Becayiş uygulaması çözüm değil

İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Üniversitelerde on binlerce çalışanın nakil ve tayinlerinin yeniden düzenlemesi için kanun teklifi verdi.

İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Üniversitelerde on binlerce çalışanın nakil ve tayinlerinin yeniden düzenlemesi için kanun teklifi verdi. Yokuş, yıllardır atama ve nakil bekleyen binlerce memurun yaşadığı mağduriyetlerin çözüme kavuşması gerektiğini şu sözlerle ifade etti. Yokuş, “Geçmişte sayıları çok az olan üniversitelerimizin yurt geneline yayılması ve her ilde bir veya birden fazla üniversitemizin halen hizmet veriyor olmasıyla birlikte, akademik kadroların yanı sıra üniversitelerde çalışan diğer kadrolardaki personellerin KPSS sınavı ile göreve başlamış ve merkezi yerleştirme usulüyle görevlendirmeleri yapılmıştır. Bu durum, üniversitelerimizde işe başlayan veya işe başladıktan bir süre sonra değişen şartlar doğrultusunda başka bir şehre gitmek durumu ile karşı karşıya kalan teknik ve idari hizmetler sınıfındaki sayıları 150 bine yaklaşan personelimiz açısından bir takım olumsuzlukları beraberinde getirmiştir. Bugün üniversite çalışanı bir personel başka bir şehre taşınmak zorunda kaldığında öncelikle kendisini kabul edecek bir kurum bulmak veya o ildeki üniversiteye başvurmak zorundadır. Bu durum çoğu zaman maalesef olumsuz sonuçlarla sonuçlanmakta, gitmek istediği şehirdeki üniversite kadro yetersizliği gerekçesiyle personeli geri çevirmektedir. Diğer kurumlar ise zaten farklı bir kurumdan geldiği için üniversite personeline imtina ile yaklaşmakta ya da başvuruları olumsuz cevaplandırmaktadırlar” dedi.

Yokuş, Becayiş uygulamasının da sorunlara çözüm olmadığını, benzer nedenlerle becayiş usulüyle yer değiştirmelerin de son derece yetersiz ve cılız kaldığını belirterek; “Becayiş sürecinde personelin yaşadığı maddi manevi zorluklar bütün hayatını olumsuz etkilemekte, mağduriyetlere neden olmakta, ailevi problemlerin baş göstermesine ve hatta daha ileri derecede olumsuzluklara yol açmaktadır. Bilindiği üzere birçok kamu kurumu, sadece stratejik personeli için hizmet puanı esasına göre yer değiştirme işlemlerini düzenlemiştir. Örneğin MEB öğretmenler için, Sağlık Bakanlığı sağlık personeli için, Tarım Bakanlığı da teknik personeli için hizmet puanı esasına göre yer değişikliği işlemlerini yönetmelikte düzenlemiştir. Stratejik personel dışında kalan diğer hizmet sınıflarındaki personelin yer değiştirme işlemleri ise tümüyle takdire, kayırmacılığa, adam bulmaya, araya torpil koymaya bağlanmıştır.”

NAKİL VE TAYİNİ ÜNİVERSİTE ÇALIŞANLARININ HAKKIDIR

“Ülkemizdeki üniversitelerimiz ve yükseköğretim kurumlarımızın YÖK tarafından düzenlenen Akademik personel ihtiyaçları ve görevde yükselme ve unvan değişikliği ile atama kapsamındaki kadro ihtiyaçları hariç olmak üzere yeniden düzenlenmesi elzemdir. Memur, teknisyen, tekniker, hizmetli vb. kadro ihtiyaçları D.P.B. tarafından karşılanan üniversitelerde ve yükseköğretim kurumlarında görev yapan personelin tayin ve nakil ihtiyaçlarının karşılanması için D.P.B. nezdindeki havuzdan üniversitelerden ve yükseköğretim kurumlarından gelen talepler doğrultusunda, yaşanan olumsuzlukların ve mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla kanun değişikliği yapılması zarurettir. Konuya ilişkin yaşanan üniversite çalışanlarının mağduriyetlerin giderilmesi, üniversite çalışanı on binlerce kamu personelinin çalışma ile aile hayatını birebir ve doğrudan ilgilendiren en tabi hakları olan nakil ve atama düzenlemesinin ivedilikle yapılması için Meclis Başkanlığına kanun teklifi verdim.”

HABER MERKEZİ

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri