Belçika’da Kurban İçin 'Uyuşturma' Şartı Getiriliyor

Belçika’nın Flaman bölgesinde Kurban Bayramı’nda kesilecek hayvanların kesimden önce uyuşturulması mecburi hale getiriliyor. Alınacak kararla belediyelerin geçici olarak kurdukları kesim yerleri de iptal edilecek.Kurban Bayramı’na sayılı...

Belçika’nın Flaman bölgesinde Kurban Bayramı’nda kesilecek hayvanların kesimden önce uyuşturulması mecburi hale getiriliyor. Alınacak kararla belediyelerin geçici olarak kurdukları kesim yerleri de iptal edilecek.

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Belçika’nın Flaman bölgesi hayvan haklarından da sorumlu yeni Bakan Ben Weyts’ın açıklamaları tartışmalara neden oldu. Bakan Weyts ‘geçici kesimhanelerde’ kesilecek olan hayvanların 2015 yılından itibaren uyuşturulup kesileceğini duyurdu. Weyts, "Bu yıl uygulamaya koymak kaosa yol açabilir çünkü geçici kesimhanelerde kesilmek için şu ana kadar binlerce hayvan satın alındı.’’ dedi ve bu şekilde gerçekleştirilen kesimlerin bu sene itibari ile son bulacağını duyurdu. Bakan Weyts Müslüman toplumuyla görüştüğünü ve 2015 yılında hayvanları uyuşturup kesmeyi nasıl hayata geçireceklerini konuştuğunu belirtti. Weyts, "Hayvan haklarından da sorumlu bakan olarak ben hayvanların uyuşturulup kesilmesinden yanayım." dedi.

“BU KARAR KAOSA SEBEP OLUR”

Bakan Ben Weyts Avrupa Birliği düzenlemeleri kapsamında 2015 yılı itibariyle belediyelerin organize ettiği kurban kesimlerinin iptal edileceğini ve sadece mezbahalarda hayvanların uyuşturularak kesilebileceğini açıkladı. Bu açıklamaya ilk tepki Houthalen Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Aytar'dan geldi. Aytar yaptığı açıklamada, “Bu yasaklama Müslüman toplumunu olumsuz etkiledi. Telefonlarla tepkiler geliyor. Müslüman toplumu camilerde toplanarak kararı tartışmaya başladılar.” dedi.

Mustafa Aytar, Türk ve Faslı cami yönetimleri tarafından bir açıklama yapılacağını da aktarırken, “Bir belediye yönetimi olarak bakan neden bizimle masaya oturmadığını soruyoruz. Bu işleri iyi yapan ve organize eden belediyeler olarak, Heusden olsun, Genk olsun, Houthalen olsun. Bu belediyelerle masaya oturabilirdi.” dedi. Mustafa Aytar, oturmuş bir sistemi dağıtmanın kaosa sebep olacağını aktardı.

Kurban Bayramı'na 3 hafta kala böyle bir açıklamayı da eleştiren Aytar, “Bakan Müslüman toplumuyla görüştüğünü söylüyor ama kimle görüştü biz de merak ediyor ve açıklama bekliyoruz. Bunun doğruluk payı olduğunu düşünmüyorum.” dedi. Mustafa Aytar bu kararın kaçak kesimlere de sebep olabileceğini ifade etti. "Tamamen sisteme oturmuş, tamamen organize olmuş bir şeyi dağıtmak istersen kaos olur." diyen Aytar, mezbahaların kesimi karşılayacak kapasiteye sahip olmadığını dile getirdi. Aytar, bu kararla Müslümanlara karşı hiç saygı duyulmadığının görüldüğü yorumunu yaptı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri