Beki Probst: Türk Sinemasında Muazzam Yenilikler Oluyor

20. Uluslararası Altın Koza Film Festivali’nde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın jüri başkanlığını yürüten Berlin Film Festivali Avrupa Film Pazarı Direktörü Beki Probst, Türk sinemasının yıllardan beri muazzam bir yükselme dalgası gösterdiğini ifade.

20. Uluslararası Altın Koza Film Festivali’nde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın jüri başkanlığını yürüten Berlin Film Festivali Avrupa Film Pazarı Direktörü Beki Probst, Türk sinemasının yıllardan beri muazzam bir yükselme dalgası gösterdiğini ifade etti. Türk sinemasını yakından takip ettiğine işaret eden Probst, Nuri Bilge Ceylan, Fatih Akın, Reha Erdem gibi film yapımcılarının bu gelişmede büyük bir rolü olduğunu kaydetti.

Uluslararası Altın Koza Film Festivali’nin etkinliklerine katılan Probst, “Ben bunu Berlin'de de görüyorum. Berlin Marketi'ne gelenler her zaman gelip ‘Türk filmi olarak bize neyi tavsiye edersiniz?’ diye sorarlar. Film dünyasında modalar olur. Biri çıkar biri düşer. Bu ara Türk filmleri çok yüksekte.” dedi.
Türk sinemasının kendisine özgü bir tarzının bulunduğuna dikkat çeken Beki Probst, şöyle devam etti: “Yılmaz Güney bile dışarda aynı filmleri yapamadı. Çünkü ülkenin bir rolü; havası gürültüsü, her şeyi vardı. Ayrıca öyle bir film dünyasındayız ki… Amerikan filmlerine bakın, ne yapıyorlar? Buz Devri (İce Age Number); James Bond ayrı bir hikayedir. Durmadan seri yapıyorlar. Bu, yeni bir şey bulamadıkları anlamına geliyor. Hâlbuki benim gördüğüm, Türk sinemasında muazzam yenilikler oluyor. Yeni bir kuşak var. O kuşak iyi senaryo hazırlıyor. Bu çok mühim. Çünkü bir ara Türk filmlerinde böyle bir klişe vardı: Büyük anne kör, büyük baba topal olacak. Bu dönem geçti. Şimdi başka şeyler yapılıyor. (Benim Türkçem iyi değil) Her şey böyle köylerde, herkes hasta, yoksulluk içinde. Artık Türk sinemasına dışardan, artık egzotik bir sinema olarak bakılmıyor. Türk sineması artık dünyada yer almış. Kan Film, Berlin Film Festivali’nde yarışıyor. Ufak bir köşede kalmışlığı yok.”

Berlin Film Festivali’ne 80’in üstündeki filmle güçlü bir talep geldiğini anlatan Beki Probst, Türkiye’de prodüksiyonların ise büyüdüğünü belirtti. Her önüne gelenin film yapmaması hususuna dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Probst, “Ama yani büyük bir gelişme var. İstanbul Film, Antalya Altın Portakal, Altın Koza… Nisan ayında İstanbul, şimdi Adana’dayım. Yabancılar çok alakadar oluyor. Film bulmak istiyorlar. Herkes artık bu serilerden bıktı.” şeklinde konuştu. İstanbul’da ve Antalya’daki film festivallerinde de görev yaptığına değinen Beki Probst, Altın Koza’da bulunmaktan büyük bir şeref duyduğunu sözlerine ekledi.

Başkanlığını Berlin Film Festivali Avrupa Film Pazarı Direktörü Beki Probst’un yaptığı Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisinde, Yönetmen Pelin Esmer, Yapımcı Türker Korkmaz, Görüntü Gönetmeni Özgür Eken, Oyuncular Melisa Sözen ve Yiğit Özşener ile müzisyen Cengiz Onural görev yapıyor.

ARAS: BU TÜR ETKİNLİKLER DEVAMLI YAPILMALI

Sinema oyuncusu Bulut Aras ise Altın Koza’nın ülkedeki Antalya Altın Portakal ile birlikte iki büyük film festivalinden birisi olduğunu söyledi. Aras, etkinliğin çok güzel bir şekilde açıldığını ve sinemanın ‘dört yapraklı yoncası’ Fatma Girik, Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın’ın önemli katkılarının olduğunu hatırlattı. Aras şöyle devam etti: “Bu tür etkinliklerin devamlı yapılmasında fayda var. Halkla daha çok bütünleşmenin yollarından bir tanesi. Maalesef ülkemizde bu tür organizasyonlar çok az. Yeni yeni bir takım şeyler yapılıyor.”

YEPREM: SİNEMA ADINA ALTIN KOZA VE ALTIN PORTAKAL ÖNEMLİ

Sanatçı Reha Yeprem ise Altın Koza’da 12 sinema filmin yarışacağına değindi. Türk sinemasını geliştirmek ve yaşatmak için 1960’lı yıllardan bu yana yapılan Altın Portakal ve Altın Koza’nın önemli çalışmalar olduğunu dile getiren Yeprem, Adana’da olmaktan mutluluk duyduğunun altını çizdi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri