Bedeli çiftçiye ödetiliyor

TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve Karaman Milletvekili Recep Konuk, “Üreticiler ve çiftçiler müsebbibi olmadığı bir meselede yaptırımlara maruz kaldı. Çölleşme ve kuraklık sebebiyle üretim alanları gittikçe daraldı” dedi

Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü Dolayısıyla DSİ Genel Müdürlüğü Konferans Salonu’nda bir program düzenlendi. Düzenlenen programa Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Recep Konuk, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Cihan Pektaş, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Akif Özkaldı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Bakanlık Bürokratları ve STK temsilcileri de katıldı. Programda konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu,  Türkiye'nin, çölleşme ve erozyonla mücadele alanında uluslararası çalışmalara imza attık. Bölge ülkelerine yardımda bulunduk ve yabancı uzmanları eğittik” şeklinde konuştu.

HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYSUN

Programda söz alan TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve Karaman Milletvekili Recep Konuk,  “Kuraklıkla ve çölleşme ile mücadele için bazı tarımsal ürünleri feda etmemizi isteyen, hatta üreticileri buna zorlayan tedbirler var” diye konuştu.  Tarım sektörünün küresel ısınmanın müsebbibi olmadığını dile getiren Konuk, şu cümleleri kullandı: “Küresel ısınma ve kuraklığın en çok tarım sektörünü etkiliyor.  Tarım sektörü küresel ısınmanın müsebbibi olmamasına rağmen en çok bedel ödeyen kesimdir.   Kuraklık ve çölleşmeyle ilgili çare olarak; küresel ısınma ile etkin bir mücadele için her ülke ve her sektör uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından alınacak tedbirlere uymalıdır. Uymayanlar uygulanacak müeyyidelere katlanmalıdır önerisi getiriliyor. Bunun içerisinde karbon emisyonlarının azaltılmasından, çevreci enerji uygulamalarına kadar pek çok tedbir yer alıyor. Hem bir üretici hem de üreticilerin gözünü diktiği Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı olarak bunların içerisinde hem beni hem de komisyonumuzu en çok ilgilendiren ise kuraklıkla ve çölleşme ile mücadele için bazı ürünlerimizi feda etmemizi isteyen, hatta üreticileri buna zorlayan tedbirlerdir.”

TARIM SEKTÖRÜNÜN SUÇU YOK

Dünyanın ısınmasından birinci derece sorumluluğun tarım sektöründe olmadığını belirten Recep Konuk konuşmasını şöyle sürdürdü; “Dünyamız ısınıyorsa ve bunun sonucunda kuraklık yaşanıyorsa bunun sebebi tarla, tapan, bağ bahçe değil. Hukukta temel bir kaide vardır; suçun unsurları oluşmamışsa müeyyide uygulanmaz. Tarım sektörü açısından meseleye bakarsak suçun oluşmasına her hangi bir dahli olmadığı halde müeyyidelerle karşı karşıya kalan ya da kalacak olan üreticiler. Sadece müeyyidelerle mi karşı karşıya üretici? Hayır. Tabiatın değişimi nedeniyle karşısına çıkan olumsuzluklara da katlanmak zorunda. Yani başkalarının oluşturduğu ve oluşmasında en az pay sahibi olduğu sorunun sonucuna katlanmak zorunda. Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği ile Mücadele Sözleşmesinin esasını da teşkil eden; Kirleten Öder ilkesine göre maalesef üretici, çiftçi kirletmiyor, ancak bedel ödüyor. Müsebbibi olmadığı bir meselede yaptırımlara maruz kalıyor ve çölleşme ve kuraklık sebebiyle üretim alanları gittikçe daralıyor. Peki, Çözüm ne? Ve bu çözümde kimin rolü ne olacaK?  Bakanlıklarımız çölleşme ve kuraklıkla mücadele konusunda üstlerine düşeni ziyadesi ile yapıyorlar. Devlet Su İşleri (DSİ) suyun biriktirilmesinden, tasarruflu kullanımına kadar önemli işlere imza attı son dönemde. Yine orman alanlarının ıslahı ve orman varlığımızın arttırılması için büyük bir gayret sergilendi bu dönemde. Tarım bakanlığımızın tarım arazilerinin korunması için çıkarılmasına öncülük ettiği mevzuat düzenlemeleri, biyolojik çeşitliliğin korunması konusunda yaptığı çalışmalar bu mücadelede hükümetimizin ve bakanlıklarımızın kararlılığı ile samimiyetinin de göstergeleridir.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri