Bedeli öğrenciler ödedi

Eğitim Bir-Sen 2 No'lu Şube Başkanı Şenol Metin, YGS sınavında yaşanan mağduriyetlerle alakalı açıklamalarda bulunarak, “Sınav, iptal edilebilir. Fakat öyle bir durumda, yeni sıkıntılar baş gösterir. İlk uygulamaydı. Öğrenciler, bedelini ağır ödedi” dedi

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) geride kaldı. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından bu yıl ilk kez uygulanan sistem birçok öğrenciyi mağdur etti. Sınav salonlarının kapısı yeni sistem ile birlikte 15 dakika önceden kapandı. 10 başlayan sınava 09.46'da yetişen öğrenciler bile alınmadı. Sınava giremeyen öğrenciler, sinir krizi geçirdi. Çığlık atarak, gözyaşlarına boğuldu. Öğrencilere eşlik eden velileri ile salon görevlileri arasında şiddetli tartışmalar yaşandı. Tansiyon ve bağrışmalar, bazen yükseldi. Trafiğin yoğun olması, sınava girecek öğrencilerin ikame ettiği noktadan daha uzak bir sınav merkezine verilmesi ve özellikle sınav günü Konya'da etkili olan yağış; öğrencilerin sınava yetişememesinde önemli unsurlar arasında yer aldı. Mağduriyetlerin ardından sosyal medya üzerinden birlik olan mağdur öğrenciler, yetkililere sesini duyurmak istiyor.

KAŞINHANI'NDAN SELÇUK'A SINAVA GELDİLER

Eğitim Bir-Sen 2 No'lu Şube Başkanı Şenol Metin, ÖSYM'nin salon ataması yaparken öğrencilerin adrese dayalı nüfus kayıt örneklerinin daha çok dikkate alınması gerektiğini belirtti. Kaşınhanı'ndan kampüs bölgesine sınav için gelenlerin bile olduğunu ifade eden Metin, “ÖSYM, yaşanacak olası trafik sorunlarını hesaba katmalı. Konya'da sınav günü etkili olan bir yağış vardı. Trafik yoğunlaştı ilerlemedi. Tüm bu etkenler, öğrencilerin sınava geç kalmasına sebebiyet verdi. Öğrenciler, bu konuda daha hassas olmalıydı. Selçuk Üniversitesi kampüsündeki yoğunluk önlenmeli. Öğrencilerin büyük kısmı uzak yerlere verildi” dedi.

1 YILLIK EMEK VE ENERJİLERİ BOŞA GİTTİ

Yeni uygulanan sistemin ilk yılı olduğu için, sıkıntıların da kaçınılmaz olduğunu söyleyen Metin, “Daha önceki yıllarda öğrenciler, sınav salonuna 15 dakika sonrasına kadar alınıyordu” diye konuştu. “Sınava sonradan giren öğrencilerin, sınavda olan öğrencilerin dikkatini dağıttığı için böyle bir adım atıldı” diyen Metin, daha sonra şunları kaydetti: “Aslında sınava geç kalan öğrenciler, salona alınmalıydı. Ayarlama yapıp ya 15 dakika sınava geç başlayabilirlerdi ya da kendilerine ek 15 dakikalık bir süre tanınabilirdi. Öğrenciler, büyük bir bedel ödedi. Sınav iptal edilebilir. Fakat bu da beraberinde ciddi sıkıntılar doğurur. Bir sınava hazırlanmak kolay değil. Sınava giremeyen öğrencilerin durumunu, üzüntüsünü tahmin edebiliyor musunuz? 1 yıllık emekleri, enerjileri boşa gitti. Aslında öğrencilerin 12 yıllık birikimini senenin herhangi bir gününe ve saatine hapsetmek başlı başına yanlış.”

1 SENEYİ 1-2 DAKİKA İLE KAYBETTİLER

Konu ile ilgili bir değerlendirmede Türk Eğitim-Sen 2 No'lu Şube Başkanı Veli Doğrul yaptı. Doğrul, öğrencilerin acı bir kayıp içinde olduklarını dile getirdi. 1-2 dakika ile öğrencilerin 1 yılının gittiğini aktaran Doğrul, şunları kaydetti: “Önceki sistemde ilk 15 dakika öğrenciler, alınabiliyordu. Sınav günü, Konya'da trafikte ilerlemenin imkanı olmadı. Trafik, kilitlendi. Yeni sistemi getirmek ile ne düşündüklerini bilemiyoruz. Sınava çok uzak yerlerde girenler oldu. Sistem, otomatik olarak karar veriyor.  Yakın bölgelerde yaşanan yoğunluk nedeniyle öğrenciler; uzak yere vermeyi tercih ediyorlar. Başvuru sayısı fazla. Fiziki yapı mümkün değilse, uzak yerlere vermekten başka bir çare yok.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Eğitim Haberleri