağlanıyor. Biyodizel, organik yağların baz ve alkolle karıştırılarak dizel yakıta çevrilmesi sonucu elde edilen ürün olarak biliniyor.

Biyodizel, petrol kaynaklarının tükenmesi ile birlikte dünyanın alternatif yakıt olarak gördüğü maddelerden bir tanesi. Biyodizel yakıtı araçlarda, ısınmada ve havacılık sanayinde kullanılıyor. Biyodizel ile çalışan otomobil, uçak ve trenler bulunuyor. Biyodizel Türkiye gibi petrolün pahalı olduğu ülkelerde yaygın bir biçimde kullanılıyor. Petrola oranla kullanıldığı motorlara daha az zarar vermesi ise, biyodizelin tercih edilmesindeki bir başka neden olarak görülüyor. Büyükşehir belediyesinin ise atık yağ yağ toplama uygulaması taktir toplarken, belediye yetkililerinden aldığımız bilgiye göre 2014-2015 yıllarında toplamda yaklaşık 36 ton atık yağ geri dönüşüme gönderilerek biyodizele dönüştürüldü.

EKONOMİK AVANTAJ SAĞLIYOR

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, "İnsan sağlığının korunması, su ve toprak kirliliğinin önlenmesi ve çevresel bir sorunun ekonomik bir avantaja çevrilmesi amacıyla 'Bitkisel Atık Yağlarla' ilgili çalışmalarımız eğitim, denetim ve toplama olmak üzere üç aşamada sürdürülmektedir. Eğitim Faaliyetleri olarak, ilimizdeki eğitim kurumlarında bulunan öğrencilere ve ailelerine bitkisel atık yağlar ile ilgili eğitimler verilmektedir. Talepte bulunan apartman veya siteler öncelikli olarak bire-bir eğitimler verilmekte ve seminerler düzenlenerek, Belediye Başkanlığımızca hazırlanan bitkisel atık yağ toplama kapları, magnet ve broşürler dağıtılmaktadır. 2014-2015 yılları itibariyle 8 bin 274  konuta eğitim verilmiş olup eğitimlerimiz devam etmektedir. 2014-2015 öğretim yılı içerisinde toplam 11 okula Bitkisel Atık Yağlarla ilgili bilgilendirmeler yapılmıştır. Denetim Faaliyetleri olarak iseu, bitkisel atık yağ üreten iş yerlerine bitkisel atık yağların çevreye ve insan sağlığına olan zararları anlatılarak, işletmelerin 'Bitkisel Atık Yağ Sözleşmesi' imzalamaları ve atık yağ sistemine dahil olmaları sağlanmaktadır" ifadelerini kullandı.

60 NOKTADA TOPLAMA MERKEZİ BULUNUYOR

Konya'da toplamda 60 noktada toplama merkezinin bulunduğunu belirten yetkililer, şu ifadeleri kullandı: "250 ve üzeri hane bulunan sitelere Bitkisel Atık Yağ Toplama Kumbarası, 250 altında hane bulunan sitelere ise Bitkisel Atık Yağ Toplama Bidonu dağıtılarak atık yağların toplanması sağlanmaktadır. 221 16 18 numaralı Atık Yağ Hattı ile ilimiz merkezinde bulunan hanelerden talep edilmesi halinde 5 litre ve üzerinde biriktirilen atık yağların yerinden alınması sağlanmaktadır. Karatay, Meram ve Selçuklu ilçelerinde belirli Apartman veya Siteler, Konya Meslek Edindirme Kursları Binaları ve Alış-Veriş Merkezlerine Bitkisel Atık Yağ Toplama Kumbarası yerleştirilerek atık yağların toplanması sağlanmaktadır. İlimiz merkezinde toplam 42 adet toplama merkezi, 18 adet Apartman/Site olmak üzere toplam 60 noktada toplama merkezi oluşturularak Atık Yağların Toplanması sağlanmaktadır. Ayrıca 120’si okullar 128’i binalar olmak üzere toplam 228 noktada toplama bidonu bulunmaktadır. Konya merkezinde hanelerden toplanan Bitkisel Atık yağ miktarı 2014-2015 yılında yaklaşık 36 tona ulaşmıştır. Toplanan Bitkisel Atık Yağlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Lisanslı Firmalar aracılığı ile Bioydizele dönüştürülmesi sağlanmaktadır. Biyodizelin çevre açısından en önemli avantajlarından biri yenilenebilir hammaddelerden elde edilerek sürdürülebilir bir enerji potansiyeline sahip olmasıdır. Alternatif bir enerji kaynağıdır."

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri